Om sanningen ska fram så hade jag egentligen aldrig för avsikt att göra ett inlägg såhär nu när 2019 har avslutats. Ingen av strategierna i våra fyra portföljer följer kalenderår, så jag har hittills inte känt att det är någon vits att visa hur det går för oss “efter 2 år och 7 månader”, “efter 3 år och 7 månader”, o.s.v.
Samtidigt lever och andas resten av finansbloggarna/twitter bara siffror som visar just kalenderår, så det kanske är dags att rätta in sig i ledet.
Det stora stötestenen har varit att vi startade den första strategin i juni 2016, och att det därför har känts konstigt att visa siffrorna från 2016 som en period som är likvärdig med alla hela efterföljande år. Däremot har jag insett att ju fler hela år vi får bakom oss, desto mindre gör det att det finns ett brutet år där i början.
Hursomhelst. Nu till vad som finns att ta upp om året som gått. Det här året har trots att inneburit en händelse som jag hoppades att vi skulle slippa, nämligen att vi övergav en av strategierna som vi föresatt oss att följa i många, många år framöver. Det var den senast startade strategin, som även är den som genomgående har gått riktigt dåligt under de två åren vi följde den.
Jag har redan skrivit mycket om det tidigare, så jag behöver inte orda mer om det här. Vi har fortsättningsvis fyra portföljer igång med varsin kvantitativ strategi i. Skillnaden nu är att vi totalt endast följer tre olika strategier. Både juni- och decemberportföljen investerar alltså efter Magic Formula och F-Score.
Något jag insåg när jag i slutet på året gjorde ett flödesschema över så många systematiska strategier jag kunde hitta, var att just den strategin är mycket nära besläktad med Richard Beddards Nifty Thrifty, ett experiment som han tyvärr övergav efter 9 år och en utveckling i linje med index. Den portföljen hade oturen att vara investerad i UK, vilket gjort att bolagen i den ända sedan Brexit haft svårigheter att värderas utifrån deras verksamheter, snarare än makronyheter.
Resultat
Den totala utvecklingen för året landade på “endast” +16,4 %. Med tanke på den urstarka utvecklingen på Stockholmsbörsen (och SIXRX) skulle vi förstås kunna vara missnöjda, men det är vi inte. Under året har båda våra amerikanska strategier haft det mycket tungt, så det är helt tack vare de två svenska strategierna som vi ändå avslutar året över vårt mål på 15 %.
Priset för årets bästa respektive sämsta affär gick till Avadel Pharma. plc (+113,6 %), respektive Bellatrix Exploration Ltd (-100 %). Båda fanns med i den nu avslutade Deep Value.
Vi har alltså underpresterat kraftigt mot SIXRX, men har trots det fortfarande en bättre utveckling sett till hela investeringsperioden. Det är ingen hemlighet att “Värde” fortfarande underpresterar gentemot många andra typer av aktier, så vi är åtminstone i gott sällskap. Vi har fortsatt ganska stor tilltro till strategierna framöver (hur mycket sådana ord nu betyder när vi precis övergett en av dem…).
Något som inte hör till vanligheterna här på bloggen är att jag visar upp hur mycket (eller lite) kapital vi investerar i de här strategierna. Jag hade en period för några år sedan då jag gjorde det regelbundet, men sedan dess visar jag endast den procentuella utvecklingen. Lite tråkigt kan tyckas, och eftersom det är en anonym blogg tycker jag det kan vara på sin plats med en uppdatering kring detta.
Vid årets slut hade vi en bra bit över 300 tkr fördelat på de olika strategierna.
Totalavkastningen och investerat kapital skiljer sig åt en del i diagrammet, eftersom avkastningen endast räknas på det belopp som är investerat (eller likvider från utdelningar), något som varierade en hel del när vi startade alla strategier. Eftersom vi också bara skjuter till nytt kapital 4 ggr/år matchar staplarna vid de tillfällena heller inte avkastningen för motsvarande månader.
I jämförelse med de flesta andra som syns på t.ex. FinTwit tycks vårt kapital öka i snigelfart. Jag har däremot aldrig påstått att vi gör det här för några snabba cash. Redan från början satte vi upp en investeringshorisont på 20 år, och vi är inte intresserade av att dra ned ytterligare på våra fasta kostnader för att kunna börja leva på portföljen något år tidigare. Hela tanken bakom den här typen av investerande är dessutom att det behöver få ta sin tid, något vi är införstådda med.
