Hjälpmedel för att starta en kvantitativ strategi

InnehållsförteckningToggle Table of Content

Det här är något som jag har fått frågor om många gånger tidigare, men det är först nyligen som det slagit mig att det är en bra idé att göra den informationen tillgänglig för alla via bloggen.

I det här inlägget kommer jag ge exempel på tillvägagångssätt för att screena fram bolag efter olika kvantitativa strategier. Jag använder våra befintliga strategier som exempel, men metoderna går förstås att anpassa för att användas på många fler strategier än så. Ingen av de strategier vi följer/har följt valdes utifrån hur enkelt det är att screena fram bolag efter dess regler, utan syftet var att de skulle komplettera varandra och bidra till god avkastning i något olika börsklimat. När vi väl landade i en strategi började alltså jobbet med att ta reda på hur vi skulle göra för att screena fram bolagen.

Många av de tjänster jag beskriver här kan förstås användas för att screena fram bolag precis hur du vill, utan att du sedan behöver investera i dem på ett systematiskt sätt. Fokus i det här inlägget ligger däremot helt klart på tjänster som möjliggör kvantitativt investerande.

Jag kommer huvudsakligen visa de billigaste (eller enklaste) sätten att göra detta på. Det finns ett flertal internationella screeners som också har data för svenska bolag (Quant Investing, ValueSignals m.fl.). Om du vill använda dig av t.ex. ValueSignals behöver du däremot teckna dig för minst 3 månader i taget. Med nuvarande växlingskurs (mars 2020) går det loss på över 700 kronor, vilket är en onödigt stor omkostnad. Jag har skrivit mer om kostnader som är förknippade med kvantitativa investeringar i ett tidigare inlägg. 

Enstaka nyckeltal

Det enklaste sättet att göra detta på (i Sverige) är via Börsdata. Att registrera sig för, och exportera data från Börsdata är ganska självförklarande, så jag känner inte att jag behöver guida dig mer än vad jag gör här för att du ska kunna komma igång. Dessutom har det knappast undgått dig att Börsdata finns. Hela den här punkten är därför lite som att sparka in en öppen dörr.

Säg att du är ute efter att enbart sortera bolag efter 1-2 nyckeltal. Det finns faktiskt ett gäng olika välkända strategier som gör just detta. (Dogs of the Dow, Aquirer’s Multiple, Net-Nets… Även sektorstrategier som Consumer Staples eller Utilities kan baseras på endast 1-2 nyckeltal, men dessa kommer beskrivas mer senare i inlägget.)
Utan att strategin behöver ha ett etablerat namn har det helt enkelt historiskt varit en bra idé att köpa in bolag som värderas lågt sett till enstaka nyckeltal som P/S eller P/CF. Du har hittills alltså inte behövt göra mer än så för att på sikt överprestera mot resten av marknaden.

Tack vare guds gåva till investeraren (Börsdata) går det att mot en mycket liten kostnad få fram allt du kan tänka dig om alla bolag på Stockholmsbörsen (och andra handelsplatser i Sverige). Direkt i webbläsaren eller med hjälp av Börsdatas exportfunktion kan du snabbt se vilka bolag som rankas högst efter ett visst nyckeltal (eller i vissa fall en färdig strategi). Börsdata har nuförtiden även nyckeltal för andra länder, så för t.ex. P/S kan du redan med Premium-medlemskapet få tillgång till alla länder som täcks av Börsdata. Är du däremot intresserad av lite mer exotiska nyckeltal (t.ex. P/FCF, EV, ROC) behöver du uppgradera till Pro (249 kr/månad). Med ett kapital på 50 000 motsvarar en månads Pro-medlemskap en kostnad på ca 0,5 %. Det är helt okej, men tänk på att det även tillkommer avgifter för courtage och växlingsavgifter, så på sikt kommer även dessa låga avgifter påverka det totala kapitalet.

Om du ändå anser att kostnaden vägs upp av hur enkelt och tillgängligt det är så behöver du inte göra mer än så. Det finns ingen anledning av vända sig någon annanstans för att få tag på det data du behöver, utan du kan helt enkelt  bestämma dig för en strategi/ett nyckeltal som tilltalar dig och sätta igång!

Färdiga strategier

Har du riktig tur är du kanske intresserad av att följa någon av de färdiga strategier som finns på Börsdata (eller andra sidor om du är beredd att betala lite extra). Börsdata erbjuder en handfull färdiga strategier, där du inte behöver göra någonting mer om du vill följa dem rakt av. Dessa är Magic Formula, Net-Nets, Graham (Kapitel 14), F-Score och en utdelningsstrategi.

