Mer om tajming vid systematiskt investerande

Under en lång tid hade jag som ambition att göra ett inlägg som följer upp tanken om att tajming är en faktor med stor påverkan på den långsiktiga avkastningen. Jag skrapade lite på ytan på den effekten i ett inlägg från i vintras, och kunde konstatera att otur vid start/rebalansering av en systematisk strategi är en faktor att ta på allvar (och därför om möjligt försöka undvika).

I den andra delen i en löst sammanhållen serie ville jag själv göra ett gäng riktigt seriösa backtests, framför allt på en del av de mer kända strategierna (såsom Magic Formula, F-Score, Trending Value, Deep Value m.fl.). Någonstans på vägen började jag däremot känna att nyttan med ett sådant inlägg blev allt mindre, och i slutändan övergav jag hela projektet.

Konsekvensen av dålig tajming

Det intressanta hade inte varit att bekräfta att tajming gör skillnad, utan att undersöka hur stor den skillnaden faktiskt är. I förlängningen hade det varit intressant att veta om val av strategi historiskt har varit det viktigaste, eller om det i själva verket har haft större betydelse när du valt att starta den? Blir val av strategi framöver då endast något sekundärt som du bör välja utifrån andra parametrar än historisk avkastning (till exempel vad som passar din personlighet)? Med en sådan slutsats skulle man därmed kunna ifrågasätta något vi själva är/har varit mycket inne på, nämligen diversifiering mellan olika strategier, och istället alltid förespråka diversifiering genom överlappande portföljer med samma strategi.

Återigen måste jag lyfta fram Corey Hoffstein, och allt han har skrivit om detta genom åren på bloggen som hör till Newfound Reasearch. (Det känns som att jag lovordar honom i vart och vartannat inlägg jag gör!)

Även andra har insett detta, och tagit hänsyn till det i sina backtests. Exempelvis utgörs resultaten i kvant-bibeln ‘What Works on Wall Street’ av 12 portföljer som startas vid olika månader. Genomsnittet av dessa portföljer blir sedan de siffror som redovisas för respektive strategi (composited backtesting). Det är förstås det enda rätta sättet att göra ett backtest på, men att gå till väga på samma sätt som privatinvesterare är inte lika enkelt. Det gör att de flesta tar risken, startar/rebalanserar en strategi vid en specifik månad, och därmed ger sitt investerande dåliga förutsättningar att uppnå liknande resultat.

Oavsett vilken strategi du väljer att följa kommer det alltid finnas en risk att du väljer den sämsta av årets månader att starta/rebalansera strategin på. Risken är inte mer än 1/12, men den finns där. För att inte tala om risken att åtminstone välja någon i den sämsta halvan.

[Y]ou’ve got to ask yourself one question: “Do I feel lucky?” Well, do ya, punk?

Även om du tycker att du garderar dig genom att använda två olika strategier så finns fortfarande risken att du väljer den sämsta månaden för båda två. Nu är visserligen sannolikheten nere på mindre än 1 %, men vadå? Risken att gå miste om ett par procents extra avkastning varje år är ju sååå liten. Vem orkar starta fler portföljer bara för att försöka undvika det? Och dessutom, hur stor skillnad kan egentligen någon procents extra avkastning varje år göra i längden?

Vill du ta risken att stå med det kortaste strået efter 20 år?

Du riskerar alltså att gå miste om en hel del avkastning, både om du inte tror att tajming gör någon skillnad i längden, eller för att du helt enkelt “inte har lust” att ha flera likadana portföljer igång samtidigt.

Har du däremot minst två uppsättningar av samma strategi igång vet du med 100 % säkerhet att du har lyckats undvika att helt låsa dig till den sämst presterande månaden – och det är inte ofta det går att vara så säker på någonting inom investerande.

Nog om tajming; nu till det viktigaste

Med allt det sagt landar vi mer och mer i det jag nämnde i början; ditt val av strategi borde kanske framför allt baseras på sannolikheten att du kan hålla fast vid den. Vem vet – det kanske är det absolut viktigaste? Inte snitsiga namn, eller löften om hög avkastning oavsett hur framtidens börsklimat ser ut (som löjligt många uttalar sig om). Hitta istället den systematiska strategi som passar just din mentalitet. Vill du sedan ta mitt råd och eliminera risken för otur med tajming så är det inte svårare än att starta fler uppsättningar av samma strategi.

I slutändan återstår därför den viktigaste frågan av alla: Vilken systematisk strategi ska du välja? Den frågan lämnar jag öppen här, men lovar att i nästa inlägg återkomma med svaret som passar just dig.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.