Rebalansering av Magic Formula/F-Score (2 år med likadana strategier)

Allting handlar om att undvika fenomenet “Rebalance Timing Luck”, som Corey Hoffstein på Newfound Research myntade för att antal år sedan. I korthet lyder tesen: Undvik otur med tajming genom att ha flera portföljer igång samtidigt, som alla följer exakt samma systematiska regler.

Vi har investerat kvantitativt nu i snart sex år, och har sedan två år tillbaka två portföljer igång med precis samma upplägg: bolag screenas fram med de kända strategierna Magic Formula och F-Score. Det enda som skiljer dem åt är att de rebalanseras med sex månaders förskjutning från varandra: juni och december.

Egentligen är det inget speciellt med det vi gör. Fördelarna med detta är uppenbara. Det finns antagligen många som gör precis detta, utan att de känner att de behöver göra hela blogginlägg om det. Om det däremot är något som kan få fler att se tjusningen med att investera mer regelstyrt (och ta hänsyn till just detta fenomen) så är det verkliga, lättillgängliga exempel. Jag vet själv hur mycket svårare det är att få “conviction” i sitt investerande om man har suttit på sin kammare och själv snickrat ihop en strategi. När det väl börjar gå dåligt är det svårt att hålla sig ifrån att vara inne och pilla, och därifrån är steget inte stort till att helt överge strategin till förmån för något annat som går bra just då (men kanske inte något år senare).

Jag delar upp det här inlägget i två halvor: en del där jag kort redogör för hur de båda portföljerna står sig mot varandra och en del där jag visar fler detaljer om just den portföljen som vi nyligen rebalanserat (och portföljens innehav för de kommande 12 månaderna).

Jämförelsen

Hur har det sett ut de senaste två åren då vi haft två likadana strategier igång? Första året vann juniportföljen med hästlängder, då vi hade oturen att plocka in riktigt många cykliska bolag till decemberportföljen, bara några månader innan Covidkraschen.

Det senaste året blev det istället otroligt jämnt mellan de båda, där december till slut tog hem matchen, med 71,2 % mot 70,5 % för juni. Fantastiskt resultat för båda två, något annat går ju inte att säga. Det är sådana här år jag ångrar att inte resten av vårt kvantitativa investerande också är placerat i den här strategin…

Trots ett starkt andra år är totalavkastningen efter två år betydligt högre för juniportföljen.

Än så länge säger siffrorna i tabellen inte mycket. Om ytterligare något år kan det däremot vara intressant att även kolla på om t.ex. sektor- och listfördelningar skiljer sig åt markant mellan månaderna.

Eftersom vi tog det kapital vi tidigare hade i Deep Value har det för vår del varit helt rätt beslut att starta en till portfölj som följer Magic Formula och F-Score (något jag vågar mig på att säga trots att det bara gått två år). Vi vet förstås inte hur vår Deep Value hade presterat om vi fortsatt i ytterligare två år. Klart är däremot att det jämförelseindex vi hade då (Roundhill Acquirers Deep Value ETF) spöade oss ordentligt 2017-2019, men endast gett ca 10 % 2019-2021. Jag ser det som mycket osannolikt att våra skräpbolag plötsligt hade gått mycket bättre än DVP, för att inte tala om bättre än de fina resultat vi fått här sedan december 2019.

Hittills hade vi förstås fått ännu bättre avkastning genom att istället koncentrera allt kapital till juniportföljen. Däremot sover åtminstone jag bättre om nätterna med vissheten att jag gör vad jag kan för att minska risken att låta portföljen kretsa kring en månad som på lång sikt ger sämre resultat än andra.

Kort om årets resultat (enbart decemberportföljen)

Inte sedan 2016 har vi haft en strategi med så många månader i rad med positivt resultat. Även under hela våren och sommaren har just denna portfölj fortsatt gå starkt, trots att många index världen över tappade fart. Efter en utveckling på nästan 80 % när vi gick in i september så kände åtminstone jag mig riktigt odödlig. Efter det började det gå lite skakigare, men vi avslutade som sagt året på hela 71,2 %. Långt över vårt jämförelseindex IWN (30,9 %), SIXRX (34,2 %) och praktiskt taget vilket annat större index som helst.

Portföljen har dessutom gått från att i flera års tid ha varit den absolut minsta av de fyra (p.g.a. våra dåliga resultat med Deep Value) till att nu vara den överlägset största av dem.

Förra året var jag väldigt nöjd över att även den här portföljen nu hade sin uppsättning av heta konsulter, spelbolag och extremt lågt värderade papperstillverkare (precis som juniportföljen), och att de var de som skulle göra bäst ifrån sig de kommande 12 månaderna. Blev det så?

Verkligen inte.