I två av våra portföljer tar vi hänsyn till både Magic Formula och F-Score, så det mesta jobbet är redan gjort åt oss. Efter att vi har exporterat allt från Börsdata gör vi en extra sortering i Excel, men total nedlagd tid är ändå bara ca 5 minuter. Mycket bekvämt.

Allt vi egentligen behöver veta för att få fram rätt bolag.

Precis som med de flesta nyckeltal finns endast data för strategierna för de Skandinaviska länderna + Finland i Börsdatas Premium-medlemskap. För att komma åt resten av länderna verkar det som att du behöver betala för ett Pro-medlemskap.

Gratisalternativ

För den som tvunget vill följa en färdig strategi, men föredrar att göra det utan att betala någonting, är möjligheterna begränsade.

  • Det går att följa Magic Formula i USA genom hemsidan MagicFormulaInvesting.com. Där hittar du en gratisscreener med ett fåtal valmöjligheter. Det är självaste Joel Greenblatt som ligger bakom hemsidan, så jag utgår från att bolagen som dyker upp är korrekt framgallrade. Nackdelen är att de 30 eller 50 högst rankade bolagen visas osorterade (vilket inte spelar någon roll om du vill köpa just 30 eller 50 bolag).
  • En liknande tjänst, fast med exakta siffror på de olika komponenter som utgör Magic Formula, tillhandahålls av Tal Davidson. Där finns även vissa möjligheter att utan kostnad följa Graham (Kapitel 14) och Net-Nets. För ytterligare färdiga strategier behöver du hosta upp USD $35 per månad.
  • Är du ute efter “Deep Value” kan du på Aquirer’s Multiple utan kostnad se en screen för “the largest 1,000 U.S. exchange-traded stocks and ADRs excluding financials and utilities”.
  • Serenitystocks.com ger dig tillgång till olika varianter av de strategier som introducerades av Benjamin Graham i The Intelligent Investor. Dessa är baserade på Defensive (Kapitel 14), Enterprising (Kapitel 15) och Net-Nets.

Det här är vad jag har hittat, vad gäller helt kostnadsfria alternativ som du dessutom kan utnyttja hur mycket och ofta du vill. En subkategori av “gratisalternativ” är sidor som erbjuder gratis provperioder, då du också har full tillgång till det mesta de har att erbjuda (samt färdiga strategier). Ett par exempel på dessa ges i en senare del.

Flerfaktor strategier

Är den strategi du vill följa lite mer komplex? Är tanken att använda många olika nyckeltal, eller till och med vikta dem olika? Finns den inte som färdig strategi i något av de gratisalternativ jag beskrivit ovan?

Här kommer jag visa hur vi går till väga för att screena fram bolag enligt Trending Value (dock med antagandet att du redan har exporterat det data du behöver från Börsdata eller en annan tjänst).

Om du istället använder en helt annan kvantitativ strategi som också rankar olika nyckeltal (ERP5, PYAD, Nifty Thrifty, Mohanran G-Score – eller kanske vill göra ett eget kompositmått utifrån just dina favoritnyckeltal) så kommer du åtminstone kunna utgå från den här mallen, men behöver modifiera den för att passa just din strategi.

Trending Value är ett bra exempel på hur antal steg ökar drastiskt när du vill blanda in fler nyckeltal.
Säg att du tänker följa strategin enligt Value Composite 2:

  • Först måste du exportera 8 olika nyckeltal från Börsdata eller motsvarande tjänst.
  • Två av dessa slås sedan ihop för att skapa ett nytt: Shareholder Yield.
  • Alla bolag ska sedan rangordnas efter vart och ett av de 5 ursprungliga nyckeltalen + Shareholder Yield.
  • Resultaten läggs ihop för att få fram en totalranking.
  • Slutligen ska den översta decilen sorteras ännu en gång, denna gång efter det åttonde nyckeltal som exporterades – momentum.

Som du märker är det mycket jobb som krävs varje gång portföljen ska rebalanseras. Du behöver också hålla tungan rätt i mun för att vara säker på att inget blir fel i något av dessa steg. Det kan tyvärr avskräcka många från att använda en strategi som samtidigt har varit en av de bäst presterande strategier från 1960-talet fram till och med finanskrisen. Lyckligtvis har andra (och till viss del även jag) redan gjort det mesta av jobbet åt dig! Mallen nedan är huvudsakligen framtagen av SnackarGoja, som tog inspiration från en tidigare mall i kommentarsfältet på Investerarfysikerns gamla blogg. Jag har modifierat den en del för att passa alla tre varianter av Value Composite.

