Trending Value: + 8,23 % (IWN: + 11,50 %)
Magic Formula: + 8,35 % (IWN: + 11,50 %)
Consumer Staples: + 6,78 % (XLP: + 5,58 %)
Deep Value: + 21,35 % (DVP: + 6,85 %)
Det svänger i aktiehandel. Förra månadens branta fall övergick till precis lika branta uppgångar under januari. Vi hann gå flera veckor in i året innan vi ens hade en dag där strategierna inte ökade i värde, och under hela januari var det endast 3 dagar som slutade på minus. Helt otroligt.
I december hade vi den största nedgången för en strategi under en enskild månad, då Deep Value backade med 13,45 %. Den här månaden fick den lite upprättelse i och med att den istället ökade med hela 21,35 %. Trots dubbelt så många innehav som övriga strategier är den otroligt volatil… Samtidigt får det nog vara värt det, eftersom det är riktigt roligt att ha varit med om en enskild månad med en utveckling på över 20 %. Det var välbehövligt för den strategin, som trots det ligger på kraftigt minus sedan den startades under 2017.
Nu är det bara en månad kvar till rebalanseringen av Trending Value. De flesta bolag kommer med sina rapporter under månaden, så till stor del blir det de som styr utvecklingen fram till rebalanseringen. Hittills har en hel del rapporter på Stockholmsbörsen kommit in med godkända betyg. Jag är därför försiktigt optimistisk till de de kommande veckorna. Trots den senaste månadens återhämtning finns det fortfarande mycket som tyder på att det bara är en tillfällig uppstuds vi upplever just nu. Bra rapporter kan hjälpa till att hålla sentimentet positivt ett tag till, men det är många saker som skulle behöva slå väl ut för att börsen ska fortsätta uppåt under en längre tid. Värderingarna har visserligen sjunkit på de flesta av världens börser sedan förra sommaren, men är fortfarande kring eller över historiska medelvärden. Med det sagt håller jag inte heller med alla som har ropat varg de senaste månaderna, utan tror mer på en mellanmjölksperiod framöver.
Vid årsskiftet höll vi sånär på att halka ned under vårt långsiktiga mål på 15 % / år, vilket hade varit första gången sedan vi började med kvantitativa strategier (ja, jag vet att den allra första månaden också var under målet, men den gills inte riktigt…).
Resultat för respektive strategi finns under fliken “Portföljernas resultat“.
Hej!
Tack för en bra blogg. Är intresserad av att prova något som Trend Value men är lite fundersam på hur man utför screening och främst ranking av nyckeltalen?
Tack!
Kul att du är intresserad av kvantitativa investeringar. Just kombinationen av värde och momentum brukar vara ett bra sätt att få det ut bästa av två världar. Att starta den här strategin utan att ha någonting att utgå från är ju däremot lite omständligt… De senaste åren har jag använt mig av en snurra som SnackarGoja knåpade ihop. Han och jag var ute efter lite olika saker i slutändan, så därför har jag strukit en del kolumner som inte används i en renodlad TV.
Jag skickar med en länk till en av de varianter jag gjorde utifrån SnackarGojas dokument. Den är för just TV med VC2. Du får själv ta ställning till vilken variant av Value Composite du vill använda, och anpassa dokumentet efter det. Kopiera det till din egen Drive (Arkiv–>Kopiera) så kan du modifiera det hur du vill sedan.
Alla nyckeltal rankas på samma sätt och slås ihop till en samlad ranking. Den handpåläggning som behöver göras när du har klistrat in all bolagsdata i kolumn A-I är att sortera efter kolumn AA (som är den samlade rankingen). Sedan måste du sortera den översta decilen efter det momentum du vill använda (Kolumn I). Jag köper in de översta 12 bolagen, men där gör du som du vill utifrån hur diversifierad du vill vara.
Tänk också på att du kan behöva utöka raderna (och justera formlerna i Kolumn S och framåt) ifall du har fler bolag än vad det är anpassat för.
https://docs.google.com/spreadsheets/d/1sZ9bROfQ5Ed6A7YwBiRWLzGfNhyxrqZ5U5wwn6jPkq8/edit?usp=sharing