Istället var det en kontraktstillverkare, en byggvarukedja och en badrumsinredare som knep de första tre platserna. NOTE blev för övrigt vår näst bästa investering någonsin, med en avkastning på hela 248 % på endast 12 månader. Inte ett enda av våra 12 bolag slutade på negativ avkastning.

Apropå Svedbergs så är det helt klart det exemplet där vi haft mest otur med just tajmingen under alla dessa år. En halvtimma innan jag skulle köpa in den till portföljen i december 2020 släppte de ett pressmeddelande om att de förvärvat den danska badrumsleverantören Cassøe, vilket fick kursen att sticka iväg innan vi hann in. Vad händer då dagen efter att vi kliver ur Svedbergs i onsdags förra veckan (1/12 2021)? Självklart gör de ett miljardförvärv, vilket återigen skapar en rusning i kursen. Den här gången med över 20 %.

FML.

Detaljerade resultat för alla bolag och portföljen som helhet finns på sidan “Resultat“.

Uppsättningen för det kommande året

Ut med våra kära IT-konsulter och in med gruvor, energi och ett gäng så kallade “sin stocks”. Portföljen skriker inte direkt ESG.

Det går även inflation i bolag som kallar sig själva för "gruppen" i våra portföljer.

Det är såväl rekordhög kvalitet (F-Score på 8,5) som rekordlåg värdering (EV/EBIT på 7,5) på bolagen vi just tagit in. Å andra sidan är det flera av dem som just nu uppvisar toppvinster för ett tag framöver, så det kan lika gärna gå åt helvete de kommande 12 månaderna…

Vi maler på med vårt torra, regelstyrda investerande ett år till. Visa tycker kanske att det är som att titta på färg som torkar – oss passar den typen av investerande perfekt! Nästa event för oss blir annars rebalanseringen av en tjänstepension vid årsskiftet, sedan fyller Trending Value hela fem år om tre månader!

5 thoughts on “Rebalansering av Magic Formula/F-Score (2 år med likadana strategier)”

  1. Pingback: Rebalansering av Magic Formula/F-Score (2 år med likadana strategier) - AKTIEFEED

    1. Kolla på vår sida över våra Grundregler, där finns det beskrivet hur alla strategier är upplagda.

      Kortfattat rankar vi först alla bolag efter Magic Formula. De 10 % av bolagen med bäst ranking enligt MF rankar vi sedan efter F-Score, och köper endast in de 12 med högst F-Score.

  2. Har du möjlighet att skicka en länk på till dina screenars på börsdata för de olika portföljerna
    till min mejl ? jag tycker det ser intressant ut med dessa value portföljerna

    1. Hej!

      För våra två strategier som följer Magic Formula & F-Score så ser exporten från Börsdata ut såhär:
      https://applyingvalue.com/wp-content/uploads/2021/12/MF_F-Score-Screen.png

      Om du är intresserad av att även köra en Trending Value så skulle jag rekommendera att exportera de nyckeltal du behöver från Börsdata och sedan lägga in dem i den mall jag gjorde för några år sedan. Exporten ser ut såhär:
      https://applyingvalue.com/wp-content/uploads/2021/12/TV-med-VC-1-3-Screen.png

      Mallen finns här:
      https://docs.google.com/spreadsheets/d/1hVCUpiaw8RN-0I0E-NKyr7llaV6LTuRkLkciZkfMuUU/edit?usp=sharing
      För att spara en egen kopia av dokumentet som du sedan själv kan modifiera hur du vill, behöver du klicka på Arkiv –> Kopiera.

      I exporten finns alla nyckeltal med som behövs för Trending Value med Value Composite 1, 2 eller 3 (vi kör enligt Value Composite 2, bortsett från att vi inte tar hänsyn till P/B). Jag skulle rekommendera att helt köra enligt någon av de tre varianter som finns i mallen.
      Börsdata har relativt nyligen lagt till Value Composite som färdig strategi, men det verkar som att den helt sållar bort bolag som saknar värden på ett eller flera nyckeltal. Det gör att du endast har väldigt få bolag kvar att välja mellan. Jag anser att metoden som mallen använder är bättre, och kommer själv fortsätta använda den för vårt investerande.

      Vad gäller Consumer Staples så använder vi tjänsten Portfolio123. Reglerna som används i den screenern finns i det här inlägget:
      https://applyingvalue.com/2020/03/05/hjalpmedel-for-att-starta-en-kvantitativ-strategi/
      Däremot är den betydligt omständligare att följa. Det finns även en del andra saker som gör att jag inte tycker just den tjänsten är så tillförlitlig längre, så det lutar åt att vi själva slutar med den strategin i september nästa år, när vi hållit i den i 5 år. Om du ändå är intresserad av att köra den på samma sätt som vi har gjort så finns det mesta beskrivet i länken ovan.

      Har du ytterligare frågor är det bara att höra av dig!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.