Hur ser min “privata” portfölj ut?

Nu har det blivit dags för lite mer transparens här på bloggen. Rädsla för MAR och Finansinspektionen i all ära, men den som påstår att en blogg med enstaka läsare på något sätt skulle vara kursdrivande behöver arbeta med sin paranoia…

Jag har hittills endast visat mina kvantitativa strategier (som ju är bloggens huvudsyfte), men ofta hintat om att jag eventuellt, kanske, möjligtvis, så småningom även kommer att visa min “vanliga” portfölj. Det tänker jag göra nu!
Den här portföljen har alltså inte någonting med kvantitativ investering att göra. Portföljen finns på Avanza, och är den jag började min bana inom investerande med (med undantag för ett snabbt inhopp på aktiemarknaden under 2008-2009, på Skandia). Pengarna är inte tänkta att användas till något speciellt de kommande åren och jag tillför inte heller nytt kapital. Allt sådant fokus ligger istället på de kvantitativa portföljerna.

Antalet innehav har under de senaste åren varierat mellan så få som 1-2 st, upp till 25-30 st, beroende på vilken typ av impuls som styrt mitt investerande vid ett visst tillfälle. Nu har det gått några år sedan jag startade den, och jag har hunnit vara med om en hel del bergochdalbanor (mest nedförsbackar…). Sakta men säkert har jag sansat mig och börjat lägga mer tid på att läsa på innan jag kliver in i ett bolag. Jag vill tro att jag för tillfället har en bra uppsättning, där uppsidan är stor men nedsidan mindre (eftersom flera av dem fortfarande är ganska små aktörer). Många av er som ser portföljen tycker förstås att jag bara pratar strunt eftersom den fortfarande är otroligt koncentrerad och inriktad på ett fåtal sektorer, och fortfarande består av flera bolag som har mycket kvar att bevisa.

 

Jag tänker visa portföljen och ge några korta kommentarer om respektive innehav. Det handlar mer om min motivering till att äga dem, snarare än en beskrivning av dem eller vilka områden de verkar inom. Jag gör inga försök till intelligenta analyser eller låtsas att jag har stenkoll på alla deras olika affärsområden. Jag är bara människa och har som de flesta andra svårt att inte bli påverkad av positiva skriverier om bolag på Twitter, bloggar och från analyshus. Därför är jag relativt påläst innan jag köper något, men tar inte för vana att själv värdera bolagen annat än mellan tummen och pekfingret.

 

För tillfället består portföljen alltså av 6 bolag. Hälften av dem (de större) har jag ägt i mer än 6 månader och andra hälften är alla relativt nya tillskott.

 

Catena Media

Jag erkänner. CTM hade jag knappt hört talas om innan jag blev mer aktiv på finanstwitter. Jag såg möjligheten att gå in i samband med att de gick ned en hel del under förra sommaren/hösten, men har varit dålig på att snitta upp mig sedan dess. Det märks att mycket var inprisat vid den senaste rapporten och efter uppvärderingen som just varit ställer jag in mig på lite “sideways action” ett tag framöver.

 

Shortcut Media Group

Det sägs att man inte ska gifta sig med en aktie, men när det kommer till SMG kan jag inte låta bli. Jag har varit med sedan noteringen i juni 2016 (några dagar före Brexit) och har otroligt svårt att se brister i deras affärsidé. De har en karismatisk och kompetent VD som äger ca 24 % av bolaget. De anställda verkar också mycket bra på det de gör, vilket visar sig i att deras filmer vinner priser på löpande band. Utmaningen blir att visa att de kan växa samtidigt som de går med vinst (något de inte har lyckats med hittills).

Det som talar emot aktien är att den är otroligt illikvid och knappt får någon uppmärksamhet (trots tidigare försök från ledningen att bättra på detta).

 

A City Media

Bolagsnamn med Media i sig alltså… Ser ni mönstret i hur lite som krävs för att väcka mitt intresse? :)

Personligen stör jag mig väldigt mycket på alla påträngande, ljusstarka reklamtavlor som finns lite överallt nuförtiden. Oavsett vad jag tycker om det så är det tydligt att marknaden för utomhusreklam är i en positiv trend just nu, och min känsla är att ACM kan fortsätta växa i en högre takt än denna.
Jag har däremot märkt att det är svårt att på t.ex. Twitter hitta vad andra investerare tycker om bolaget. Vad tror ni 99,9 % av inläggen handlar om när man söker på ACM…? Fotbollsintresserade kan nog se problemet…

 

TalkPool

Jag har sneglat på dem ett tag och tänkte egentligen gå in i onsdags när det var givet att marknaden skulle studsa upp igen (om än bara för en dag). Då sprang den ifrån mig, och eftersom jag har lockats att köpa på dagshögsta många gånger tidigare lät jag den här gången bli, och gick istället in idag (9/2) när den sjönk tillbaka en del. Likt flera andra av mina innehav är även detta ett bolag som det börjat pratas om en hel del på sistone. Många verkar tro att 2018 kommer bli något slags genombrottsår, så jag ger det några kvartal och ser vad som händer.

 

Net Gaming

Ännu en affiliate (samt i viss mån även speloperatör)… Det råder ingen tvekan om att den här branschen är en av de hetaste för tillfället. Hittills har de tyngts av operatörsverksamheten och diverse engångskostnader, men utsikterna framöver ser ljusa ut. Den har gått sidledes ända sedan början av 2017, så jag räknar med att den börjar trenda uppåt igen någon gång under året.

 

OmniCar

Den av mina innehav som mest kan liknas vid ett impulsköp. I och med det nyligen annonserade avtalet med Bosch ökade de antalet kunder med 116 st på ett bräde. Jag förväntar mig inte någon vinst för helåret 2017. Däremot räknar jag med att de kraftigt ökar antalet kunder under 2018, vilket kan räcka för att värderingen ska hamna närmare den framtida potentialen.

 

Den senaste veckan till trots ligger jag på ca + 6 % hittills under 2018. Flera av bolagen befinner sig i liknande skeden, och det finns mycket som talar för att 2018 blir ett år då fler får upp ögonen för dem (eller kanske bara fortsätter gå bra (CTM)). Nu låter jag som alla andra på Börssnack eller Placera… Planen är hursomhelst att fortsätta hålla dessa ett par kvartal till. Om det dyker upp något makroekonomiskt som får allt att börja falla så kan det hända att jag kliver av och står vid sidan om ett tag. Det gäller förstås inte SMG, för där kommer man ju inte ut! :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *