Den äldsta portföljen har nu varit igång i tre hela år! Tre år är en lång tid att sitta och stirra på portföljen utan att få röra något (förutom en gång/år). Även fast det senaste året inte alls gick särskilt bra har det inte varit några problem att låta den vara. Vid sådana tillfällen har jag lätt för att fokusera på andra portföljer som presterar bättre. Om vi endast hade haft en strategi igång skulle det nog ha varit betydligt svårare att hålla sig borta. Fördelen med att nu ha varit igång i flera år är att jag tror att risken att vi ger upp blir allt mindre. Det skulle nog krävas både ett och två år till med dåliga utvecklingar innan den risken blir värd att tänka på.
Året slutade alltså på -7,2 %. Första negativa året med den här strategin, men åtminstone bättre än vårt jämförelseindex IWN, som backade hela -13,1 %. SIXRX steg under samma period med 4,1 %. Det var generellt ett ganska tråkigt år, där vi låg på minus under större delen av tiden.
Reglerna för strategin läser ni enklast om i tidigare inlägg, eller på sidan “Grundregler“.
Som ni kan se är det en väldigt tråkig trend i utvecklingen för de första tre åren. Får det senaste året markera botten för den här gången, eller kommer vi testas ytterligare de kommande 12 månaderna? Året har åtminstone börjat i raketfart, med en uppgång på 2,4 % första dagen efter rebalanseringen.
Vi kan i alla fall glädja oss åt att vi fortfarande har en väldigt bra CAGR efter tre år. Där snackar vi däremot bara om att leva på gamla meriter. Att den totala utvecklingen efter tre år är bra är enbart tack vare den fantastiska utvecklingen vi hade under det första året. Det året tog vi inte ens hänsyn till alla delar av F-Score, så egentligen kanske jag borde sätta det årets resultat inom parentes…
Det bolag som presterade bäst blev Novotek (18,4 %), tätt följd av Clas Ohlson (18,2 %). I andra änden hittar vi ett helt knippe med bolag, med SAS som största förlorare med -29,1 %.
Generellt var det inga katastrofsiffror för något bolag som drog ned årets resultat, utan de flesta bolag gick lite halvtaskigt.
Apropå SAS fortsatte bolaget verkligen vara en besvikelse för vårt kvantitativa investerande. Aktiekursen pendlar hela tiden oerhört mycket upp och ned, men tyvärr är svängningarna inte alls i fas med vår innehavsperiod. Det är andra gången den har varit med i den här strategin, och ni ser tydligt på bilden nedan att det har funnits många tillfällen att köpa och sälja med vinst om vi inte hade varit bundna till att hålla den i 12 månader. Av någon anledning har strategin inte ansett den vara köpvärd när den har varit som mest nedtryckt, eftersom vi varken behöll den efter första året, eller nu efter vårt tredje år.
Jag vågar mig på en gissning att aktien återigen kommer klättra någon gång under det kommande halvåret, vilket då visar att vi än en gång sålt vid sämsta tänkbara tillfälle.
Nya innehav
Nu vänder vi blad. Ut med det gamla och in med det nya! Förra året hade jag en bra känsla inför de bolag vi plockade in, vilket i efterhand inte visade sig vara värt någonting. Den här gången är känslan densamma, så det säger förstås inte heller någonting om utsikterna för det kommande året.
Någonting som kan vara bra att känna till är att det bolag som dök upp högst upp i vår screener var Modern Times Group (MTG). Historiska siffror på Börsdata är dock inte justerade med tanke på att Nordic Entertainment Group knoppades av i mars. Alla nyckeltal kommer påverkas kraftigt under de kommande kvartalen, vilket gör att den rankingen den får efter Magic Formula och F-Score inte alls representerar nuvarande verksamhet och plockades därför heller inte in vid rebalanseringen.
Vidare hade vi maximal otur med att budet på Oriflame kom några dagar för tidigt. De låg mitt i raden av de bolag jag screenade fram, så där gick vi miste om lite snabba pengar. Bolag som det har lagts bud på ska som bekant inte köpas in till någon av våra kvantitativa strategier. Uppsidan är ofta ytterst begränsad, samtidigt som vi då har kapital låst på obestämd tid. I vissa specialfall kan slutpriset dessutom bli lägre än det först annonserade (till exempel i Black Earth Farming), så det finns inga vettiga argument för att kolla närmare på sådana bolag.
Tre av bolagen får stanna kvar (Tethys Oil, Mycronic och Boliden). Tyvärr är kvaliteten på bolagen sämre mot föregående år. Den här gången har vi inte ett enda bolag med ett perfekt F-Score. Både Tethys och Boliden stoltserade med 9:or förra gången, men har nu nedgraderats till 8, respektive 6(!). Vad händer i Norrland egentligen?
Ganska många bolag är helt nya bekantskaper för vårt kvantitativa investerande. Dessa är Betsson, SKF, Concentric, Kindred Group och Kabe. Kindred blev förstås ett ovanligt vältajmat inköp, eftersom den klättrade hela 9 % dagen efter den köptes in. Kanske börjar det lossna på riktigt i USA nu.
Arctic Paper är visserligen också ny i våra offentliga portföljer, men jag har tidigare haft den i min tjänstepension som sedan snart tre år tillbaka investerar efter Trending Value. För den här strategin innebär det att vi därmed har en (ohälsosamt?) stor exponering mot Rottneros, som Arctic Paper ju är majoritetsägare av (med 51 %).
Sedan kan jag med glädje konstatera att vi återigen är lång mahjong! G5 Entertainment blev det bolaget som kom in i värmen istället för Oriflame, och jag kunde inte vara mer förväntansfull. Den kommande rapporten blir antagligen ingen rolig läsning, men under 2019 ska de ju enligt egen utsago släppa 4 spel. Sedan blir jämförelsesiffrorna något enklare om ett par kvartal, så så småningom kanske det blir något bra av det här.
G5 Entertainment är för övrigt det bolag som vi har lyckats få störst avkastning på någonsin, i någon av våra kvantitativa strategier. Vi hade den under det första året i just den här portföljen, och då presterade den en avkastning på hela 550 %! Högst osannolikt med en liknande resa, men det kostar inget att drömma.
Detaljerade resultat för alla bolag och portföljen som helhet finns på sidan “Portföljernas resultat“.