Mall för Trending Value (Google Sheets)

För att spara en egen kopia av dokumentet som du sedan själv kan modifiera hur du vill, behöver du klicka på Arkiv –> Kopiera.

Innan vi går vidare till nästa del av inlägget är det några saker om mallen som kan vara bra att känna till.

  • Den version jag länkar till är en strikt Trending Value, med Value Composite 1, 2 eller 3. Dokumentet är däremot väldigt enkelt att modifiera för att använda andra nyckeltal eller annat momentum. Du kan också följa enbart Value Composite utan att även ta hänsyn till momentum genom att helt enkelt strunta i den sista sorteringen som föreslås i mallen. 
  • Det finns mängder av olika sätt att hantera saknade eller negativa värden på. Jag följer samma metodik som O’Shaughnessy gör i “What Works on Wall Street”, och anser att mallen är en så exakt återgivning av strategin som det är möjligt att göra.
  • Mallen är gjord för att passa ihop med en export från Börsdata, men det går att lägga in data från annat håll om du skulle vilja.

Om du däremot är ute efter en strategi som gör att du ibland helt kliver ur marknaden, eller allokerar mellan olika tillgångsslag baserat på Trend, så skulle jag rekommendera att använda något annat. Där finns det många andra som säkert kan hjälpa till med att komma igång med detta. I teorin skulle du kunna använda en annan mall för att se om det är läge att allokera till aktier. Sedan använda den här mallen för att köpa bolag efter en Värde-/Momentum-screen. Exempel på strategier som kombinerar Trend med Värde eller Momentum är Global Trend, Trinity Portfolio, någon typ av systematisk tolkning av CAN SLIM, m.fl.

Det finns säkert enklare sätt att göra detta på om du vill följa en avancerad strategi, men då får du samtidigt räkna med att betala lite mer för en färdig tjänst.

Gratis provperioder

Flera tjänster där du screenar efter nyckeltal eller färdiga strategier har förvånansvärt generösa provperioder, och vi använder själv en av dem (Portfolio123) för vår Consumer Staples. Jag kommer visa exakt hur vi går till väga i den tjänsten i nästa avsnitt. Här listar jag därför endast ett fåtal tjänster vi själva inte har provat, men som verkar gå att använda för att få tag i det data som behövs.

  • Stockopedia.com har ett enormt utbud av färdiga strategier, och data för de flesta (om inte alla) marknader i världen. De erbjuder en provperiod på 14 dagar då du verkar kunna få full tillgång till allt. Efter provperioden sticker priset iväg något enormt (mer än 600 kr/månad), så jag skulle aldrig teckna mig för det på månatlig basis.
  • Finbox.com erbjuder full tillgänglighet till deras data under 10 dagar för endast USD $1. Det är inte gratis, men så nära du kan komma om du är ute efter just en av de färdiga strategier som finns där (F-Score, Altman Z-Score, Benish M-Score/PROBM), eller om du vill åt nyckeltal för bolag på de flesta marknader i världen.

Portfolio 123

Den tjänst vi själva använt oss av de senaste åren, för både Consumer Staples och Deep Value, är Portfolio123. Jag har nämnt det tidigare i olika inlägg, men här tänkte jag i detalj visa vilka regler vi satt upp för att kunna följa dessa strategier (även om vi nu gått ifrån Deep Value).

Den första tiden vi följde strategin hade Börsdata inte någon data för de amerikanska handelsplatserna, och vi var därför tvungna att vända oss någon annanstans för att gallra fram bolag. Nuförtiden är läget ett annat och det är åtminstone möjligt att använda sig av Pro-versionen av Börsdata för att sortera fram dessa bolag. För vår del är priset fortfarande för högt för att motivera att betala för dessa strategier (eftersom det går helt utmärkt att utan kostnad göra det såhär istället). Än så länge går det att utnyttja provperioden upprepade gånger med hjälp av olika mailadresser. Om Portfolio123 bestämmer sig för att begränsa detta kanske läget blir ett annat. Då är det bra att veta att Börsdata finns som alternativ, och dessutom är billigare än alla amerikanska konkurrenter.

