4 år med Trending Value!

Trending Value? More like "Ending" Value.

Så! Nu har jag hittat lite tid för att göra en uppdatering om den här portföljen.

Ytterligare en strategi som fyller fyra hela år. Fantastiskt. Och vilket år det blev. Som jag var inne på för ett år sedan (när vi fortfarande bara var i startgroparna för Coronaraset) var att jag föreställde mig att momentumkomponenten i den här strategin var lite satt ur spel precis när jag skulle till att rebalansera allt.

Eftersom allting föll den sista veckan i februari (även om vissa bolag inom Healthcare klarade sig hyfsat) fanns det ingen substans bakom deras relativa momentum, utan det handlade bara om vilka som hade dragit det längsta strået i den senaste veckans lotteri. Det gjorde att jag snällt köpte in bland annat hotell, energi och bolag med stor exponering mot Storbritannien… Maximal otur.

SHOT_utv_2
och jag som inte gillar Fritt Fall...

Nåväl, tänkte jag! Efter ett sådant historiskt ras inom loppet av en vecka måste det ju vända upp, eller hur? Jag sköt glatt till lite extra kapital för att verkligen få hävstångseffekt på den kommande uppgången.

Sedan blev det måndag…

Knivar_1
Det är tydligen svårt att undvika fallande knivar när det är allt som finns i köket.
mom_come_pick_me_up_im_scared
Bra sammanfattning av hur jag kände den 23/3.

Det tog i slutändan bara en månad, men sedan ljusnade plötsligt allt på riktigt. Ni kan redan hela historien, så jag nöjer mig med att sammanfatta att portföljen hämtade in hela raset under mars med råge under resten av perioden.

20220323-20210228
Krejsy...

Efter uppgången i bilden ovan kan man ju tro att jag slutade på en avkastning aldrig tidigare skådad inom en kvantitativ strategi. Nja… då har du glömt regel nr. 1 inom investering:

“Never lose money”.

Det spelar ingen roll hur bra det går efter, har du precis halverat portföljens värde krävs en (vanligtvis) orimligt stor avkastning framöver för att komma tillbaka. Men eftersom 2020 var året då alla orimligheter plötsligt blev vardag var det precis det som hände.

Årets resultat blev i slutändan 22,5 %. Bästa resultatet ett enskilt år för den här strategin, och vår CAGR är nu tillbaka över 10 % (10,6 %). Jag är mycket nöjd.

Visserligen har vårt jämförelseindex IWN gått sjukt starkt och slutade på hela 37,7 %. Samtidigt hade vi lite försprång, så efter 4 år har vi ändå ett klart högre snitt än IWN. SIXRX slutade samtidigt på 28,5 %, så även där fick vi se oss slagna.

Jumbon i klassen var under nästan hela året Enquest, som föll 75 % (!) från toppen den 20/1 2020 (men “bara” 63 % 1-23/3, när vi hade den). Efter ett ras på 63 % krävs det en värdeökning med 170 % för att vara tillbaka på noll. Grejade vi det?

Ja, nästan. När vi sålde av Enquest i början av veckan var vi bara -6,3 % back, så det får väl anses godkänt. Annars var det framför allt konsulter, betting och hemmarenovering som gick starkt under året, med Prevas överst på pallen (62,8 %). Scandic stannade kvar i botten, på goda grunder ska tilläggas. Det kommer ta år innan beläggningen är tillbaka på samma nivå som pre-Corona.

Detaljerade resultat för alla bolag och portföljen som helhet finns på sidan “Resultat“.

Nya innehav

Som vanligt hittar du regler för just denna strategi här. Jag har också gjort ett inlägg om hur jag faktiskt går till väga för att screena fram bolag i alla mina strategier, och har bland annat där en mall som kan ge viss hjälp på vägen.

TV_VC2_2021
Det kommer nog dröja ett antal år till dess att bolagen har ett så högt momentum igen.

Det är i princip bara bekanta ansikten som får komma in i värmen den här gången (i alla fall om jag räknar med bolag som har funnits i Tjänstepensionen som också investerar efter Trending Value). Vissa av bolagen har mycket medvind fundamentalt (Mekonomen/Nordic Waterproofing/Electra Gruppen) medan det känns som att andra kommer få svårt att överraska på uppsidan framöver. Endast Arctic Paper och Poolia fick stanna kvar den här gången, efter uppgångar på ca 30 respektive 24 % de senaste 12 månaderna.

Det får räcka för den här gången. Jag hoppas snart kunna hitta tid för ett annat regelbundet inlägg som brukar komma i mars, baserat på beräkningar av konkursrisk och eventuellt bokföringsfiffel på Stockholmsbörsen. Men vi får se när det blir av. Sedan har vi ett kommande jubileum på gång vid nästa rebalansering, då vår äldsta strategi (och vårt kvantitativa investerade som helhet) fyller en hel hand.

Vad finns det då mer att säga om den här portföljen, annat än…

4 MORE YEARS! 4 MORE YEARS! 4 MORE YEARS!

3 thoughts on “4 år med Trending Value!”

  1. Pingback: 4 år med Trending Value! - AKTIEFEED

  2. Per Lago Jonsson

    hej, intressant att läsa. Kan se att du ser inte ut att göra någon begränsning på storlek. I What works on wall street står det 200 Musd, men du har med betydligt mindre bolag än så. Vore intressant att höra ditt resonemang och erfarenheter med att ta med småbolag.

    1. Applying Value

      Framför allt handlar det om att jag personligen vill ha möjlighet att investera i hela Stockholmsbörsen. Potentialen är klart större i Small Caps, även om volatiliteten också är det (och tyvärr en sämre likviditet). Gränsen i WWOWS skulle ju i Sverige motsvara att bara Large och det mesta av Mid Cap tas med. Jag har inte i efterhand kollat närmare på vilka bolag som sedan har gått bra/dåligt, men det är ju faktiskt ett intressant uppslag att kolla på. Sedan vi började har ca 120 svenska bolag passerat igenom portföljerna (vissa flera gånger förstås, så inte 120 olika), så snart finns det tillräckligt för att dra lite slutsatser.

      Jag är helt för att följa reglerna för en strategi i så stor utsträckning som möjligt, men just MCap är en sak som känns mindre viktig att hålla hårt på.

      /Applying Value

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.