3 år med Trending Value!

"Trending" Value?

Något jag vill nämna innan jag börjar gå in på detaljer om året som gått är hur jag tror att en sådan här strategi hanterar plötsliga ras som det som skedde förra veckan (om den överhuvudtaget kan det).

Hade vi varit mitt mellan två rebalanseringar så hade dessa nedgångar inte varit mycket att orda om. Ett visst bolag kanske tappar extra mycket jämfört med ett annat; otur, men inget vi kan påverka, och vid nästa rebalansering kanske effekterna av det raset har motverkats av senare händelser. När det nu skedde precis inför en rebalansering så tror jag att det tyvärr påverkar portföljen på ett mycket större sätt.

Det var inte oväntat att de flesta bolag i portföljen följde med ned i källaren under förra veckan. Att det hände inför en rebalansering tror jag gör att momentumkomponenten i portföljen sätts ur spel. Storleken på raset för ett visst bolag verkar helt irrationell och frikopplad från bolagets verksamhet, vilket gör att det nu är en mycket osäker faktor som vi måste screena fram bolag utifrån.

Vanligare är att ett bra relativt momentum beror på att bolaget precis börjar lyckas med en “turnaround”, eller något annat som det finns mer substans bakom. Eftersom storleken på dessa nedgångar mer liknar på ett lotteri finns risk att vi nu plockar in många bolag som inte nödvändigtvis har någon substans bakom deras relativa momentum, utan bara har dragit det längsta strået i den senaste veckans lotteri.

En tröst i det hela är att alla bolag förstås ändå är bland de lägst värderade utifrån ett antal nyckeltal, så det är trots allt en uppsättning med potential vi kommer att hålla de kommande 12 månaderna. Däremot kanske screeningen denna gång mer kan liknas vid en Magic Formula- eller Deep Value-strategi, snarare än en strategi som tar hjälp av både Värde och Momentum.

Året som gått

I vanlig ordning började jag fila på det här inlägget ett par dagar före själva rebalanseringen. Det brukar vid det laget oftast gå att se ungefär vad resultatet kommer att landa på, och jag kan få ut inlägget ganska snart efter att alla köp och sälj är gjorda. Så gjorde jag förstås även denna gång, och hade redan börja skriva spaltmeter om hur OTROLIGT JÄMN den här strategin är. Vi såg ut att landa på mellan 10-15 %, vilket är exakt vad vi har fått de första två åren. (10,2 och 15,5 %)

Sedan stängde jag av datorn, åkte på semester och trodde att inte mycket skulle hinna ske under veckan som var…

FEL! Istället fick all världens börser kalla fötter och hela uppgången som strategin har presterat under det senaste året raderades ut fullständigt. Vi backade så mycket att vi tyvärr till och med slutade på fel sida nollstrecket.

Årets resultat blev alltså -3,8 %. Precis som de senaste åren har vårt jämförelseindex IWN backat ännu mer, och slutade på hela -11,1 %. Det gör att vår alfa för det senaste året ändå blev en helt okej +7,3 %. Däremot gjorde SIXRX ganska bra ifrån sig, och slutade på +13,8 %, långt över vårt resultat.

Resultatet räddades något tack vare de höga utdelningar som kom in under året. Vår DA för det senaste året blev 5,5 %. Bäst i klassen var Rottneros, med en DA på hela 11,9 %! Tyvärr vägde det inte upp den dåliga kursutvecklingen, som sammantaget resulterade i en negativ totalavkastning för Råttan med -4,7 %.

Sett till vårt jämförelseindex är det ändå ganska tydligt att vi kan uppnå bra resultat genom att inte bara investera i en relativt bred värdefond/ETF. En gallring bland bolag med hjälp av specifika nyckeltal har under dessa 3-4 år varit ett lyckat koncept. Jag har lite grann börjat fundera på hur stor poäng det är att fortsätta jämföra tre av portföljerna mot just IWN. Anser vi det på riktigt vara en alternativ investering? Är det istället mer troligt att vi skulle lägga pengarna i en svensk småbolagsfond, eller en helt annan strategi?

Tillbaka till detaljer kring det gångna året. Den här gången har det varit en ganska jämn kamp mellan de bolag som utvecklats positivt. Vi har tyvärr inte haft något bolag som stuckit iväg på samma sätt som t.ex. Eolus Vind har gjort för strategi 2 (mer än +150 % när det här inlägget publiceras). Årets vinnare blev Semcon, med endast +23,1 %.

