Everybody gets an ETF!

Antalet ETF:er (börshandlade fonder) har exploderat under det senaste decenniet. Sedan slutet på 2014 har i snitt 4 nya ETF:er lanserats varje dag, och de blir allt mer specialiserade i sin strävan att attrahera nya investerare. Det finns nu fler index än vad det finns aktier på handelsplatserna i USA, och antalet ETF:er växer i motsvarande takt. Många misslyckas ju kapitalt med att locka investerare, så medellivslängden för ETF:er sjunker väl i princip med samma hastighet som nya introduceras.

Det var i mina efterforskningar kring jämförelseindex som jag snubblade över en hel del olika ETF:er som i vissa fall lät för konstiga eller motsägelsefulla för att kunna vara på riktigt. De allra flesta visade sig dock vara äkta. En del av dem har jag kollat närmare på och tänkte nämna i det här inlägget.

Det finns förstås redan listor som denna på ETF:er med konstiga namn eller inriktningar, men sådana slutar vara aktuella så fort ETF:en har kastat in handduken. Därför tänkte jag att det skulle passa med en uppdaterad lista över ETF:er som åtminstone går att investera i just nu (även om vissa av dem säkert är borta inom något år). Jag har inga länkar till dem i inlägget eftersom jag inte skulle rekommendera någon att investera i dem (möjligtvis med undantag för FLAG). Det finns så många andra produkter där ute som har mycket vettigare tankar bakom än dessa.


Disclaimer: I många fall är det inte ETF:ens “fel” att den heter som den gör eller är utformad som den är. Många ETF:er följer befintliga index som någon annan har spånat fram. Men eftersom en ETF ofta är det investerbara alternativet till ett index så är det inte mer än rätt att det är de som det här inlägget kommer att handla om.


 

Catholic Values

Global X S&P 500 Catholic Values ETF (CATH)… Kan detta vara något så märkligt som katolsk värdeinvestering? Den heter ju så…? Nej, om jag skulle hitta på en term för detta så rör det sig snarare om katolsk värderingsinvestering. Tanken bakom denna är att den ska investera efter socialt ansvarsfulla riktlinjer för investeringar som tas fram av United States Conference of Catholic Bishops. Jag måste säga att jag inte skulle ha gissat att de dubbelarbetar som börshajar de där biskoparna. Fast det kanske de inte gör? Vi tar och tittar lite närmare på hur den ser ut och har presterat sedan den lanserades. De 10 största innehaven är:

Alltså sådana som skulle kunna hittas i vilken bred ETF som helst. Den påstådda gallringen blir väldigt tydlig när man läser att de fortfarande väljer bland 469 av de 505 aktier som utgör S&P 500. Till dess försvar ska sägas att den faktiskt har gått upp 23,96 % sedan den lanserades, mot 20,80 % för S&P 500. Inte illa. Det blir marginellt sämre med avgiften (0,39 %), men den är trots allt låg och bra.

 

Global Hope

Nästa på listan är ännu en med “bibliska värderingar”. Det finns tydligen ett uttryck som heter Biblically Responsible Investing (BRI). Med Inspire Global Hope Large Cap ETF (BLES) fick de dessutom verkligen till det med kortnamnet. Även om denna ETF också har med kristendomen att göra så är de mer rakt på sak. De ratar bolag som sysslar med abort, spel, alkohol, pornografi, och här ska ni få höra… företag som enligt dem “supports an LGBT lifestyle”. Konkret så betyder det att de exkluderar företag som stödjer rättigheten till samkönade äktenskap. Hur sjukt är inte det?! Jag kan tänka mig att de funderade bra länge på sin formulering av policyn för att få den att låta så diplomatisk som möjligt. Jag utgår också från att de inte har tillfrågat varenda bolag om deras policy kring detta, utan exkluderar de som öppet har tagit ställning. Om alla bolag var tvungna att rapportera var de står i den frågan skulle de nog se sin urvalsmarknad krympa betänkligt…

Den håller jämna steg med S&P 500 sedan den lanserades, men ligger en bit efter två av de tre index som den screenar fram bolag från. Utifrån det största innehavet så tror de tydligen på en stark dollar framför allt annat. Halleluja.

 

Forensic Accounting

Den här lyfter jag inte fram för att jag vill framföra kritik mot den, utan för att den har ett så coolt namn: WeatherStorm Forensic Accounting Long-Short ETF (FLAG). Förvaltarna går igenom bolagens finansiella rapporter och letar efter s.k. red flags (därav kortnamnet). De investerar i bolag som har stabila kassaflöden, hög earnings quality eller gör återköp (bland andra faktorer) och blankar bolag som misstänks manipulera siffrorna (t.ex. genom att skjuta upp utgifter till senare kvartal).

Det låter ju som ett vinnande koncept, och ETF:en har haft en helt okej utveckling sedan den lanserades i början av 2013. Den rår inte på S&P 500 och har dessutom en förvaltningsavgift på 0,85%, så nog finns det bättre alternativ där ute, även om jag gillar filosofin bakom denna.

