Året som gått
Nu är det tredje året bakom oss, och vi kan konstatera att den här strategin har skött sitt jobb på ett klart godkänt sätt det senaste året. Huvudsyftet med Consumer Staples är att bromsa fallet lite när vi går in i en recession. Den här gången verkar det som att recessionen kom av sig lite, men vi kunde ändå tydligt i våras se fördelarna med att ha den här typen av bolag, framför de flesta andra sektorer (förutom teknik).
I år var portföljen ner ca 20 % som mest, att jämföra med våra andra strategier som alla gick ned 30-50 %. Den återhämtade sig också oerhört snabbt, när det blev klart för de flesta investerare att de uppenbara vinnarna på ett ”stay at home”-tänk skulle bli de som producerar och säljer mat och andra saker som behövs för att klara vardagen.
Även fast de underliggande bolagen för det mesta har gått ganska bra så har vi kämpat i motvind, i form av dollarns stadiga tapp mot kronan det senaste halvåret.
Årets resultat slutade på 9,6 %, och då har vi även räknat in en försvagning av dollarn på 11-12 %. Eftersom valutaförändringar över lång tid är ett nollsummespel är vi därför hyfsat nöjda över årets utveckling. Sektorindexet gav under samma period 8,0 %, medan SIXRX steg med hela 16,9 %.
Efter tre år har tyvärr ETF:en XLP både en bättre CAGR och en jämnare utveckling. Hittills har det alltså inte lönat sig att försöka hitta bolag inom sektorn som kommer överprestera sektorn som helhet. Spontant tänker jag att vi ger det 2 år till. Om vi då fortfarande underpresterar kraftigt mot vårt jämförelseindex får vi se över den här portföljen. Då kan det stå mellan att antingen flytta över allt till XLP, eller sluta med den här typen av sektorinvestering helt och hållet.
Huvudsyftet med att ha den här strategin igång är ju att minska vår totala volatilitet lite och känna att vi åtminstone har någon portfölj som går hyfsat när resten av marknaden trendar nedåt. Märker vi att vi inte behöver ha den typen av krockkudde kan kapitalet lika gärna vara investerat i någon av våra andra strategier. Jag får helt enkelt återkomma om det när det blir aktuellt!
Vinnare och förlorare
Det har varit väldigt spridda skurar från bolagen i portföljen, där producenter och återförsäljare av mat och dryck har gått överlägset bäst. Top 5 för året hör därför alla till den kategorin. Även fast frystorkad mat har varit det som sett störst uppsving p.g.a. Corona, så var det istället en något nischad dryckesproducent som knep förstaplatsen den här gången – National Beverage Corp, med en utveckling på 76,1 %.
I andra änden var det snubblande nära att förra årets jumbo knep sistaplatsen även denna gång (Natural Health Trends Corp). I slutändan fortsatte istället Walgreens Boots Alliance sjunka stadigt, och landade på -31,7 %. Inte nog med att NHTC har presterat ett uselt resultat två år i rad (-67,7 och -28,6 %) – de får dessutom förnyat förtroende(!) och kommer vara med oss ytterligare 12 månader… Det känns som att det antingen står mellan konkurs eller en kraftig uppvärdering för det här bolaget (med klar tyngd åt det förstnämnda).
Som jag visar lite längre ned kommer tyvärr både Kroger och Sprouts Farmers Market att få lämna portföljen. De har varit med oss sedan början för tre år sedan, och jag har definitivt blivit ganska fäst vid dem. Trots en sämre utveckling under år 2 (2018-2019) har de totalt sett under de senaste tre åren levererat en CAGR på 21 respektive 15 %. Tryggt och bra.
Det är extremt många bolag som har ställt in utdelningarna under våren. Den här typen av bolag har däremot till största del inte behövt ta till några sådana åtgärder. Vi fick därför ihop en skaplig utdelningsandel på 5 %. Det är inte minst tack vare just NHTC, som har haft en DA på ca 10 % sett till det senaste året, och kommer ha en DA på nästan 15 % de kommande 12 månaderna. Risken att utdelningen ska minska eller dras in är antagligen ganska stor, så hade vi inte investerat kvantitativt hade vi förstås inte tagit i bolaget med tång.
Nya innehav
Regler för strategin hittar du här. Vi använder oss av Portfolio123 för att screena fram våra amerikanska bolag. Hur vi går till väga för att använda just deras screener finns beskrivet i det här inlägget. Det är för övrigt ett inlägg jag rekommenderar alla att läsa för tips på hur du kan screena fram bolag efter olika kvantitativa strategier.
Jag har märkt att det tyvärr inte går att köpa in de 12 översta i screenern utan att först kontrollera några saker. Det är inte ovanligt att den Yield som listas på Portfolio123 inte alls stämmer överens med verkligheten. Jag brukar därför dubbelkolla siffrorna på Seeking Alpha eller Yahoo Finance. I dessa tider är det också extra viktigt att kontrollera att bolagen inte har ställt in utdelningen framöver, vilket var fallet för ett av bolagen som dök upp.
Trots vår noggrannhet råkade vi igår köpa in bolaget USANA Health Sciences, som hör till sektorn Healthcare. I Portfolio123 hade vi satt som regel att endast bolag från Consumer Staples skulle dyka upp i screenern. Jag tänkte därför inte på att dubbelkolla detta, utan såg det först dagen efter. Jag utgår ju förstås från att screenern inte har några buggar, men i framtiden vet jag att kontrollera även detta innan jag tar in ett bolag. Jag sålde därför av USANA och köpte in Sally Beauty Holdings Inc istället.
Efter lite handpåläggning landade vi slutligen i dessa 12 som vi hoppas ska överträffa våra vildaste fantasier de kommande 12 månaderna:
Hälften av bolagen får stanna kvar, medan övriga 6 är helt nya bekantskaper för oss. Vad som är intressant är att samtliga förlorare från det senaste året får vara kvar (förutom LND). Dessutom får även det näst bästa bolaget (B&G Foods) stanna. Att de sämsta får fortsätta vara med oss beror på att de har fortsatt med sina återköp och inte behövt minska eller ställa in sina utdelningar (de enda faktorer vi screenar efter). Vi får helt enkelt hoppas att deras negativa utvecklingar inte beror på att det är något fundamentalt fel med bolagen, utan att de kan vända trenden och leverera bättre utvecklingar framöver.
Vår Shareholder Yield på 8,6 % är ungefär samma som föregående år. Däremot har vi i år exponering mot betydligt mindre bolag. Det typiska bolaget i portföljen har ett marknadsvärde på endast 2,2 miljarder dollar, mot förra årets 10,5.
De nya bolagen har en viss tonvikt på ett affärsområde som vi inte har haft så mycket tur med historiskt. Såväl Nu Skin, Sally Beauty som Sleep Number fokuserar på ”välmående”. Med det menas hudvårdsprodukter, kosttillskott och sängar/sängtillbehör. Det gör att åtminstone de två förstnämnda faller inom samma kategori som Natural Health Trends Corp. Spontant känns inte det som en bransch som har gått särskilt bra den senaste tiden.
Fler resultat från året som gått finns under september att se på sidan ”Resultat”, ihop med augustis resultat för övriga strategier.
Share this:
- Click to share on Twitter (Opens in new window)
- Click to share on Facebook (Opens in new window)
- Click to share on Tumblr (Opens in new window)
- Click to share on Pinterest (Opens in new window)
- Click to share on Reddit (Opens in new window)
- Click to print (Opens in new window)
- Click to email a link to a friend (Opens in new window)