I andra änden av skalan hittar vi en klar förlorare – Wise Group (-41,3 %). Det är fjärde gången bemanningsföretaget finns med i någon av våra portföljer (andra gången i just den här). Endast en av gångerna har den lyckats prestera ett positivt resultat. Det är därför med glädje jag säljer av våra aktier och konstaterar att vi åtminstone inte behåller den i den här portföljen det kommande året. I ljuset av den nedskrivning på 100 % som vi gjorde vid den förra rebalanseringen i december (Bellatrix Exploration) hade det förstås kunnat vara mycket värre.

Bilia (+14,1 %) har gjort en bra resa de senaste 1 1/2 – 2 åren, och verkar ha lyckats med skiftet i verksamheten mot mer inriktning på service, snarare än bilförsäljning. Resten av 2020 kommer nog också se bra ut, så det blir intressant att se om kursen återhämtar sig från föregående vecka (för trots den senaste tidens ras ser den långsiktiga trenden alltjämt lovande ut).

Bilia_1804-2003
Kursutvecklingen sedan bottennoteringen den 27/4 2018.

Det är också fascinerande att Ferronordic (-14,1 %) inte har utvecklats bättre det senaste året. Redan då var värderingen väldigt låg jämfört med resten av Stockholmsbörsen. Trots det verkar Rysslandsskräcken trumfa allt annat, och inte ens deras breddning till Tyskland har fått marknaden att så mycket som höja på ögonbrynen. Innan raset utgick jag från att de ändå skulle ha tillräckligt momentum för att få stanna kvar ytterligare ett år. Så blev det däremot inte, och de lämnar, just när det börjar se riktigt intressant ut. Med lite tur kanske de håller sig nere på dessa nivåer så att vi kan plocka in den i vår Magic Formula/F-Score i juni.

Ferronordic_1710-2003
Kursutvecklingen sedan noteringen den 23/10 2017.

Nya innehav

Som vanligt hittar du regler för just denna strategi här. För dig som undrar hur jag sedan går till väga för att screena fram bolagen, planerar jag att beskriva det lite utförligare i ett kommande inlägg.

TV_VC2_2020
Tydligt lägre värderingar (P/E) jämfört med tidigare år.

Arctic Paper har precis annonserat att de kommer lämna en utdelning på 4-5 % (0,2 PLN/aktie). Siffrorna i tabellen är baserade på föregående år, så vår förväntade DA är något högre än 5,4 %.

Tre bolag från föregående år får stanna kvar. Dessa är Bilia, Scandic Hotels & Semcon. Både Bilia och Semcon känns som att de har ett bra år framför sig. Livet som hotelloperatör verkar däremot inte vara enkelt, så jag har inga höga förväntningar på att Scandic lyckas överraska på uppsidan. Det kommer heller inte hinna hända mycket med deras budgetsatsning Scandic GO under det kommande året, så det finns nog inte mycket som kan motivera en särskilt stor uppgång från nuvarande nivåer (annat än en viss rekyl när Coronaskräcken har lagt sig igen).

För varje år som går är det förstås färre nya bekantskaper för oss och denna gång blev det endast en enda – Prevas. Ännu en IT-konsult som har gått bra den senaste tiden. Jag drömmer fortfarande om en fullträff liknande den vi hade med Avega för några år sedan. Den fanns med i två av våra strategier och en av mina tjänsteportföljer när Tieto lade bud på bolaget. Förhoppningen är ju att antingen Semcon eller Prevas ska gå samma väg förr eller senare.

Vi har också plockat in bolaget med det lägsta P/E-talet någonsin för våra svenska strategier. Enquest har ett P/E på endast 3,5. I likhet med oljeproducenten Tethys styrs kursen till stor del av oljepriset, som just nu är lågt sett till det senaste året, men inte direkt nedtryckt om vi tittar på en längre tidsperiod (15-20 år). Till skillnad från just Tethys finns tyvärr här ingen kudde i form av utdelning/inlösen som aktieägarna i Tethys har kunnat njuta av de senaste åren.

Även om det känns som att sparka in en öppen dörr så tror jag att det kommer bli en rekyl uppåt på kort sikt, vilket ger en bra start på den här innehavsperioden. För er som uteslutande är intresserade av Trending Value – vi hörs väl nästa år, när vi förhoppningsvis återigen kan rapportera en utveckling som ligger någonstans mellan 10-15 %?

Detaljerade resultat för alla bolag och portföljen som helhet finns på sidan “Resultat“.

1 thought on “3 år med Trending Value!”

  1. Pingback: 4 år med Trending Value! - Applying Value

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

WordPress › Error

There has been a critical error on this website.

Learn more about debugging in WordPress.