 

Obesity

Varför inte glömma allt vad diversifiering heter och endast investera i aktier som kretsar kring samma tema? Då är The Obesity ETF (SLIM) något för dig. I faktabladet står det att den finns till för att man ska kunna “Invest in the Battle Against Obesity”. Det handlar alltså om bolag som tjänar pengar på en allt tjockare världsbefolkning. Som kan ses i listan över de största innehaven så är det ju naturligtvis bolag som med sina produkter försöker hjälpa människor att få bukt med sin övervikt, eller sjukdomar som kommer av denna. Däremot går det ju att vända på resonemanget, eftersom bolagen genererar större vinster ju fler överviktiga det finns som behöver deras produkter/viktprogram/kläder. Det ligger alltså inte i någons intresse att bekämpa den globala övervikten, men med deras produkter vill de förstås hjälpa enskilda individer.

De har gjort det lätt för sig och gjort sig beroende av utvecklingen hos Novo Nordisk (vilket förklarar den kraftiga nedgången under 2016). Med 12,59 % sedan juni 2016 (mot 20,19 % för S&P 500) har jag svårt att se att den ska kunna bli någon högpresterare framöver (övervikt är inte direkt något okänt fenomen som hittills har undgått investerare och analytiker av bolagen på listan).

 

Hållbarhet i Kanada

iShares Jantzi Social Index ETF (XEN) är en ETF som endast investerar i kanadensiska bolag som håller en hög standard i deras miljömässiga och sociala hållbarhetsarbete. Den har varit med länge (för att vara en ETF) och hemligheten bakom det är nog den attraktiva beskrivningen av den och det begränsade utbud av ETF:er som finns att välja på i Kanada. Idag finns det färre än 150 ETF:er som enbart investerar i de 3000-4000 bolag som finns listade på TSX och TSX-V. En ETF som anspelar på att ta hänsyn till miljö och social hållbarhet låter förstås också som en investering som kan hjälpa en att sova gott om nätterna.

Det klingar lite mer ihåligt när det visar sig att de har en klar majoritet av sina tillgångar i banker, olja och gas. Det fjärde största innehavet, Suncor Energy Inc, specialiserar sig på utvinning av oljesand, något som orsakar mångfalt högre växthusutsläpp än konventionell oljeutvinning. Så mycket för den miljömässiga hållbarheten. Men de anställda kanske har det jämlikt och bra på jobbet? De 10 största innehaven står för nästan 65 % av kapitalet(!), så den kan nog vara väldigt volatil när det svänger inom banksektorn. Hur som helst har den gjort bättre ifrån sig än S&P TSX de senaste 10 åren. Tyvärr har avkastningen på den kanadensiska börsen i allmänhet varit allt annat än god i jämförelse med t.ex. S&P 500 eller OMXSPI.

 

“For medical reasons”

Horizons Marijuana Life Sciences Index ETF (HMMJ) är ytterligare en kanadensisk ETF, men en som investerar även i amerikanska bolag. Det handlar alltså om bolag som producerar eller distribuerar marijuana, samt underordnade verksamheter. Risken är därför sjukt hög eftersom ändringar i lagstiftning skulle slå mot samtliga bolag på listan och många av dem uteslutande har sin verksamhet kring cannabis eller marijuana. Det kan förstås gå åt andra hållet om fler länder och stater legaliserar användandet.

Den här ETF:en är ännu mer koncentrerad (vilket är rimligt eftersom det bara finns ett begränsat antal bolag som sysslar med detta). Under de 6 månader som har gått sedan den lanserades har den backat 8,67 %, medan S&P TSX hållit sig oförändrad. Hög risk som sagt, men för den som tror att framtiden kommer att fortsätta vara svårläst (läs suddig, bokstavligt talat) kan denna ETF vara en vettig chansning.

 

ETF ETF

Nej, rubriken är ingen felskrivning. Jag tänkte avsluta med the mother of all ETFsETF Industry Exposure & Financial Services ETF (TETF) är en ETF som investerar i den industri som är uppbyggd kring dagens handel med ETF:er (toppish?). Alltså aktörer som tjänar på att marknaden för ETF:er fortsätter att växa. Den investerar framför allt i banker, reglerade marknader, handelsplattformar m.m.

Den har trots allt gått väldigt starkt sedan den lanserades, och fullkomligt rusat under den senaste månaden. Snart 6 månader efter start ligger den på 14,33 %, mot 6,94 % för S&P 500. För den som istället har tröttnat på ETF:er, eller tycker att de symboliserar denna tids CDO:s, vore det festligt om det fanns en Inverse ETF ETF (kanske med kortnamnet TEFT (=theft) istället). Då skulle man investera i en ETF som tror att marknaden för och konceptet med ETF:er kommer att minska… Alltså både vara en del av problemet och agera emot det. Motsägelsefullt? Ingenting verkar vara för märkligt i dagens finansvärld.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.