Trending Value: – 4,61 % (IWN: + 1,22 %)
Magic Formula: + 1,63 % (IWN: + 1,22 %)
Consumer Staples: – 1,32 % (XLP: + 1,63 %)
Deep Value: + 0,69 % (DVP: + 8,79 %)
Januari började urstarkt, men tappade tyvärr fart halvvägs. Ett tag såg jag dollartecken framför ögonen och trodde att jag skulle lyckas komma upp i hälften av årets målsättning på bara en månad. Sedan hamnade USD/SEK i fritt fall och såg till att månaden istället landade på ett knappt godkänt resultat, inte mer.
Ibland (oftast) är resultaten som visas på Twitter och på bloggar väldigt ensidigt positiva, och på just Twitter är jag tyvärr inte bättre själv. Jag ska skärpa mig, och ska försöka lyfta lite olika saker i mina inlägg. Kvantitativ investering är ju allt annat än guld och gröna skogar. Enligt min senaste sammanställning har jag 56 innehav i de olika strategierna, så även under bra månader kommer det finnas gott om bakslag att beklaga sig över.
Jag ska försöka gå ifrån att diskutera utvecklingen för enskilda strategier i samma utsträckning som tidigare, så framöver blir det mer fokus på bolag och nyheter som är värda att lyfta fram.
Årets första tillskott till kassan
Årets första utdelning kom redan under årets första handelsdag. Det var Entravision Communications Corporation (EVC) som belönade mig med en slant. EVC driver TV- och radiokanaler samt digital media och riktar sig till latinamerikaner bosatta i USA (och närliggande delar av Mexiko). Det är sjunde året i rad som de delar ut, men de har ingen historik av att höja från år till år.
Det är förstås trevligt när utdelningar kommer in, men jag är lite kluven till dem. Å ena sidan är en del av portföljens belopp säkrat, oavsett vad som händer på börsen. Å andra sidan blir de för mig bara likvider som kommer ligga oinvesterade till nästa rebalansering, något som i värsta fall dröjer nästan 12 månader.
(Ett av) månadens svarta får – Billig eller värdefälla?
Francesca’s Holdings Corporation (FRAN) tappade 20 % på en vinstvarning som kom någon dag in på året. FRAN driver butiker som säljer kläder, smycken, accessoarer, och annat “fashionabelt”. Målgruppen är kvinnor mellan 18-35. De har under tidigare år hela tiden lyckats öka omsättningen, samtidigt som vinstutvecklingen tyvärr inte har hängt med. Nu har utsikterna för Q4 reviderats ned (deras Q4 slutar 3/2 2018) vilket gör att 2017 antagligen kommer bli ett sämre år än 2016 på flera punkter. Från ledningen kommer förstås det vanliga pratet om att “åtgärder har satts in för att nå målgruppen bättre”, och att de ska “förnya utbudet för att erbjuda unika och trendiga produkter till bra priser”. Men vem säger inte så, liksom? Risken är att det tar lång tid innan åtgärderna får effekt och att aktien fortsätter sjunka en del framöver.
Triss i svenska vinstvarningar
Efter den fenomenala inledningen på januari för samtliga portföljer tog Scandics kursras ned mig på jorden igen. Jag ligger fortfarande på plus sedan jag plockade in dem i min Trending Value-portfölj, men med bara en månad kvar till rebalansering kom det här väldigt olägligt, och påverkar totalavkastningen en hel del. Eftersom inköpen delvis baseras på momentum har jag svårt att se att jag kommer fortsätta behålla Scandic även nästa år. Ytterligare vinstvarningar trillade in för Skanska och Fingerprint, varav den sistnämnda nog var rapportperiodens mest väntade sådana.
KODAKCoin…
Jag blev ofrivilligt delaktig i kryptobubblan som pågår nu. Eastman Kodak Company (KODK) tillkännagav i början av januari att de planerar att upprätta en databas som fotografer ska kunna använda för att lättare få ersättning/royalties för sina foton. Databasen använder blockchain i det att alla transaktioner sker via en ny kryptovaluta som kommer gå under namnet KODAKCoin (baseras på Ethereums plattform). Det är förstås bara att tacka och ta emot, men eftersom det trots allt dröjer till december innan jag likaviktar portföljen så räknar jag inte med att det kommer finnas så mycket kvar av den initiala uppgången. Som mest låg jag på + 266 %.
Många argumenterar för att sådana lösningar redan finns, så en av de få saker som talar för Kodak är att de fortfarande har ett väldigt starkt varumärke. Sedan verkar det inte som att de själva skulle få en särskilt stor del av kakan, men all PR kanske kan leda till annat positivt. Hur som helst blir det lite roligt att sedan kunna se tillbaka och säga att jag faktiskt ägde en av de raketer som bara behövde andas orden “blockchain” eller “krypto” för att rusa flera hundra procent.
Nästa månad ska min Trending Value-strategi rebalanseras. Det blir verkligen strid på kniven om jag lyckas göra bättre ifrån mig än IWN, den ETF jag jämför mig mot.
Fler resultat finns under fliken “Portföljernas resultat”.
Avslutningsvis så har jag under månaden lagt en del tid på att göra om layouten för mina resultat. Det är inte säkert att det syns så stor skillnad, men jag har ändrat lite i vilken information jag visar, och framför allt gjort om formatet så att det nu verkligen motsvarar A4-format (tack BörsSvensson för idén).
Jag har även effektiviserat mitt tillvägagångssätt för hur jag för in siffrorna varje månad, och skulle gissa att jag har kapat den tid det tar, från ca 1 ½ timmar varje månad till <1 timma. Om det inte vore för månadsrapporterna skulle jag alltså knappt behöva lägga någon tid alls på att hålla koll på portföljerna, precis som jag vill ha det!