Månadsrapport 2017-12

Trending Value: + 0,60 % (IWN: – 1,59 %)
Magic Formula: – 4,66 % (IWN: – 1,59 %)
Consumer Staples: + 0,11 % (XLP: + 1,50 %)
Deep Value: – 4,35 % (DVP: + 3,56 %)

Som jag redan har varit inne på flera gånger tidigare är hela projektet nu sjösatt, och jag kommer enbart att vara aktiv i portföljerna när de rebalanseras (eller vid eventuella nyemissioner/uppköp och annat sådant). Det här gör också att jag har börjat fundera på vilken roll mina månadsrapporter kommer att ha framöver. Med någonstans mellan 50-60 innehav är det en omöjlighet att nämna alla större saker som har hänt för innehaven. Även en lugn månad kommer flera av dem ha rusat eller rasat, och jag är inte intresserad av att skriva en flera sidor lång rapport varje gång bara för att försöka få med allt.

Från och med nu kommer månadsrapporterna därför bli att jag alltid bara tar ett axplock av de nyheter som jag har snappat upp under månaden. Det kan alltså bli lite vad som helst som jag väljer att lyfta fram. Det tror jag kommer att vara positivt för min personliga utveckling eftersom det lätt blir slentrian i den här typen av inlägg annars. Jag vill inte börja känna att de blir ett “måste”. Det kommer ändå komma månader när jag inte har tid eller möjlighet att skriva någonting om månaden som har gått, men då kommer jag åtminstone att uppdatera siffrorna under den sidan på bloggen.

 

Så! Vidare till vad som har hänt den senaste månaden.

Det var verkligen inget bra avslut på året. Uppgången i två av strategierna är inte i närheten av att väga upp nedgången i de andra två. Men så är det med sådant här. Efter 7 månader med Magic Formula är jag tillbaka på ± 0 %. Dessutom var december en riktigt dålig månad för Deep Value. Som tur är var jag förberedd på det, eftersom strategier som bara letar efter de allra lägst värderade bolagen har gått dåligt sedan 2014. Vid starten av den portföljen nämnde jag att jag kommer att hålla de innehaven i 24 månader. Därför kvittar det också förstås hur det har gått efter en enda månad.

För att nämna någon “positiv” nyhet så blev det äntligen officiellt att CVS köper Aetna. Bolaget blir nu både en återförsäljare av läkemedel och en försäkrare av potentiella kunder till CVS butiker. Köpet genomförs med både egen kassa, lån samt nya aktier. Det är positivt med ett visst förbehåll eftersom jag inte är orolig att CVS kommer att hitta synergier och öka intjäningen med Aetna, utan att det kommer att dröja flera år innan de når dit. Med tanke på att CVS efter köpet kommer att ha ofattbara 60-70 miljarder dollar i lån, är det två saker som kommer att bli lidande av detta: Återköpsprogrammet av egna aktier samt utdelningen. Great. Precis de två faktorer jag screenade fram dem på. :)

Det är inget fel på bolaget i sig, och över en period på flera år kan det säkert visa sig bli en bra investering. Smolket i bägaren är däremot att jag enligt planen bara kommer att behålla dem till september 2018, och de lär knappast dyka upp i screenern nästa gång. Till dess kommer de nog bara ligga och skvalpa i portföljen, och inte bidra särskilt mycket åt något håll. Hoppet står till att marknaden innan dess börjar prisa in de möjligheter CVS har när skulden har betats av en del, och de återigen aktivt kan börja tillföra värde till aktieägarna.

En sista kommentar om Consumer Staples är att det äntligen är avgjort att Nelson Peltz får ta plats i styrelsen hos Procter & Gamble. Nu kan jag sluta tjata om alla turer fram och tillbaka! PG har redan påbörjat ett omfattande arbete med att koncentrera verksamheten genom att sälja av mindre lönsamma varumärken, därför har jag lite svårt att se vad Nelson i ett sådant här sent skede kan tillföra. Det är dock alltid spännande med lite drama, framför allt när marknaden inte verkar ha någonting emot det.

 

Jag kommer till en början jämföra min Deep Value-portfölj mot Deep Value ETF (DVP). En amerikansk ETF tänker ni, det går ju inte ens att handla med längre! Visserligen är det så med dessa nya regler, men jämförelseindexen för mig är något som skulle kunna bli en alternativ investering till min strategi så småningom. Det skulle tidigast bli aktuellt att skifta från min strategi till ETF:en efter ett par års utvärdering. Vid det laget tror jag att det mesta har löst sig av sig självt, och att det återigen går att köpa sådana ETF:er från Nordnet.

Deep Value ETF har ett mycket passande namn, och liknar min egen strategi på flera sätt. Den följer TWM Deep Value Index, ett ovanligt koncentrerat index med endast ca 20 bolag. Dessa sållas fram utifrån ett fåtal nyckeltal (t.ex. EV/EBITDA & P/FCF), samt rebalanseras varje september. Nackdelen med ETF:en är att den bara har varit med i tre år, så det finns inget som säger att den är här för att stanna. Det blir i sådana fall en senare fråga att ta itu med.

Fler resultat finns under fliken “Portföljernas resultat“.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *