Jag hade höga förväntningar när jag för 12 månader sedan drog ned antalet bolag i portföljen från 12 till 6 st. Dessutom tog jag in två oljebolag, vilket också kändes helt rätt. Trots en bra start gick det sedan rätt tungt under större delen av året, och tyvärr måste jag bocka av vårt andra minusår med den här strategin sedan starten i mars 2017. Vi slutade på -2,7 %, medan SIXRX precis tog sig över strecket med +0,8 %. Det är ju ingen skillnad i det stora sammanhanget, men efter 6 hela år ligger vi fortfarande efter SIXRX, dessutom med 2/6 år på minus mot 0/6 för SIXRX.
Vår CAGR är klart under vårt långsiktiga mål, och känslan just nu är att det är den här strategin som drar ned snittet för vårt totala investerande.
Men: I och med de förändringar jag gjorde för ett år sedan har jag fortfarande ett väldigt stort förtroende för den här strategin, så jag räknar med att den kommer vara med oss i många år till.
Från början till slutet var det IPCO (International Petroleum Corporation) som höll resten av portföljen uppe (+52,1 %), och under året som gått har vi tagit in den i alla våra övriga strategier. Siffrorna från bolaget har sett oförskämt bra ut hela året, tack vare det höga oljepriset i kombination med att det verkar vara ett väldigt välskött bolag. I och med bytet till Large Cap kommer den däremot inte få stanna kvar vid de kommande rebalanseringarna, utan kommer fasas ut från alla strategier allt eftersom. Sämt utveckling kom från PION Group (gamla Poolia), med -35,4 %.
Detaljerade resultat för alla bolag och portföljen som helhet finns på sidan “Resultat“.
Nya innehav
Den här gången är det hela två stycken nya bekantskaper: Bong Ljungdahl och Nordic Paper. Jag var skeptisk till Nordic Paper när de noterade sig på Stockholmsbörsen, eftersom kinesiska ägare kan föra med sig risker som är svåra för oss privatinvesterare att ha koll på.
Däremot är det ganska spännande att hela 4/6 bolag är en del av pappers- och skogsindustrin. En sak känns rätt säker för de kommande 12 månaderna – antingen kommer det gå riktigt bra, eller riktigt dåligt. Med den exponeringen kommer jag dessutom förvänta mig rejält slagiga resultat från månad till månad.
Det blir inget långt utlägg om bolagen. Alla nyckeltal som är en del av framgallringen syns i tabellen. Jag använder fortsatt den mall jag delat med mig av de senaste åren, och som jag dessutom förbättrat vid den förra rebalanseringen, så att den nu känns helt rätt för att kunna tillämpa Trending Value på Stockholmsbörsen.
Share this:
- Click to share on Twitter (Opens in new window)
- Click to share on Facebook (Opens in new window)
- Click to share on Tumblr (Opens in new window)
- Click to share on Pinterest (Opens in new window)
- Click to share on Reddit (Opens in new window)
- Click to print (Opens in new window)
- Click to email a link to a friend (Opens in new window)
Är det inte dags för ombalansering snart?
Mvh,
Andreas
Jodå. Jag har skött rebalanseringarna enligt plan, men har sedan sommaren 2023 legat efter med att hålla bloggen uppdaterad. Jag tog tag i det för några veckor sedan, så sidan Resultat är uppdaterad med värden fram till 31/5 2024.
Jag räknar inte längre med att göra inlägg var tredje månad när jag rebalanserar, så det är bara via den sidan det kommer gå att följa det som händer. Totalt sett ligger vi före SIXRX efter 8 år, men de senaste 18 månaderna har det gått ganska dåligt. Jag gör ändå inga ändringar, den här investeringsformen fungerar väldigt bra för oss, och jag lägger inte många timmar per år på att sköta om det.
/AV
Tack! Det är egentligen resultatet jag är mest intresserad av, såg inte att du hade uppdaterat. Är inte så många som har hållit på så länge med en kvantitativ strategi så det är både kul och intressant. Dom flesta verkar ge upp efter 2-3 år.
Mvh,
Andreas