Månadsrapport 2017-11

Illustration credit: Vecteezy.com

Trending Value: – 4,35 % (IWN: + 2,90 %)
Magic Formula: – 2,02 % (IWN: + 2,90 %)
Consumer Staples: + 9,17 % (XLP: + 5,58 %)

Eftersom jag har lagt en hel del tid på planeringen av den fjärde strategin har jag inte haft så mycket tid att följa portföljerna under månaden som gått. Däremot gick det förstås inte att missa KappAhl:s käftsmäll som fick aktien att backa tillbaka ned till under min inköpsnivå. Det är nog den största orsaken till att månaden för Trending Value gick som den gick. Det blir intressant att se om de gör en Fingerprint och drar tillbaka den planerade utdelningen/inlösenförfarandet. Om inte så motsvarade de båda tillsammans en “direktavkastning” på 17,8 % baserat på stängningskursen den 5/12. X-dagen var däremot idag så med den avskiljd kvarstår inlösenförfarandet på 6,5 kr/aktie, där x-dagen är den 11/1. Hade de planerat något annat för inlösenförfarandet borde det ha kommunicerats för länge sedan, men saker kan förstås fortfarande ändras.

Sammantaget har de svenska portföljerna gått kräftgång under november, medan den amerikanska portföljen istället har gått urstarkt! Jag är väldigt förvånad över att kunna visa upp en så stark utveckling på bara tre månader. Speciellt som stora delar av sektorn gått knackigt sedan början av sommaren, vilket till stor del orsakades av Amazons offentliggörande att de köper Whole Foods. Realisterna tror knappast att de från en dag till nästa ska svepa in och konkurrera ut en hel marknad där Whole Foods under 2016 bara stod för 1,21 % av den totala matvaruförsäljningen i USA. Det märks att marknaden också börjar inse att hotet kanske inte var så omedelbart som reaktionen först visade på. Däremot blir det förstås en ökad prispress framöver som kan få många aktörer att stryka med. Nu är jag glad att jag åtminstone valde ett minsta market cap på $50 miljoner för strategin. Riktigt små aktörer kommer inte ha så mycket att sätta emot när bjässar som Kroger, Wal-Mart, Costco och Target gör vad de måste för att svara på Amazons prisdumpning.


Tack vare den fantastiska utvecklingen i USA fortsätter jag att öka det kapital jag har i mina kvantitativa strategier. Jag verkar vara något på spåren med att använda fler strategier för att få en jämnare utveckling (sade han självsäkert under en av de största tjurmarknaderna på mycket länge).

Fler resultat finns under fliken “Portföljernas resultat“.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *