1 år med Consumer Staples!

Redan kort efter att vi hade startat våra fyra strategier började jag känna att en av dem tilltalade mig lite extra. Det var dels känslan att prova på att investera utanför de välkända bolag vi har här i Sverige. Samtidigt finns det en tjusning med möjligheten att äga bolag som är bland de största i världen. Den positiva bilden jag har av strategin har ingenting med det senaste årets starka utveckling att göra, eftersom det har varit rena berg- och dalbanan för denna strategi – med ett nästan oförändrat resultat när halva tiden hade gått.

Efter en riktig monsteravslutning på året (9,7 % bara i augusti) landade portföljens utveckling för det första året på hela 23,0 %! Jämförelseindexet XLP levererade under samma period ett negativt resultat på -1,7 %. Direktavkastningen blev samtidigt endast 1,6 %. Strategin som enbart screenar fram bolag efter direktavkastning och återköp gav alltså betydligt mindre utdelningar än våra övriga strategier. Go figure!

En ensam liten röd stackare slutade på den undre halvan av 0-strecket.

Här är det på sin plats med en disclaimer… Under samma period förstärktes USD mot SEK med 13-14 %. Det betyder att den underliggande värdeökningen ligger på knappt 10 %. Mönstret känns igen… De två senaste rebalanseringarna (Trending Value och Magic Formula) slutade ju på 10,2 respektive 10,1 %. 10 verkar vara det nya 15 (vårt långsiktiga mål).

Redan när vi startade Consumer Staples gjorde vi klart att vi varje månad kommer redovisa utvecklingen inklusive valutaeffekten. Anledningen är att det enda intressanta för oss är hur stor avkastningen faktiskt är efter varje månad (baserat på hur mycket kapital som faktiskt finns i portföljen). Om vi av någon anledning skulle välja att avsluta strategin i förtid skulle det bara vara löjligt om vi i själva verket har fått en annan värdeutveckling än vad vi löpande har redovisat. För den som vill ta rygg på hur vi investerar kommer resultaten ändå vara representativa för hur strategin har presterat i verkligheten (så länge personen i fråga också investerar från Sverige).

Årets vinnare blev Sysco Corporation med 63,2 %. Årets förlorare blev BRF S.A., en av de största sydamerikanska livsmedelsföretagen, och samtidigt den enda ADR:en som var i portföljen under det senaste året. Den hade en katastrofal utveckling på -58,2 %. Jag kommer hålla ett extra öga på de ADR:er som finns i Consumer Staples och Deep Value under de kommande åren. James O’Shaughnessy ger ingen vägledning i WWOWS kring hur man ska förhålla sig till dessa, så kanske kommer det visa sig ett misstag att räkna med dem.

Aktivisten Nelson Peltz hann tyvärr inte med att påverka Procter & Gamble särskilt mycket under den tiden de fanns i portföljen. Cirkusen kring hans tillsättande gjorde nog mer skada än nytta (på kort sikt), och efter bara några procent i avkastning så får ett av de största företagen i världen lämna portföljen (för den här gången).

 

Nya innehav

Reglerna för strategin finns i förra årets inlägg, eller på sidan där jag listar alla regler för våra fyra strategier.

Som jag nämnt i flera av månadsrapporterna det gångna året, blev det en riktig vinstlott att plocka in de företag inom detaljhandel som störtdök i samband med att Amazon köpte Whole Foods förra sommaren (Kroger och Sprouts Farmers Market). Båda dessa får dessutom förnyat förtroende de kommande 12 månaderna. Lite oväntat kan det tyckas, eftersom det var de två som var bland de bästa under det senaste året (62,2 % och 54,6 %). För mig passar det alldeles utmärkt – jag har personligen kommit att gilla dem båda två, så det ska bli kul att få spendera ytterligare ett år tillsammans.

Värderingen har kommit ned lite sedan den förra rebalanseringen. P/E-talet för portföljen ligger nu på 19,8, mot förra årets 24,8. Samtidigt ligger Shareholder Yield på 9,0 %, mot förra årets 7,0 %. Jag har gjort några stickprov, och det har varit en del extrautdelningar det senaste året som gör att siffrorna blir så pass höga för vissa bolag. Det finns inga riktlinjer för detta att luta sig mot i WWOWS, utan vi får räkna med dem även om de kanske inte återkommer nästa år.

Apropå aktivister så har vi plockat in den riktiga vattendelaren Herbalife. De senaste 5 åren har det pågått en segdragen (men nu avslutad) fajt mellan Bill Ackmans Pershing Square Capital Management och Carl Icahn. Hälften av investerarvärlden (med Bill Ackman i spetsen) verkar anse att HLF i grund och botten är ett pyramidspel som borde förbjudas/regleras. Andra hälften tycker att HLF är en missförstådd kosttillskottsförsäljare, som använder direktförsäljning för distribution av sina produkter, utan att det behöver vara något konstigt med det. (Undrar förresten vad @NemCapSE skulle anse om HLF med tanke på hans val av profilbild?)

Som jag förutspådde var det åtminstone ett företag inom apoteks- och hälsovårdsbranschen som dök upp i årets screener. Walgreens Boots Alliance tappade en hel del när Amazon tillkännagav köpet av PillPack i somras, men har sedan dess klättrat tillbaka till där den låg innan. Det verkar alltså finnas ganska snabba pengar att göra på att gå emot strömmen när Amazon tar steget in i nya vertikaler.

Slutligen är det högst motvilligt som vi tar in två bolag inom tillverkning av tobaksprodukter – Altria Group (tidigare Philip Morris) och Vector Group. Jag är väl medveten om att den här sektorn innehåller att stort antal bolag inom den branschen, och var inställd på att behöva köpa sådant skit redan förra året. Den gången kom vi undan, men nu är det alltså bara att gilla läget. Lite kuriosa kring Altria är att det vid en undersökning år 2005 visade sig vara den aktie från den ursprungliga versionen av S&P 500 som hade gett högst totalavkastning av alla bolag sedan 1963! Trots det har den spenderat långa perioder som en av de lägre värderade aktierna i indexet.

Exakta siffror för det gångna året för alla 12 bolag och annat intressant finns som vanligt på sidan “Portföljernas resultat“.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.