2 år med Consumer Staples!

Precis som förra året har aktiviteten på bloggen varit obefintlig under sommarmånaderna. Det sista som hände här var att vi i början av juni rebalanserade Magic Formula. Den här gången är det följaktligen dags för nästa rebalansering. I veckan fyllde Consumer Staples 2 år, och kontrasten mot förra året (23,1 %) kunde inte ha varit större.

Årets utveckling har kortfattat varit skit från början till slut. Det började med en utveckling första månaden efter rebalansering på nästan -8 %, och efter det hade vi aldrig ens en chans att komma över nollan. Istället har strategin månad efter månad tickat på nedåt och gett ett slutresultat på -22,4 % efter 12 månader. Det är nästan lika mycket ned som den gick upp första året, med skillnaden att det slår lite hårdare denna gång eftersom portföljen var större vid årets början. Efter 2 år har vi nu en negativ CAGR på -2,2 %. Samtidigt har sektorindexet tuffat på ganska stadigt uppåt, och slutade på 12,9 %. Som jämförelse slutade SIXRX på 2,4 % under samma period.

Inte ens när i princip allting annat gick bra i början av året hängde alltså våra 12 bolag med, vilket är extra tråkigt när vi hade förväntat oss en stabilare utveckling av just den här strategin.

Det är också svårt att trösta sig med att resultatet hjälptes av en ganska stark valutamedvind det senaste året, på 7-8 %. Det gör ju tyvärr att det kommande året kan bli extra tufft om kronan får för sig att stärkas (som den har gjort de senaste dagarna).

Hur som helst… Finns det några vinnare att lyfta fram efter det senaste året? Egentligen inte. De flesta bolag har, precis som portföljen som helhet, legat på minus från början. Ett enda bolag lyckades leverera positiv avkastning, United-Guardian med 15,2 %. “Medicinska glidmedel” var alltså det som gällde under 2019. Resten är alla förlorare i mina ögon. Det gäller inte minst Natural Health Trends Corp. som, efter anklagelser i början av året om olaglig verksamhet i Kina, aldrig riktigt återhämtade sig och slutade på -67,7 %. Lite bittert kan jag konstatera att den förstås även finns med i vår andra amerikanska portfölj (Deep Value) som i december blir nästa portfölj att ägna uppmärksamhet åt.

Det här året hann jag för övrigt bokföra utdelningen från Kroger som alltid kommer några dagar in i september, så siffrorna borde inte ändras mer under de kommande veckorna. Direktavkastningen för portföljen slutade på 2,9 %.

Regler för den här strategin kan ni enklast läsa om i tidigare inlägg, eller på sidan “Grundregler“.

Nya innehav

Precis som tidigare år har jag använt mig av tjänsten Portfolio123 för att screena fram de bolag som ska köpas in. Som med alla tjänster är det bra att själv kolla igenom bolagen en gång för att vara säker på att de faktiskt hör hemma så högt upp. Ett exempel för i år är att bolaget Alico Inc. dök upp på sjätte plats, tack vare en Buyback Yield på över 10 %. En så hög siffra gjorde att jag var tvungen att kolla närmare på det, och mycket riktigt visade sig det inte stämma. Det var istället relaterat till något omständligt aktiebonusprogram som jag inte kollade upp närmare, men som åtminstone inte hade att göra med återköp av aktier.

Tyvärr var det ett annat bolag som slank igenom nätet, nämligen Dean Foods Co. Först några dagar efter att jag hade plockat in bolaget läste jag att de har slopat utdelningen, och i och med det inte alls borde ha legat så högt upp i rankingen. Jag var mycket frestad att strunta i det och låta dem ligga kvar i depån eftersom det har hunnit gå flera dagar. Samtidigt vill vi följa strategin så noggrant vi bara kan, så i eftermiddag såldes de av till förmån för en bekant från första året med strategin – Procter & Gamble.

Listan över det kommande årets bolag ser alltså ut som följer:

Det är väldigt många bolag som får stanna kvar, och alltså ytterligare ett (P&G) som har varit med förut. Övriga bolag är även de välkända, med undantag för ett brasilianskt jordbruksbolag med ett jättelångt namn. Förra gången en brasilianare fanns i portföljen gick det åt skogen (BRF SA med -58,2 %), så jag har inga stora förhoppningar på den nischen den här gången.

Trots anklagelserna från Kina får alltså Natural Health Trends Corp fortsatt förtroende. Reglerna som O’Shaughnessy satte upp i ‘What Works on Wall Street’, säger att bolag ska exkluderas när åtal väcks av USA:s federala regering, vilket inte har varit fallet här.

I år är det alltså övervägande stora och välkända bolag som finns med i portföljen. Jag förväntar mig därför en någon stabilare utveckling än föregående år. Shareholder Yield ligger på 8,6, i klass med föregående års 7,0 och 9,0.


Fler resultat från året som gått finns under september att se på sidan “Portföljernas resultat“, ihop med augustis resultat för övriga strategier.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

WordPress › Error

There has been a critical error on this website.

Learn more about debugging in WordPress.