Årsrapport / 1 år med bloggen

Ett års bloggande senare

Nu har det gått ungefär 1 år sedan jag gjorde det första inlägget på den här bloggen. Det passar väldigt bra ihop med att vi är inne i ett nytt år, så i det här inlägget tar jag upp lite olika saker som har hänt under året som gått. Från att jag gjorde det första inlägget tog det ytterligare 1-2 månader innan jag  helt avslöjade vad bloggen handlar om och började visa portföljerna. Månadsrapporter för dessa har varvats med inlägg om allt möjligt (men ofta med koppling till kvantitativ investering).

Under året som gått har det blivit 36 inlägg, alltså 3 per månad. Det låter inte alls mycket, men jag lägger ned ganska mycket tid och energi på varje inlägg, så fokus ligger helt klart på innehållet snarare än antal inlägg. Som exempel kan jag ju nämna det första inlägget jag kom ut med under 2018, som landade på ca 3000 ord. Bloggen är för mig ett sätt att dokumentera alla tankar jag har kring mitt investerande (oavsett hur många som läser det jag skriver), därför vill jag ofta samla så mycket som möjligt i ett inlägg, där många andra kanske skulle dela upp det i flera stycken.

 

Topp 3 lästa inlägg

Tvärtemot vad jag trodde från början blev det mest lästa inlägget inte ett av de tidigaste inläggen, utan istället en av de populära (och helt fiktiva) investerarduellerna. För den som tyckte den duellen var läsvärd kan jag starkt rekommendera den om Donald Trump/Kim Jong-un.

  1. Investerarduell — Kavastu/Vahastu
  2. Fler tankar om Trending Value
  3. Spara tid vid portföljsammanställningar!

 

Bloggens layout

Utseendet på bloggen har också genomgått stora förändringar och har nu en layout jag känner mig väldigt nöjd med. Jag ångrar att jag inte tog några skärmdumpar på de tidigare utseendena. Då tyckte jag att de var snygga, men såhär i efterhand inser jag hur fula de i själva verket var.

 

Alla innehav

Enskilda portföljer i all ära, men hur ser det egentligen ut när jag tar ett steg tillbaka och ser på portföljerna som en enhet?

Eftersom jag har valt att rebalansera olika portföljer vid olika tider på året kommer det här alltid bara vara en ögonblicksbild (jag är alltid max tre månader från en rebalansering). Om 1 ½ månad rebalanseras min Trending Value-portfölj, och jag har lite svårt att se att något av innehaven får förnyat förtroende. Det är också orsaken till att jag har så mycket likvider i den portföljen. Det motsvarar ju nästan ett helt års utdelningar samt pengarna från utköpet av Avega.

Just nu har jag alltså 56 olika bolag, fördelat på alla sektorer utom Finans och Fastighet. Inte helt otippat är det Dagligvaror som är den största sektorn, men med knapp marginal ned till Industri och Informationsteknik. Om jag utgår från de marknadsplatser jag har köpt aktierna på så är det bara Sverige och USA jag investerar i. Men med tanke på att en del av dem är förvaringsbevis (ADR) eller har moderbolaget och den huvudsakliga verksamheten i ett annat land så jag kan istället tänka att jag får exponering mot uppemot 8-10 länder.

Det borde väl räcka för att jag ska kunna kalla mig för väldiversifierad investerare med bred riskspridning? Helt i klass med välkända riskspridare som Kavastu och Thelenius. Att majoriteten av bolagen har sjunkande vinster och/eller lågt förtroende från marknaden har väl inte med saken att göra, eller? ;)

 

Årets samlade avkastning

Jag hade egentligen inte tänkt sitta och räkna fram den här siffran. Kommande år ska det inte vara något problem, men just det här året har det varit extremt många specialfall eftersom jag har haft 1-4 portföljer igång, och 0-50 % likvider under olika delar av året. Det krävdes därför en hel del räknande för att vara säker på att jag har fått fram rätt siffra. Men jag insåg att jag trots allt vill kunna hålla koll på vad jag får över ett visst kalenderår, just för att det är en så naturlig brytpunkt. Min privata brytpunkt är i själva verket juni varje år, eftersom det var i juni 2016 jag började investera kvantitativt.

Årets samlade avkastning landade alltså på + 28,7 %! Oerhört bra, och långt över diverse olika index som folk brukar jämföra sig mot. Jag har alltså inte räknat in sparande under året, så siffran bör vara den rena, oförfalskade siffran över vad kvantitativ investering har gett mig under året. Avkastningen kom till stor del till under årets första halva. Det var väntat eftersom jag mellan juni och december hade 25-50 % likvider i väntan på att starta Consumer Staples och Deep Value. Fler detaljer om detta finns i ett inlägg från december. Jag fick en positiv avkastning under 10/12 månader. Den bästa månaden var januari, med + 7,9 %. Den sämsta var december, med – 1,9 %,

 

Twitter

Avslutningsvis var 2017 året då jag “upptäckte” Twitter på riktigt. Jag har varit med längre än så, men under året som gått har jag fått upp ögonen för vilket stort community som finns på Twitter inom finansvärlden. Jag är själv inte särskilt aktiv (med undantag för de blogginlägg jag lägger upp), men jag är väldigt glad över att så många andra twittrar så flitigt. Det finns alltid nya intressanta diskussioner att följa. Tack för det!

 

Mot nästa år!

Under det kommande året är tanken att allt bara ska löpa på som vanligt. Det blir intressant att se om jag upplever att portföljerna tar så lite tid i anspråk som jag har hoppats, eftersom jag egentligen bara behöver göra något 1 gång per kvartal. Att stämma av månadsvis är ju självvalt och går än så länge ganska smärtfritt. Vad gäller bloggandet har jag lite olika embryon till inlägg påbörjade, som kommer så småningom.

Det är först när marknaden börjar vända nedåt rejält som min teori med flera strategier sätts på prov på riktigt. Kommer de gå olika bra i olika börsklimat, eller har jag bara skapat merarbete, utan att det ger mig några fördelar? Det dröjer förhoppningsvis länge till dess att jag får svar på det, för till skillnad från alla utdelningsinvesterare hoppas jag ju att börsen bara fortsätter uppåt, gärna i en 15-20 år till. Det är väl inte för mycket begärt?

 

/Applying Value

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *