Rebalansering av Magic Formula / F-Score (dec)

Nu har jag till sist kommit mig för att skriva om den senaste rebalanseringen, ungefär två veckor efter att jag faktiskt gjorde alla köp/sälj. Så sent har det aldrig blivit förut, och jag hoppas att det var en engångsföreteelse. Jag gör här en kort genomgång av det senaste (tredje) året med den här portföljen, och vad som blir nytt för de kommande 12 månaderna.

I den här portföljen följer vi alltså det som vi kallar för Magic Formula / F-Score, och som har visat sig vara en väldigt lyckad kombination för oss de senaste 6-7 åren. Det senaste året har även det varit en succé, med positivt resultat samtidigt som väldigt många index visat negativa siffror.

Att i december 2019 dumpa vår amerikanska Deep Value och istället starta en kopia av en befintlig strategi är det bästa beslutet vi tagit de senaste åren. Tre år senare har den här strategin gett en totalavkastning på 93,5 %, med en utveckling för SIXRX under samma period på endast 31,9 %.

Nu till några konkreta siffror för de senaste 12 månaderna. Vi landade på en utveckling på 8,7 %, medan SIXRX slutade på -16,2 %. Enorm skillnad alltså. Efter tre år är vår CAGR 24,6 %, även om jag ska erkänna att det mesta är tack vare utvecklingen vi hade år två.

Trots det allmänna börsklimatet var det några bolag som gav en rejäl avkastning, där Betsson blev bäst i klassen på 77 %, tätt följd av Swedish Match på 74,7 %. I andra änden hittar vi pandemivinnaren Byggmax, som gjorde ATH lagom till förra screeningen och sedan nästan halverades (-40,2 %). Så här såg spridningen ut för alla bolag:

Det har varit ett ovanligt händelserikt år; först med nyheten att Aker går ihop med Lundin Energy, sedan det segdragna uppköpet av Swedish Match. Jag förstår alla som är missnöjda över att SWMA lämnar Stockholmsbörsen, efter att ha varit en riktigt stabil pjäs på Stockholmsbörsen sedan noteringen 1996. Förutom en kursutveckling på i snitt ca 16 % per år har bolaget även gett gott om utdelning och varit en frekvent återköpare av aktier på vägen.

Detaljerade resultat för alla bolag och portföljen som helhet finns på sidan “Resultat“.

Nya innehav

Precis som jag för sex månader sedan gjorde för juniportföljen (med exakt samma strategi) gör vi även här nu två förändringar som jag hoppas vi kommer hålla oss till i många år framöver.

  1. Vi slutar investera i Large Cap och kommer framöver bara screena bland bolag på Small och Mid Cap.
  2. Vi drar ned antalet bolag i den här strategin till 10 st.

Motivering till de justeringarna kan ni läsa om i flera inlägg jag gjort det senaste året, t.ex. det här (om antalet bolag) och det här (om olika listor).

Det gör att uppsättningen för de kommande 12 månaderna ser ut som följer:

Det enda bolaget vi aldrig förut har ägt är Arise, ett vindkraftsbolag som precis som den för oss mer kända Eolus lär ha väldigt slagiga resultat mellan olika kvartal. Risken är därför att vi köper in den på höga siffror som inte nödvändigtvis kommer kunna hållas.

Vi fortsätter även koncentrera oss på våra befintliga innehav, något jag räknar med kommer löna sig på sikt, även om vi får en betydligt mer turbulent resa än hittills.

Det blev som sagt ett väl sent inlägg om den senaste rebalanseringen, men nu är det gjort. Det nästa som händer är att jag rebalanserar en av mina tjänstepensioner vid årsskiftet (en egen flik på bloggen), och sedan den vanliga rebalanseringen för en av våra fyra huvudstrategier i mars.

Gott slut!

6 thoughts on “Rebalansering av Magic Formula / F-Score (dec)”

  1. Per Lago Jonsson

    Hej, alltid intressant att läsa om dina strategier. Jag undrar hur du förhåller dig till volym, då framför allt på small cap. En snabb titt på börsdata ger att ca 2/3 av bolagen på small cap omsätts för mindre än 1 mkr om dagen. Hur hanterar du detta? Har du krav på minimivolym?
    Mvh Per

    1. Hej!

      Vi har inget krav på lägsta volym i ett bolag, men jag är väl medveten om det du tar upp. Jag diskuterade det i slutet av det här inlägget tidigare i år:

      https://applyingvalue.com/2022/06/21/magic-formula-f-score-small-mid-eller-large-cap/

      Än så länge har jag inte märkt av det som ett problem, men jag tror att vårt kapital senast om ett par år är så stort att jag behöver bestämma hur jag gör.

      Istället för att lägga till ytterligare regler till strategierna tror jag att jag snarare skulle börja sprida ut köpen över två dagar, eller dela upp kapitalet på fler portföljer istället för de fyra vi har i dagsläget. Det finns säkert fler sätt att komma runt det på, och jag tror vi kan hitta en lösning som gör att avkastningen inte drabbas nämnvärt. Säg till om du har andra bra tips!

      /AV

  2. Grattis till ett grymt år! 8.7% är ju jättebra. Jag tror det är helt rätt att du minskar antalet aktier. Bättre att ha fler portföljer med få aktier i varje än tvärtom. Jag kör själv 5-8 aktier i varje strategi.
    Mvh,
    Andreas

    1. Applying Value

      Tack!
      Ja, den här strategin har gått riktigt bra även under 2022. I och med förändringarna jag har gjort i alla fyra strategier så har vi landat i något färre färre bolag totalt än jag räknade med (18 just nu), men jag känner mig trygg i att det över tid kommer vara ett bra beslut.

      /AV

  3. Hej,

    Just som ni skriver så sålde Arise en vindpark i Q3 2022 ”Försäljningen av vindkraftsprojektet Kölvallen, 42 turbiner med en total nominell effekt om 277 MW, genomfördes. Försäljningen förväntas ge en positiv resultateffekt om totalt cirka EUR 90 miljoner under åren 2022 – 2025, varav cirka EUR 65 miljoner resultatfördes vid försäljningen.”. Detta har boostat EBIT och gett bolaget en högre rank i MF. Hur ser ni på detta?

    //Henrik

    1. Hej!
      Det enkla svaret är att det inte kan hjälpas hur slagiga resultat t.ex. Arise kommer ha under de kommande 12 månaderna, vi har åtagit oss att följa den här strategin med just dessa regler. Den risken kommer förhoppningsvis vägas upp av andra bolag som går desto bättre. Jag tror inte att jag kan tillföra något genom att själv vara inne och peta för mycket, därför accepterar jag istället det som dyker upp och tror på att det ger oss bra resultat på lång sikt.

      För den som vill undvika just det här problemet, med bolag som beter sig på det sättet, så kan ERP5 vara ett bra alternativ. Den strategin tar även hänsyn till hur ROC har sett ut de senaste 5 åren, och då kommer Arise få ett betydligt sämre betyg än med Magic Formula. Jag kör den i mindre skala i en tjänstepension, men ser det just nu inte som ett alternativ till våra fyra stora strategier.

      /AV

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

WordPress › Error

There has been a critical error on this website.

Learn more about debugging in WordPress.