Månadsrapport 2017-10

Illustration credit: Vecteezy.com

Trending Value: + 2,44 % (IWN: + 0,05 %)
Magic Formula: + 4,02 % (IWN: + 0,05 %)
Consumer Staples: – 0,45 % (XLP: -1,65 %)

Avega. Vilken fullträff! Jag har den i inte mindre än 3 portföljer (Strategi 1, Strategi 2 och en tjänstepension). Det är för övrigt det fjärde av mina bolag som det läggs bud på inom loppet av 12 månader. Jag borde i och för sig inte ta ut någonting i förskott, eftersom mycket kan hända innan pengarna betalas ut. Uppköp behöver inte alltid vara en saga med lyckligt slut, som mina tidigare erfarenheter kring detta kan vittna om:

  • Transcom Worldwide blev väldigt bra.
    Budpremie: 36,0 %, Totalavkastning: 46,4 %
  • Black Earth Farming var det jättemycket tjafs med och en ersättning som i slutändan sänktes en del från den ursprungliga beräkningen.
    Budpremie: 0,9 % (att det var på gång var tydligen en väldigt dåligt bevarad hemlighet), Totalavkastning: 69,0 %
  • Rezidor, ett skambud som låg lägre än dåvarande kurs. Sköttes väldigt osnyggt och budet rekommenderades inte heller av övriga storägare. Jag tackade nej till budet och sålde över marknaden vid rebalanseringen 6 månader senare.
    Budpremie: -5,0 %, Totalavkastning (när jag sålde över marknaden): -11,8 %

 

Trending Value

Den här portföljen tuffar på utan någon större dramatik. Efter 8 månader är jag nu uppe i 18,8 % avkastning, mot endast 3,84 % för IWN. Inte så pjåkigt. De flesta innehaven går väldigt bra (Avega, KappAhl), även om det kom en och annan mindre bra rapport som fick andra att sätta sig lite (Profilgruppen). Jag ser redan nu fram emot den utdelning och inlösen som KappAhl har annonserat och som enbart dem kommer motsvara 12 % avkastning för den aktien i min portfölj. Naturligtvis kommer den tappa motsvarande värde i samband med detta, men så länge börsklimatet är fortsatt positivt hinner den kanske fortsätta upp en liten bit innan det är dags för rebalansering. Om de senarelägger inlösenförfarandet kan det kanske hamna i kläm med att jag rebalanserar den i mars, men det får jag hantera då.

 

Magic Formula

Det är väldigt skönt att direkt få vända till en positiv månad igen efter att min svit på 14 månader utan negativt resultat bröts med minsta möjliga marginal i september (-0,06 %!).

Men tillbaka till Avega! Hur mycket har Avega gett mig under de två år som jag har haft den i Portfölj 2? Om jag utgår från att jag får ut 40 kr/aktie innan jag ska rebalansera Portfölj 2 i början av juni nästa år så kommer den ha gett mig riktigt fin avkastning på 36,6 % första året och 51,5 % andra året. En fantastisk tur med timingen med tanke på att den pendlade ganska mycket kring samma nivåer under 5-6 år innan den började klättra under förra sommaren. Utöver det så har förstås Fingerprint åkt som en jojo under månaden och lämnat den sedvanliga vinstvarningen, med det sedvanliga kursraset. De senaste dagarna har dock kursen klättrat upp en bit igen, men jag ligger duktigt mycket back för tillfället. En fördel med det är att fortsatta nedgångar inte slår så hårt mot portföljen som helhet. Jag kommer gå in mer på det i ett senare inlägg.

 

Consumer Staples

Vad har hänt borta i Amerikatt under den senaste månaden? Det korta svaret är: Ingen aning.

Jag har inte hållit särskilt bra koll på den här portföljen under den senaste månaden. Att valutaeffekterna verkar uppdateras vid andra tider på dygnet än när USA-börserna är öppna gör det verkligen inte särskilt lätt att följa kursutvecklingen för enskilda aktier.
Det jag ändå har lyckats snappa upp i nyhetsväg är att Nelson Peltz misslyckades med att knipa en styrelseplats i Procter & Gamble, samt att det går rykten att CVS planerar att lägga ett bud på Aetna. Det går inte att säga hur något av detta kommer att avspeglas i kursutvecklingen framöver, men det är intressant icke desto mindre.

Portföljen har tyvärr inte fortsatt uppåt utan landade på -0,45 % denna månad, men presterade fortsatt bättre än XLP som gjorde -1,65 %.

 

Nu är det en månad kvar till dess att jag startar den fjärde portföljen. Det ser jag verkligen fram emot och det ska bli väldigt spännande att få sjösätta den strategin. Mer om det om några veckor alltså!

Fler resultat finns under fliken “Portföljernas resultat”.


 

ett tidigare inlägg nämnde jag att jag framöver kommer ha med en tipslänk i slutet på inläggen. Genom att teckna ett mobilabonnemang hos Vimla via den länken kan du få rabatt på din månadskostnad. Dessutom kan du sprida din egen länk vidare till vänner och familj och sänka din kostnad ytterligare. Använd gärna länken om du funderar på att byta operatör till någon billigare, så sparar vi båda några slantar på det!

Vimla tipslänk – få 10 kr i rabatt på din månadskostnad

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *