Trending Value: – 3,58 % (IWN: – 8,97 %)
Magic Formula: – 3,79 % (IWN: – 8,91 %)
Consumer Staples: + 3,51 % (XLP: + 2,00 %)
Deep Value: – 6,60 % (DVP: – 5,52 %)
Det var en sak som det aldrig blev av att jag tog upp förra månaden (eftersom jag inte gjorde något blogginlägg). Det trillade in ett par utdelningar i Consumer Staples under september, för bolag som hade sin avstämningsdag före vi rebalanserade portföljen. Det innebär att resultatet för det första året, och resultatet för de tre utdelande bolagen förbättrades marginellt. Istället för att det första året med Consumer Staples landade på 23,0 %, blev det istället 23,1 %. En ytterst liten skillnad kan tyckas, men det var trots det en välkommen överraskning med tanke på att september i övrigt var en kastratofal månad för två av strategierna.
Eftersom vi fortfarande har Kroger kommer vi säkert råka ut för samma sak kort efter nästa rebalansering av Consumer Staples, men den här gången kanske jag kan ha det i bakhuvudet då, och nämna att jag lär revidera resultatet så småningom.
Apropå katastrofala månader såg det länge ut som att oktober skulle bli den värsta månaden på flera år, precis som för väldigt många andra. Även under de värsta nedgångarna skötte sig dock strategierna betydligt bättre än de flesta index. Som lägst var vi nere på ca – 6 % (med SIXRX på ca – 11 %), men den urstarka avslutningen gjorde att den sammanlagda utvecklingen endast landade på – 2,3 %. Det känner jag mig väldigt nöjd med, med tanke på omvärldsläget, och gör att vi fortfarande ligger några % plus för 2018. Om de senaste nedgångarna inte blir värre än såhär återstår det att se hur strategierna hanterar en riktig björnmarknad, men för tillfället får de alla varsin klapp på axeln för att de skötte sig bra.
Med bara en månad kvar till rebalanseringen av Deep Value är det tyvärr bara att inse faktum: Detta kommer bli den första gången en av våra strategier avslutar ett år med ett negativt resutat. Som det känns nu kommer vi däremot inte ha några problem att fortsätta med strategin ytterligare ett år, trots att vi måste dras med samma bolag (eftersom vi i den här strategin håller bolagen i 24 månader, mot det mycket vanligare 12 månader). Vad som händer efter följande ombalansering får vi spekulera kring när vi kommer närmare den. Vi hoppas ju att det ska krävas mer än 2 år med undermåliga resultat för att vi ska förkasta strategin, men det krävs nog antingen mycket is i magen eller en tjurskallighet utöver det vanliga för att inte vilja gå in och peta i olika parametrar…
Nu fortsätter vi nynna på “Björnen sover” och hoppas på en orealistiskt stark utveckling i november!
Resultat för respektive strategi finns under fliken “Portföljernas resultat“.