En parentes, men något som många kanske inte tänker på, är att Börsdata använder ett annat system för indelning av bolag i sektorer än vad som används i WWOWS (GICS). Vill du vara petig går det därför inte att exakt följa en sektorstrategi från just den boken med hjälp av Börsdata (en kompromiss som är bra att vara medveten om). Lyckligtvis använder Portfolio123 sektorindelningen enligt GICS, vilket är ett skäl till att välja just den tjänsten framför andra.

Det här är för övrigt ett generellt problem om du fokuserar på specifika sektorer, då olika screeners använder olika system för indelning av bolag. För den som vill veta mer om olika typer av sektorindelningar kommer ett inlägg om detta någon gång framöver.

Consumer Staples (Sektorstrategier)

Såhär ser de regler ut som vi använder varje år vid rebalanseringen av Consumer Staples, via Portfolio123. Jag skickar även med en bild över resultaten den 4/3 2020 (sorterat på Shareholder Yield).

Värdet “> 90” (sista raden) är satt för att endast visa decilen med högst Shareholder Yield. Under provperioden kan du endast visa 100 bolag vid varje sökning, och jag har för mig att det finns en gräns på 500 visningar per dag (eller vecka?). Ju färre du kan visa varje gång, desto fler gånger kan du alltså prova en screen innan du slår i taket.

Den här metoden kan tyckas lite omständlig första gången du provar den. Fördelen är att den är helt gratis och att du har tillgång till all data för alla bolag i Nordamerika under 15 dagar (kan förlängas till 30 dagar med länkar på vissa hemsidor). Trots det är det inte omöjligt att vi framöver går över till Börsdata och helt enkelt dubbelkollar att de bolag som dyker upp också finns i GICS. Hur som helst kan det vara användbart att se hur reglerna behöver formuleras i Portfolio123, för den som följer en strategi där Börsdata inte är ett alternativ.

I teorin skulle du med Portfolio123 kunna följa vilken strategi som helst genom att använda dessa kostnadsfria testperioder. Om du framför allt är intresserad av enklare sektorstrategier, eller strategier där du inte måste ranka flera olika nyckeltal, så finns alla möjligheter att lyckas här. Däremot har jag svårt att se att den tiden som krävs för att få fram data för mer komplexa strategier (t.ex. F-Score) väger upp de kronor du sparar på att inte använda en annan tjänst.

Deep Value

Nu har vi visserligen själva övergett den Deep Value-strategi vi följde under två år. För den som ändå är intresserad av sådant kommer här en lista över de regler vi använde för att gallra fram bolag enligt den strategin. Även här kan du se vilka bolag som dök upp den 4/3 2020 (sorterat på DV, som jag kallar parametern).

Intressant att se Twitterfavoriten Gravity på 5:e plats.

Här är värdet på DV (EV/Operating Income) satt till 3 för att begränsa urvalet, precis som i exemplet med Consumer Staples ovan.

Även om ingen just nu är sugen på att använda den här strategin så anser jag att det alltid är användbart med fler exempel på hur regler kan skrivas i Portfolio123, för den som vill försöka med en helt egen strategi. Det finns alldeles för få konkreta exempel på detta, så ju fler desto bättre.

En sådan här strategi har gått riktigt dåligt de senaste åren (framför allt från och med slutet av 2017, precis när vi själva började med den). Ska man tro på mean reversion är det å andra sidan kanske just nu ett av de bästa ingångslägena i och med detta.

Tiny Titans

En strategi som jag själv inte har provat, men som jag också har hittat färdiga regler för är O’Shaughnessys Tiny Titans, från boken Predicting the Markets of Tomorrow. För den som gillar Micro Cap investing och inte är rädd för hög volatilitet kan det vara värt att kolla in denna. En beskrivning av strategin och reglerna hittar du på StockScreening101.com.

Jag har inte testat reglerna själv, så det kan hända att de behöver modifieras för att fungera.

Framtida kompletteringar?

Just nu har jag inte fler förslag på tjänster och mallar för att komma igång med kvantitativa strategier. Det här borde hur som helst vara en bra början för många som är intresserade av detta. Känner du däremot till andra sätt som skulle passa in i inlägget – säg gärna till så kan jag fylla på efter hand.

2 thoughts on “Hjälpmedel för att starta en kvantitativ strategi”

  1. Pingback: 3 år med Consumer Staples! - Applying Value

  2. Pingback: 4 år med Trending Value! - Applying Value

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.