Ännu ett år är till ända, och dussintals, om inte hundratals bloggare sammanställer sina resultat för det gångna året. För de flesta blev 2018 sannolikt något av en besvikelse. Det har varit ett år där man ska vara nöjd med att överhuvudtaget sluta på plus (något som vi tyvärr inte lyckades med).
Det är nu lite mer än 2 ½ år sedan vi började investera kvantitativt, och de senaste månaderna har varit den första riktiga prövningen, med en nedgång på 17,5 % från toppen vi nådde i augusti. Med andra ord ännu ingen “riktig” björnmarknad sett till våra portföljer, men björnen har i allra högsta grad vaknat i många andra länder. S&P 500 och MSCI World Index vände dock upp precis innan de gick in i björnterritorium, så enligt många är allt fortfarande prima…
Det kommer alltid finnas de som tycker att de har varit med om värre, så även om vi tycker att nästan 20 % är illa nog, är det nog många som fortfarande fnyser åt den senaste tidens nedgångar. Hade det fortfarande funnits aktiva investerare från den stora depressionen på 20- och 30-talet hade de på samma sätt säkert suttit och fnyst åt de som idag beklagar sig över finanskrisen.
Hur som helst slutade året på -9,9 %. Precis som för många andra var det det stora raset i december som tryckte till portföljerna ordentligt. Utan den senaste månadens nedgång hade vi fortfarande varit kring nollan för helåret. De två svenska strategierna klarade sig förhållandevis bra, med nedgångar i december på -5,9 % (Trending Value) och -3,9 % (Magic Formula). Där har vi varit med om liknande fall tidigare perioder. Det var istället de två amerikanska portföljerna som båda satte nya bottenrekord, med -12,0 % (Consumer Staples) och -13,4 % (Deep Value). Månadssparandet till portföljerna är ganska blygsamt, men har ändå varit tillräckligt för att åtminstone sluta året med mer investerat kapital än vid årets början.
Trending Value
Den här portföljen har varit en av ljuspunkterna under 2018, med en stadigt positiv utveckling under större delen av året. Eolus Vind och Bergs Timber är de som bidragit mest till att den fortfarande står på positiv avkastning sedan rebalanseringen i mars. Eolus Vind påverkades också inledningsvis av nedgångarna i höstas, men ett mycket starkt årsbokslut i oktober gav aktien fortsatt fart uppåt, och trots en uppgång på över 60 % under 2018 ser den fortsatt attraktiv ut under kommande år. Jag har precis plockat in den i min tjänstepension (där jag också kör Trending Value) och räknar med att den får stanna kvar även i den här portföljen vid nästa rebalansering i mars.
Magic Formula
Utvecklingen under den första halvan av året drevs av Softronic. Det var för övrigt en aktie som jag klev av i rätt tillfälle. Den toppade först några månader senare, men är nu ned ca 38 % sedan ATH och ca 30 % sedan jag sålde den (efter en uppgång på nästan 150 %). I uppsättningen från rebalanseringen i juni har det tyvärr varit ont om ljuspunkter, där bland andra Boliden har haft ett mycket tungt andra halvår. Lanseringen av Amazon i Sverige lyser dock fortfarande med sin frånvaro, och är ingenting jag tror kommer påverka Clas Ohlson under den närmsta tiden. Det “officiella intåget” som varenda nyhetssida hetsade om i början av december visade sig endast röra deras molntjänster. Däremot har CO lite andra problem med verksamheten, som de förhoppningsvis hinner adressera innan det är dags att se över portföljen ännu en gång.
Consumer Staples
Hjälpt av en allt svagare krona visade våra Dagligvaror upp en helt okej utveckling under större delen av året. Apropå Amazon var det flera bolag i den här portföljen som istället kunde visa på fördelarna med att verka i samma bransch som e-handelsjätten. Efter inledande nedgångar i samband med köpet av Whole Foods under 2017 kunde så investerarna återigen fokusera på den faktiska verksamheten hos t.ex. Kroger och Sprouts Farmers Market, och att de fortsatte visa på bra siffror. Whole Foods kanske på sikt blir en så kraftig “distruptor” som många trodde för något år sedan, men vi är inte i närheten av att vara där än.
Lite oväntat följde tyvärr även våra Dagligvaror med ned i källaren under de senaste månadernas ras, så de tidigare uppgångarna är helt utraderade nu när vi går in i ett nytt år.
Deep Value
Utan tvekan sorgebarnet i vårt investerande. Som om inte siffrorna var dystra nog vid den förra månadens rebalansering slog den här strategin till med ett nytt rekord i största procentuella nedgång under en månad (-13,4 %). En av de största förlorarna under den förra innehavsperioden var Francesca’s Holdings Corporation som backade med över 70 %. Med en så stor nedgång måste ju nedsidan vid det här laget vara begränsad, eller hur? Inte då. Under december visade den precis hur snabbt det ibland kan gå utför genom att falla ytterligare 50 % på bara en månad(!). Det fick mig osökt att tänka på citatet av David Einhorn, som visar att historiska aktiekurser ibland inte säger någonting om utvecklingen framöver.
Hade jag skrivit den här årsrapporten direkt efter att de amerikanska börserna stängde på nyårsafton så hade det varit svårt att se några ljuspunkter på aktiemarknaden framöver. Efter de inledande dagarna på 2019 har däremot portföljerna rusat i motsatt riktning, med Deep Value som största draglok med en uppgång på 8,5 % på bara tre handelsdagar.
Vad tror jag då om vårt kvantitativa investerande framöver? Trots den senaste tidens nedgångar har tanken aldrig slagit mig att den här typen av investerande inte längre är någonting för oss. Till viss del tror jag det beror på att det samtidigt gått dåligt för de allra flesta. Det skulle vara en helt annan sak om strategin gått ut på att ligga likvid under vissa perioder, och sedan se på när folk runt omkring sätter nya ATH månad efter månad. Lite cyniskt har jag insett att så länge det finns andra som har det sämre så blir det lättare att hantera dessa nedgångar.
Det är självklart tråkigt att en av strategierna går så pass dåligt, så det blir intressant att se hur vi känner i december 2019 när det är dags att låsa sig vid nya innehav i 24 månader framöver.
Bloggen
Aktiviteten på bloggen har varit ganska låg under det gångna året, med endast 1-2 inlägg per månad. Det ligger i linje med vad jag själv har för ambition. Bloggen ska kunna fungera som ett plats att återvända till ibland för att se hur välkända kvantitativa strategier fungerar i verkligheten. Det kommer nog aldrig bli en aktieblogg dit man kan vända sig för att läsa bolagsanalyser eller annat ekonomirelaterat. Ett par inlägg utöver månadsrapporterna/rebalanseringarna har det dock blivit, och det är även ett av dem som blev det mest lästa under det senaste året.
- Bokföringsfiffel och konkursrisk på Stockholmsbörsen
- 2 år med Magic Formula!
- Spara tid vid portföljsammanställningar! (aningen daterat inlägg, eftersom mitt eget tillvägagångssätt ser lite annorlunda ut nuförtiden)
Nästa hållpunkt för vårt investerande blir rebalanseringen av Trending Value i mars, som vi då har haft igång i 2 år. Om det finns tid över då ska jag även följa upp hur det har gått för de bolag som fick en del varningsflaggor i det mest lästa inlägget ovan. *Spoiler alert* Det finns bättre investeringar att hitta på annat håll…