4 år med Magic Formula!

Det här kommer att bli ett lite bantat inlägg mot det vanliga. Jag har mycket annat på det personliga planet som tar tid just nu, och sedan närmar sig sommarsemestern med stormsteg, och alla förberedelser som hör till den.

Året som gått

Äntligen lite “Magic” i den här portföljen igen! De senaste åren har utvecklingen blivit allt sämre och sämre. Förra året slutade vi (precis som mycket annat) på minus, så förhoppningen var ju att det här skulle bli året som allt skulle vända igen.

Och det blev det! Som mest var vi uppe och nosade på +35 % i början av februari, innan all världens marknader vände nedåt lagom till sportlovet. I mitten på mars var vi till och med nere på nästan -20 %. Sedan dess har det förstås gått lika starkt uppåt igen, och till slut landade vi på +23,6 %!

Det gör även att vi höjer vårt CAGR något från föregående år, och efter 4 år ligger det på höga 18,9 %. Alla stackare som samtidigt investerat i vårt jämförelseindex IWN (en ETF som investerar i delar av Russell 2000) har även denna gång fått se sitt kapital krympa (en avkastning på -16,6 %). För varje år som går är det mindre sannolikt att vi någonsin skulle investera i den ETF:en istället för att fortsätta med den här strategin, så jag ska ta mig en funderare på om det är värt att skrota den jämförelsen och helt enkelt stämma av mot SIXRX istället. SIXRX har under det senaste året gett 11,9 %.

Under årets gång har flera av bolagen gått väldigt bra, och åtminstone tre av dem har någon gång varit uppe på över 100 % i avkastning (G5 Entertainment, Eolus Vind och Mycronic). I slutändan var det bara ett bolag som orkade klättra tillbaka till de nivåerna efter raset i mars: Eolus Vind.

Allra mest nöjd är jag förstås över att vi precis lyckades pressa oss över 100 %-gränsen där innan vi sålde Eolus Vind i måndags. Som mest var vi visserligen uppe på över 200 %, men vi har haft flera bra år med Eolus. Att då åtminstone kunna avsluta över 100 % är väldigt tillfredsställande. Det exakta resultatet blev 103,4 %. I andra änden hittar vi Kindred, på -24,0 %.

Andelen utdelningar blev i år ynka 2,3 %, eftersom de allra flera bolag passade på att dra in utdelningarna under våren. Känslan var att det gjordes oavsett om bolaget förväntades påverkas av Corona eller inte. Det var förstås ett utmärkt tillfälle att passa på att göra något sådant. Ett vanligt år hade ett sådant besked fått aktiekursen att tappa tvåsiffrigt, medan det den här gången oftast inte resulterade i mer än en axelryckning.

Det är i sådana här tider jag är lite nöjd att jag inte kom in på utdelningsspåret, som så många andra som syns på bloggar och Twitter. De har nog haft det lite jobbigt med kassaflödet de senaste månaderna.

Nya innehav

Som vanligt hittar du regler för just denna strategi här.

MF_2020
Bra kvalitet på bolagen (F-Score), trots att många säkert har påverkats av Corona.

Uppställningen för det kommande året utgörs av en hel del konsultföretag, vilket alltid känns som potentiella uppköpskandidater. Det var länge sedan något av våra bolag hade turen att få ett bud på sig, men kanske är det dags igen snart?

När vi rebalanserade Trending Value i mars nämnde jag att vi då tog in det bolag med lägst P/E-tal någonsin för vår del. Det är ingen parameter vi screenar efter i den här strategin, men ändå intressant att kolla på. EnQuest, som då hade ett P/E-tal på 3,5 fick se sig slaget med hästlängder av Arctic Paper. Efter en urstark Q1-rapport är det nu nere på endast 1,8! Är det då sjukt billigt, och borde värderas upp med flera 100 % det kommande året? Nja, siffrorna för de kommande kvartalen lär inte bli riktigt lika muntra, så “E” kommer sjunka även om aktiekursen står still framöver. Trots en uppgång det senaste året på ca 70 % är bolaget fortfarande lågt värderat i mina ögon, så det borde finnas ytterligare att hämta där.

Den här rebalanseringen blir den första gången någonsin som vi endast tar in bolag vi har ägt tidigare. Även om det inte är i just den här strategin så finns de, eller har funnits, i någon av de andra strategierna. Lite tråkigt, men det var tvunget att ske förr eller senare.

Kollar jag igenom hur många olika bolag vi har ägt under årens gång (i alla svenska strategier) så är det ändå inte mer än ca 60 st. Det förvånar mig att det fortfarande är så få. Med tanke på att det finns nästan 300 st i vårt urval (vi exkluderar Finans & Fastighet) betyder det att det för det mesta är samma bolag som roterar bland de lägst värderade bolagen hela tiden. Att vi trots det fortsätter ha ett skapligt försprång till SIXRX visar att det går att göra bra ifrån sig trots att vi hela tiden är och plockar upp sådant som många andra inte vill köpa för tillfället.

Jag skulle vilja skriva mer om de bolag vi nu har plockat in, och lyfta fram en del exempel, men tiden räcker inte till den här gången. Jag avslutar med att säga att jag är helnöjd med resultatet efter våra första fyra år med strategin, och hoppas att vi kan fortsätta på den här nivån i ytterligare 4 år.

Detaljerade resultat för alla bolag och portföljen som helhet finns på sidan “Resultat“.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.