Ännu en strategi fyller 5 år
Nu börjar jag känna mig som en riktig veteran vad gäller kvantitativa strategier. Det här var den andra strategin jag startade, men en som har varit något av en besvikelse under åren. Trots ganska jämna resultat har den drabbats av mycket kraftigare nedgångar än andra strategier, vilket gjort mig lite mindre positivt inställd till att använda momentum i mitt investerande. Skulle det här bli året då den tog revansch?
Vi var uppe och nosade på 50 % vid årsskiftet, innan börsen surnade till. Även med bara två veckor kvar till rebalanseringen fortsatte jag hoppas att vi åtminstone skulle landa på 30 % eller så, vilket hade varit fantastiskt bra jämfört med hur börsen som helhet gick. Sedan verkar Putin ha fått en stroke bakom bordet i Kreml och ett visst rysslandsberoende bolag drog med sig hela portföljen ned i källaren (kändes det som i alla fall).
Till sist slutade året med en avkastning på 13,3 %. Alltså ett tydligt positivt resultat, men ett som känns som lite med tanke på vad det kunde ha varit…
Vårt jämförelseindex IWN gick ännu sämre med 4,7 %, medan SIXRX slutade på 10,7 %.
Trots februari lyckas vi förbättra vårt CAGR något (11,2 %), samtidigt som IWN visar sig vara en allt sämre alternativ investering för varje år som går. Det lutar åt att jag snart börjar jämföra mig med SIXRX (OMXSGI) över hela brädet istället. Om sanningen ska fram kan jag i dagsläget inte se att jag skulle lägga pengarna i en ETF som följer någon av de amerikanska index vi jämför våra portföljer med. Då är det troligare att jag byter till en helt annan kvantitativ strategi istället. Och vad är det då för mening med att jämföra sig mot något annat än ett klassiskt, brett index som de flesta kan relatera till…?
Fram till att jag sålde den 1/3 hade Ferronordic alltså tappat 71 % från toppnoteringen den 5/1. I skrivande stund (2/3) har den backat ytterligare ca 20 % (ca 78 % från toppen). Helt vansinnigt ras. Den här gången är jag trots allt glad över att jag fortfarande har med momentum i strategin, eftersom aktien nu förstås är bland de lägst värderade på Stockholmsbörsen (baserat på R12), men med fruktansvärt dåligt momentum. I dagsläget är det dessutom omöjligt att säga hur långt gångna effekter invasionen och sanktionerna får på deras verksamhet det kommande året. Jag är glad att stå vid sidlinjen ett tag nu efter att ha ägt dem från och till i snart fyra år.
För just Ferronordic blev avkastningen de senaste 12 månaderna -43,2 %. Illa, men vi har varit med om mycket värre än så.
En ljuspunkt var annars rekryteringsföretaget Poolia, vars aktie har gått som tåget hela det senaste året (131 %, inklusive utdelningar). Den anses dessutom fortfarande vara rimligt värderad, och kommer få hänga med i 12 månader till. Mer om det längre ned.
Detaljerade resultat för alla bolag och portföljen som helhet finns på sidan “Resultat“.
Nya regler!
Jag har gjort en del betydande förändringar i strategin nu efter de första 5 åren, som jag går igenom nedan:
1. Färre bolag
Nu händer det grejer! Hittills har våra fyra strategier bestått av 12 bolag vardera. Men har det verkligen varit en bra omfattning? Kan det dessutom vara så att olika typer av strategier gör sig bäst med olika många innehav?
Jag kommer gå in på fler detaljer kring just optimal portföljstorlek (för bl.a. Trending Value och Magic Formula) i separata inlägg längre fram. För Trending Value har jag hur som helst landat i att jag vill halvera antalet bolag i portföljen framöver, och har nu bara plockat in de 6 bolag med bäst 6 månaders momentum (istället för 12). Nedan bjuder jag på en liten tjuvtitt från det kommande inlägget, på några av resultaten för just Trending Value med Value Composite 2.
(De andra strategierna kommer tills vidare se ut precis som tidigare, med 12 bolag i varje.)
2. Förbättrad ranking av bolagen
Jag har även gjort en del viktiga ändringar i sättet att screena fram bolagen, vilket gör att tillvägagångssättet nu liknar mycket mer på hur O’Shaughnessy gick till väga i “What Works On Wall Street”. Som jag ser det har vi nu fått till en sann representation av Trending Value på Stockholmsbörsen.
3. Plockar tillbaka P/B
De första 5 åren har vi rankat bolagen efter de nyckeltal som ingår i Value Composite 2, med undantag för P/B. Att utesluta P/B grundade sig i en artikel av OSAM som jag läste inför att jag startade den här strategin. Med tiden har jag insett att det ändå blir så mycket av ett lotteri när jag köper in så få bolag (i studier brukar de räkna på att hela deciler köps in, eller åtminstone de 25-50 bäst rankade). Då ser jag en större vinst i att hålla det enkelt genom att använda en strategi rakt av. Det blir även lättare att jämföra våra resultat med andra som följer någon av standardvarianterna av Trending Value (om det finns någon där ute förutom vi). :)
De uppdaterade reglerna för strategin hittar du här.
Nya innehav
Det är alltså bara 6 bolag som ska representera den här strategin framöver. Fördelen är om inte annat att det blir lättare att enbart köpa in bolag med positivt momentum, vilket tidigare inte har varit självklart.
Nu får det räcka med raljerande om den här strategin. Jag hoppas återkomma relativt snart med en tillbakablick på vad som hittills har varit den optimala portföljstorleken – och vilken typ av Value Composite som har tillfört mest!
Share this:
- Click to share on Twitter (Opens in new window)
- Click to share on Facebook (Opens in new window)
- Click to share on Tumblr (Opens in new window)
- Click to share on Pinterest (Opens in new window)
- Click to share on Reddit (Opens in new window)
- Click to print (Opens in new window)
- Click to email a link to a friend (Opens in new window)