4 år med Consumer Staples!

Året som gått

Nu har det gått nästan två veckor från det att jag gjorde rebalanseringen, och så länge har det aldrig tagit förut innan jag lyckats få ut ett inlägg om året som varit. Av olika anledningar kommer det tyvärr bli ett extremt kort inlägg, där jag bara redogör för det viktigaste.

Efter de tre första åren hade vi ett resultat som markant understeg både vårt jämförelseindex (XLP) och SIXRX. Det här året var det därför lite “upp till bevis” för strategin, där jag förväntade mig ett riktigt bra resultat för att det skulle kännas motiverat att fortsätta hålla igång den.

Länge såg det också extremt lovande ut. Efter de första 7 månaderna var vi uppe på nästan 50 % i avkastning, avsevärt bättre än både XLP (4,2 %) och SIXRX (26,8 %). Sedan tappade vi plötsligt all fart vilket gjorde att årets resultat “endast” slutade på 34,1 %. XLP slutade på 10,2 % och SIXRX på hela 46,7 %.

Efter fyra år har vi nu återigen ett övertag mot vårt jämförelseindex, men skillnaden är nästan försumbar. Sammanfattningsvis kan man säga att det inte har gett något överhuvudtaget att försöka gallra fram guldkornen i sektorn. Vi hade fått i princip samma avkastning genom att istället investera i ett sektorindex. För att inte tala om SIXRX som under dessa fyra år har gett hela 101,3 %, vilket motsvarar en CAGR på 19,1 %!

Förra året sade jag att vi skulle ge det här två år till, och det är något jag kommer stå fast vid. Investerande är som bekant ett maraton, inte en sprint. Däremot ska det extremt mycket till för att vi om 12 månader inte bara ska flytta hem kapitalet till en av våra svenska strategier istället.

Det ska ärligt sägas att det visst var lite skönt att ha haft den här strategin under Corona-raset, då vår totala drawdown dämpades betydligt av att de flesta dagligvaror då gick ganska bra. Däremot känner jag ändå inte att vi behöver den typen av krockkudde i vårt investerande för att kunna hålla fast vid övriga strategier, så den fyller egentligen inte något syfte för oss.

Vinnare och förlorare

Ett av bolagen höll på att bli en riktig fullträff (Sleep Number), med en avkastning efter 7 månader på nästan 200 %. Sedan blev marknaden skärrad av leverantörsproblem och annat som egentligen ska vara övergående, och kursen återhämtade sig tyvärr aldrig innan det var dags för vår rebalansering. Den knep ändå förstaplatsen med 83,3 %. Endast ett av bolagen slutade på röda siffror, B&G Foods med -1,9 %. B&G var för övrigt förra årets näst bästa investering, och var dessutom med i den short squeeze som skedde i början av det här året. En av dagarna gick den upp nästan 40 %, men det var tyvärr inget som höll i sig längre än någon vecka.

Detaljerade resultat för alla bolag och portföljen som helhet finns på sidan “Resultat“.

Nya innehav

Regler för strategin hittar du här.

Vi har hittills använt oss av Portfolio123 för att screena fram våra amerikanska bolag. När jag så satte mig ner för några veckor sedan för att ta fram bolagen för de kommande 12 månaderna så märkte jag till min förskräckelse att den tjänsten har bytt dataleverantör till FactSet, vilket gör att de numer inte längre använder sektorindelningen enligt GICS. För den här strategin, vars hela poäng är att endast screena fram bolag från en viss sektor, så är det tyvärr katastrof. Det är tillräckligt stora skillnader mellan Consumer Staples (GICS) och Consumer Non-Cyclicals (RBICS) att man skulle kunna hävda att strategin inte längre är exakt samma som den var under de första tre åren… Vissa tycker säkert det är överdrivet, men för mig är det ytterligare en sak som talar emot att fortsätta med den här portföljen. Jag har tidigare skrivit lite om olika system för sektorindelningar, och lyfter i det här inlägget fram hur skillnaden ibland kan vara betydande.

Hursomhelst kör vi på ett år till och ser vad det ger. Många av bolagen vi nu har tagit in har varit med förut, så grundexponeringen verkar fortsatt vara mot samma bolag som förr.

Jag går inte in närmare på bolagen den här gången, utan konstaterar bara att de flesta har varit med ett eller flera år tidigare, med endast fyra bolag som är nya bekantskaper för oss. Bolagen har generellt en något lägre Shareholder Yield och marknadsvärde än tidigare år.

Fler resultat från året som gått finns under september att se på sidan ”Resultat”, ihop med augustis resultat för övriga strategier.

1 thought on “4 år med Consumer Staples!”

  1. Pingback: 4 år med Consumer Staples! - AKTIEFEED

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.