Start av Portfölj 1: Trending Value

Den 1 mars gjorde jag alla inköp till det som blir den första portföljen som jag startar i år. Den här strategin bestämde jag mig för ganska tidigt, men den senaste månaden har jag bollat en hel del fram och tillbaka med vilken “variant” av den som jag ska köra på.

Strategin heter alltså Trending Value och kombinerar två väldigt olika metoder inom investerande: Värde och Momentum.

Till skillnad från många andra renodlade värdestrategier sorteras bolag inte enbart ut utifrån deras värdering, sett till olika nyckeltal. Den tar även hänsyn till värdeförändringen den senaste tiden, så att sannolikheten är större att jag köper ett bolag som har börjat uppvärderas (och förhoppningsvis också kommer att fortsätta med det). En av de lite osäkra sakerna med att investera i bolag som enbart är lågt värderade, och redan på förhand ha bestämt att de ska säljas av efter en viss tid, är annars att uppvärderingen kanske inte har hunnit komma för det bolaget när det är dags att sälja. Visserligen skulle strategin antagligen tala om för en att ha kvar bolaget ytterligare ett år, och kanske till och med köpa mer, men det blir ändå ett förlorat år. Ens kapital hade kunnat arbeta för en någon annanstans där avkastningen hade kunnat bli större. En kombination av dessa två brukar också ha färre år som slutar med negativ avkastning och slår dessutom index över fler 3-årsperioder än vad strategier som enbart fokuserar på Värde eller Momentum gör. Momentumstrategier har i regel en låg korrelation med värdestrategier, vilket gör att de tenderar att gå bra i olika börsklimat.

Kortfattat om metoden (är utförligare beskriven på många andra hemsidor/bloggar):

Den finns med i den fjärde utgåvan av “What Works On Wall Street” av James O’Shaughnessy. Bolag rankas utifrån en handfull olika nyckeltal, vilket i slutändan ger en samlad ranking, en så kallad Value Composite. Det finns olika varianter av Value Composite, beroende på vilken uppsättning nyckeltal som används. Den variant jag använder liknar mest på Value Composite 2, bortsett från att jag inte kommer ta hänsyn till price-to-book, P/B.

Nyckeltalen som jag har sorterat efter är:

  • P/FCF
  • EV/EBITDA
  • P/E
  • P/S
  • Shareholder Yield (Direktavkastning + Återköp)

Bolagen sorteras efter den samlade värderankingen. De översta 10% sorteras sedan efter 6 månaders momentum. För min del betyder det sedan att jag väljer ut de 12 översta i den slutliga sorteringen och fördelar mitt startkapital jämnt på dessa. Som jag tidigare nämnt kommer jag att hålla dessa i 12 månader, för att sedan köra om screenern och byta ut dessa 12 mot de nya som dyker upp.

Jag har valt att inte ta med några banker eller investmentbolag. Tipset om investmentbolag hittade jag på Investerarfysikerns blogg: https://investerarfysikern.se/2016/05/investmentbolag-i-value-composite-trending-value/

Banker vill jag inte ha med i mina strategier. Jag ogillar de storbanker vi har utifrån ett etiskt perspektiv och de brukar dessutom ibland exkluderas i andra värdestrategier. Jag har inte riktigt orkat sätta mig in i varför de får användas i en Trending Value-strategi, men inte i exempelvis en Magic Formula-strategi. Det passar för övrigt ganska bra in i nuvarande diskussioner kring bankskatt/resolutionsavgift, som riskerar att skapa en viss osäkerhet i den branschen på kort sikt.

Årets lista (i den ordning de dök upp i screenern):

5 sektorer representerade och en jämn fördelning mellan de olika listorna. På det stora hela känner jag att det var en ganska bra lista som screenades fram.

Jag är också väldigt nöjd över att Scandic lyckades knipa en plats, även om det var med minsta möjliga marginal ned till nummer 13 på listan, NOTE. Det har varit många lovord om Scandic på sistone så 2017 ser ut att bli ett bra år för deras del. Sedan blir det förstås intressant att se om de som ligger högst upp på listan har mer att ge, där t.ex. ProfilGruppen har haft en riktigt bra utveckling den senaste tiden.
Tanken är att det så småningom ska gå att följa utvecklingen för alla fyra portföljer under fliken “Portföljernas resultat”, eftersom jag antagligen inte lär göra ett blogginlägg efter varje månadsslut. Jag måste bara bestämma mig för hur jag ska presentera resultaten…

4 thoughts on “Start av Portfölj 1: Trending Value”

  1. Hey!
    Thank you for your blog, it’s really nice to have great, honest information in a simple manner.
    I tried to implement Trending Value the way you did at portfolio123 but either I failed or the results of the last 5 years have been terrible (in US fundamentals).
    All the settings (which way should the arrow at the ranking factors be?):
    https://imgur.com/Ei5njv5
    Any chance you can check or share your settings? Thank you so much!

    1. Hi!

      Thanks for the compliments!

      Three out of our four strategies invest in Swedish stocks. For those three we therefore use a Swedish service called Börsdata (borsdata.se/en). It is a superb service, but unfortunately they only have comprehensive data for the Nordic countries. I am unsure whether they in fact do have all key ratios for US stocks under their ‘Pro’ subscription. Otherwise, Portfolio123 would of course be a good substitute. Currently, we only use Portfolio123 for our ‘Consumer Staples’ strategy, so I can’t help you check whether the settings you use for TV are ok or not.

      In a post I did earlier this year, I listed the rules we use for CS in Portfolio123.Maybe there is something there that might help you?

      https://applyingvalue.com/2020/03/05/hjalpmedel-for-att-starta-en-kvantitativ-strategi/

      Regarding your ranking, you could probably just check which companies end up at the top depending on how you sort them. If the companies at the top have terrible values for your separate key ratios (e.g. P/FCF, EV/EBITDA), then it is upside down. Hope that was to any help. If not, another alternative is to check if the ‘Pro’ subscription at Börsdata would have the data you need for US stocks. Then you could paste an export from Börsdata into the template that you can find under the same post I linked to earlier.

      /Applying Value

  2. Thank you so much for your quick reply (which I was super excited yesterday already).
    Turned out that with my settings I had to select “Rating(“ValueComp2”) <= 10" (which I could kind of confirm with a paid screen ValueComp2 at quant-investing).
    Your thought with just checking the values was totally right, I just didn't even think of that…
    And thanks for the link (and the spreadsheet)!
    Again, keep up the good work and thanks!

    1. Great to hear that you could sort out what the problem was! Let me know if you have any other questions in the future about any of our strategies.

      /Applying Value

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.