1 år med Trending Value!

 

Allt på börsen andades fortfarande optimism under förra våren när jag startade strategin. Under sommaren svängde humöret något och sedan dess har det varit lite svajigt, med flera riktigt dåliga månader. Hade det inte varit för uppköpet av Avega som annonserades i oktober skulle slutresultatet ha sett ut på ett helt annat sätt.

Men men, med 10,2 % slutade jag åtminstone på tvåsiffrigt! Mitt jämförelseindex IWN gjorde samtidigt en bedrövlig avslutning på cykeln, så överavkastningen slutade detta år på nästan 10 %. Med det i åtanke ska jag förstås vara mycket nöjd över det senaste årets utveckling.

Tyvärr hamnade jag en god bit under mitt långsiktiga mål om en CAGR på 15 %. Det blir alltså till att kämpa i uppförsbacke redan från första året med den här strategin.

Bäst för i år var Avega Group, med en avkastning på 70,7 %. Sämst i klassen blev JM med -34,0 %. Direktavkastningen hamnade på 4,9 % och stod därmed för nästan hälften av värdeutvecklingen. Avkastningen för alla innehav går under den kommande månaden att se på sidan över resultat. Nästa månad uppdateras den med resultaten för mars med mina nya innehav.

I bilden nedan kan ni se hur spridningen på innehaven har sett ut och hur det ändå har lett till en ganska jämn utveckling för portföljen som helhet.

Förra året nämnde jag förresten att jag var nöjd över att kunna plocka in Scandic Hotels istället för NOTE. Vid den tiden pratades det mycket gott om Scandic från många håll, och känslan var att det skulle kunna bli en riktigt fin resa det kommande året. Hur gick det sedan för de båda innehaven? Hade jag fog för att vara så nöjd över vad som screenades fram?

Definitivt inte.

Det fick jag verkligen äta upp… Inklusive utdelningar gjorde jag 11,4 % på Scandic, men under samma period gick NOTE upp över 50 %! Det kan alltså komma vinstvarningar även från bolag som lovordas från de flesta håll… tänka sig. Framöver borde jag alltså veta bättre än att lägga egna värderingar i vilka bolag jag får fram eller “slipper” (något jag ändå tänker göra längre ned i det här inlägget). Ett plåster på såren är att jag har NOTE i min Magic Formula-strategi, där den alltså har gått mycket bra sedan den plockades in i juni förra året.

 

Nya innehav

Jag kommer inte gå in på reglerna i detalj, utan den som vill veta mer om strategin kan läsa något av de inläggen jag gjorde förra året när jag startade den. (Del 1; Del 2)

Kortfattat så screenar jag fram bolag enligt Value Composite 2, med undantag för P/B som jag inte räknar in alls. Sedan sorteras bolagen i den översta decilen efter 6 månaders momentum. De 12 bolag med bäst momentum köps in och behålls i 12 månader.

Nu åker samtliga bolag ut och in kommer 12 nya fräscha bolag!

Några av bolagen blir nya bekantskaper för min del.

Det genomsnittliga P/E-talet ligger på 11,6, att jämföra med 14,9 föregående år. Det är inte särskilt förvånande eftersom det i år till och med är 3 bolag som har negativt momentum. Förra året såg det lite ljusare ut. Direktavkastningen är åtminstone ganska höga 4,7 % (3,9 % förra året).

Apropå egna värderingar, så är det med stor misstro jag plockar in SAS i portföljen. Jag hade den tidigare i min Magic Formula-strategi, men de åkte ut efter 12 månader och -29,4 %. Sämst av alla 24 bolag jag hade då. Sedan dess har de haft oförskämdheten att gå upp en del, och nu är det alltså dags att plocka in dem igen (återigen på vad som på senare år motsvarat en ganska hög kursnivå). Skärpning nu SAS – dags att visa att ni har fått ordning på lönsamheten.

Ett tidigare år med SAS i min Magic Formula-strategi. Man kan råka ut för exceptionellt dålig tajming när man plockar in ett bolag med brutet räkenskapsår…

Eftersom jag tillför nytt kapital i samband med mina rebalanseringar (framför allt månadssparande) så ökar värdet på den här portföljen en hel del inför nästa år. Det kommer att synas i grafiken över mina tillgångar först i månadsrapporten för mars, men gör att den här portföljen har en större vikt än övriga strategier ett tag framöver. Det här är en problematik som jag har funderat mycket kring, och jag kommer säkert också göra ett eller flera inlägg om det förr eller senare. Tills vidare handlar det om ganska små belopp jag har i dessa strategier, så den pucken kommer jag att hantera först längre fram.

 

Jämförelseportföljer

Det här blev verkligen en jämförelse jag helst skulle vilja glömma. Jag har alltså hållit koll på olika varianter av Value Composite inom Trending Value för att se hur de presterar gentemot den jag själv har valt. Det är mest för skojs skull, jag skulle knappast modifiera min strategi varje år för att försöka jaga den variant med bäst avkastning föregående år. Det brukar snarare vara ett effektivt sätt att få en dålig avkastning på. Eftersom jag tydligen är ett stort fan av självspäkning så vill jag ändå se hur bra det hade kunnat gå, något som i det här fallet blev en riktigt deprimerande insikt. Det här året berodde skillnaden nästan helt och hållet på att jämförelseportföljerna hade just NOTE, samtidigt som de lyckades undvika JM. Jag tröstar mig med att det alltid endast kommer att vara enstaka bolag som skiljer dem åt, så först på en mycket lång horisont kommer den här jämförelsen säga något.

Det gick bedrövligt dåligt för min strategi i jämförelse med några av de andra.

Följande listor håller jag koll på till nästa rebalansering, så får jag se om jag kan hämta in lite av försprånget de har fått för tillfället.

Det var allt jag tänkte ta upp nu. Så småningom ska jag väl orka styra upp en månadsrapport för februari och sedan blir det lugn och ro i ytterligare en månad. Resultaten för februari för samtliga strategier finns däremot redan nu under fliken “Portföljernas resultat”.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

WordPress › Error

There has been a critical error on this website.

Learn more about debugging in WordPress.