På den här bloggen rapporterar jag hela tiden vad respektive strategi har gett mig för avkastning under månaden som gått. Parallellt med detta håller jag förstås även koll på vad mina fyra strategier tillsammans ger för sammanlagd avkastning. Det är den siffran som är mest relevant för mig, så det har egentligen väldigt liten betydelse om en av strategierna går mycket sämre än övriga under en period.
Den sammanlagda avkastningen är inte något som jag delar med mig av varje månad, utan för tillfället visas den endast årsvis på sidan över resultat. Som läsare går det att få en grov bild över hur det går genom att kolla på diagrammet längst ned i varje månadsrapport. Men eftersom de diagrammen visar totalt investerat kapital snarare än procentuell utveckling blir de missvisande varje gång jag har tillfört kapital till någon av portföljerna (något som sker minst 4 gånger/år).
Medan jag gick igenom det gångna årets resultat för Trending Value slog det mig att avslutningen på året var väldigt svag. Kollar jag på den sammanlagda avkastningen visar det sig att det faktiskt inte har gått riktigt bra någon enskild månad ända sedan förra våren. En del av portföljerna har visserligen fortsatt öka i värde, men snittet de senaste 12 månaderna har legat på låga 0,8 % per månad.
Mitt mål på ett snitt på 15 % per år motsvarar en månatlig avkastning på 1,17 %, så det är svårt att inte ha det som en slags måttstock när jag varje månad stämmer av hur det har gått. Jag är väl medveten om att målet motsvarar den långsiktiga avkastningen och ingenting som jag ens borde tänka på oftare än någon gång per år. Trots det är det svårt att inte följa utvecklingen och bli påverkad av samma psykologiska faktorer som de flesta andra investerare. Som tur är har jag mina regler som åtminstone håller mig från att agera innan det är dags för nästa rebalansering.
Tillbaka till den senaste tidens svaga utveckling. Det finns ett antal omvärldsfaktorer att skylla på, men kanske är det även något i mitt upplägg som spelar in… Det här är alltså inte något som jag vet om det stämmer eller inte, men jag tänkte lyfta detta nu för att kunna gå tillbaka vid ett senare tillfälle och se om jag var inne på rätt spår.
Även om principen bakom varje strategi är densamma (hitta bolag med lägre värdering än de flesta andra) så finns det saker i dem som gör att utvecklingen under året kan förväntas se ut på olika sätt. Med exempelvis Trending Value ska jag kunna förvänta mig att det går bättre under de första månaderna än under de sista månaderna innan en rebalansering. Den baseras delvis på Momentum, som har en bevisat tidsbegränsad effekt (till skillnad från den betydligt mer långlivade effekten för Value, som jag har gett ett otal exempel på här). Direkt efter en rebalansering har jag precis gjort mig av med innehav som har tappat fart och fyllt på med nya som oftast har ett starkt 6 månaders momentum (i alla fall i jämförelse med övriga lågt värderade bolag, trots det kan ibland utvecklingen de senaste 6 månaderna vara negativ).
Det omvända skulle kunna sägas gälla för Deep Value. De som dyker upp i en sådan screener är bolag som på kort sikt har extremt dåliga framtidsutsikter. Oftast finns det mycket lite som talar för att de snart ska uppvärderas. Det krävs istället att de avvecklar eller omstrukturerar verksamheten på ett bra sätt, eller kanske att det kommer en gynnsam dom i ett patenttvistmål för att investerare ska våga sig tillbaka. Sådant tar tid och det är därför jag förväntar mig att strategin istället går bättre och bättre allt eftersom en del av bolagen lyckas med just detta. Samtidigt får förlorarna allt lägre vikt och inflytande i portföljen, en effekt jag också har tagit upp tidigare.
Med övriga två strategier går det inte att göra en lika uttalad prognos i stil med de ovan. Både Magic Formula och Consumer Staples screenar fram lågt värderade bolag, och det kan lika gärna dröja såväl ett som flera kvartal innan en eventuell vändning kommer.
Utifrån mitt resonemang borde jag kunna förvänta mig att den tuffaste perioden är december-februari. Då har bolagen i Trending Value lägst fart och jag har precis rebalanserat den strategi med sämst framtidsutsikter (Deep Value). Därutöver skulle jag tro att mars-maj är en av de bättre (om inte den bästa) perioden, då jag har ett starkt momentum från Trending Value och ligger senare i cykeln för övriga strategier.
Det här var inte något jag överhuvudtaget tänkte på när jag planerade startmånad för strategierna, men om det visar sig stämma så känns det bra att vara medveten om det. Då kan jag lättare “härda ut” under de mörka vintermånaderna, då resten av börsen tenderar att gå som starkast, samtidigt som jag sitter i det kalla vintermörkret och ser på när min samlade utveckling sackar efter allt mer…
Vad tror ni? Kommer en eventuell säsongseffekt synas bland allt brus som styr marknaden i stort, eller är det här bara ett sätt för mig att få tiden att gå fram till nästa rebalansering?