Vi amorterar också en hel del på vårt bolån, så nettoförmögenheten växer på fler håll än bara genom dessa portföljer.
Förvaltningsavgift
Efter årets slut kunde jag också glatt konstatera att vår s.k. förvaltningsavgift för att hålla alla fyra strategier igång har sjunkit en hel del från föregående år. Vi är för 2019 nere på 0,42 %, vilket spontant känns som en ganska bra siffra. I den siffran gömmer sig endast courtagekostnaderna och kostnaden att använda en screener i samband med rebalanseringarna. Vi kommer alltid behöva betala för att effektivt kunna gallra fram bolagen. Däremot finns det fortfarande en del att göra på courtagesidan. i teorin skulle vi kunna sänka den kostnaden från 0,25 % till 0,06 %, genom att flytta kapitalet från Nordnet till Nordea. Än så länge är vi inte redo att göra det. Under en tillräckligt lång investeringshorisont gör förstås varje procent eller promille skillnad, så det är inte otänkbart att vi inom några år tar det steget (eller flyttar till någon annan aktör som dyker upp med fördelaktiga courtagekostnader).
Tjänstepension
Sedan en kort tid tillbaka finns det även en sida på bloggen som visar (de årsvisa) resultaten i en av mina tjänstepensioner. Att den finns med här är förstås för att jag i den också investerar kvantitativt, enligt Trending Value med Value Composite 1. 2019 visade sig bli ett bra år för den strategin, och jag slutade på +37,1 %, mot +35,0 % för SIXRX.
Den sidan kommer finnas där som en påminnelse för folk att de själva bör ta ansvaret för sina tjänstepensioner, även om det så bara handlar om att lägga kapitalet i en bred globalfond. I många tjänstepensioner finns det väldigt begränsade möjligheter att välja fonder eller tillgångsslag, men en del av dem är faktiskt möjliga att placera nästan hur du vill. Ett tips för den som inte vet hur den ska allokera en tjänstepension (och kanske inte vill ha allt i aktier) kan för övrigt vara att följa den högra spalten i flödesschemat jag nämnde tidigare.
Vad hoppas vi på inför 2020?
Med den här typen av investerande är det egentligen lite poänglöst att sätta upp mål för enstaka år. Däremot skulle det vara teoretiskt möjligt att vid årets slut passera gränsen på 400 tkr i investerat kapital. För att det ska bli verklighet krävs en utveckling i linje med förra årets. Det är förstås optimistiskt, och handlar snarare om att det skulle vara skönt att kunna fortsätta vara steget före våra långsiktiga mål. Om det istället dröjer till 2021 eller senare spelar inte någon större roll, utan huvudsaken är att vi efter 20 år har nått dit vi vill.
Vi känner oss nöjda med hur portföljerna ser ut idag, och att vi även har lyckats få till två likadana versioner av samma strategi. Om några år kommer det bli väldigt intressant att jämföra de båda och se hur stor skillnad startmånaden trots allt kan göra.
Aktiviteten på bloggen har varit något lägre under 2019 än under 2018, och jag utgår lite från att jag även under 2020 framför allt kommer göra inlägg i samband med rebalanseringar. Däremot finns jag alltid här för att svara på frågor om strategier, eller ge andra tips om hur du kan gå tillväga för att själv prova att investera kvantitativt. Glöm inte att både Nordnet och Avanza erbjuder gratis aktiehandel på Stockholmsbörsen om du inte redan har kapital hos dem över en viss gräns. Utan courtage räcker det med så lite som 10 000 för att prova att starta en kvantitativ strategi, så varför inte starta en liten sidoportfölj redan idag?
I övrigt förväntar vi oss inte att året bjuder på några som helst överraskningar. Vi går in i 2020 med våra fyra portföljer, och hoppas kunna lämna 2020 med samma strategier, men med många nya spännande bolag att följa!
Share this:
- Click to share on Twitter (Opens in new window)
- Click to share on Facebook (Opens in new window)
- Click to share on Tumblr (Opens in new window)
- Click to share on Pinterest (Opens in new window)
- Click to share on Reddit (Opens in new window)
- Click to print (Opens in new window)
- Click to email a link to a friend (Opens in new window)