Investerarduell — Donald Trump/Kim Jong-un

Applying Value har återigen fått tag på hemligstämplade uppgifter. Den här gången rör det sig om två av världens mäktigaste män: Donald Trump och Kim Jong-un. Det var alltså inte lätt att komma över dessa uppgifter kan jag tala om för er, men i sann WikiLeaks-anda ser jag inget annat val än att publicera dem här så att ni kan ta del av dem.

Donald gjorde dessa investeringar långt innan han började aspirera till presidentposten. Däremot ser jag i mina papper att de har rebalanserats varje juli, så det verkar som att han fortfarande är aktiv i dem. Kim gick å andra sidan in i de här bolagen alldeles innan han 2011 tog över som Chairman of the Workers’ Party of Korea, Chairman of the Central Military Commission, Chairman of the State Affairs Commission, Supreme Commander of the Korean People’s Army, och presidium member of the Politburo Standing Committee of the Workers’ Party of Korea. Nämnde jag att han också är Supreme Leader? Compensate much?
Det skulle för övrigt vara väldigt intressant att veta vilka mäklare Kim har att välja på borta i Nordkorea. “Nord”net känns som en naturlig aktör (endast utifrån namnet förstås).

Jargongen brukar vara hård och stundtals löjlig mellan de båda, men sedan händer det inte så mycket mer. Har de varit lika impulsiva och oberäkneliga i sina investeringar, eller döljer det sig två smarta investerare bakom den mindre smickrande fasaden?

Vi tar och tittar på vad som finns i deras portföljer:

 

Portföljer

Donald är något mer diversifierad än Kim, med sina 7 innehav mot Kims 4. Det verkar inte finnas någon tydlig koppling eller strategi bakom innehaven. Två av dem är dessutom väldigt olika typer av ETF:er. En närmare granskning visar att en av ETF:erna (ALD) går ut på att investera i skuldsedlar i Asien. Faktum är att ALD äger skulder i större delen av Asien (bland annat Sydkorea). Vad har Donald att vinna på att underminera Asiens ekonomi? Försöker han i hemlighet kratta manegen för en Nordkoreansk invasion av övriga Asien? Tycker Donald också att “North Korea is Best Korea”? Är Donald Trump bara en marionett köpt av Supreme Leader Kim? Så många frågor. Jag vågar inte spekulera vidare kring detta utan vi går raskt vidare…

Tittar vi på Kims innehav så äger han bland annat Kimco Realty Corporation, en REIT (ung. fastighetsfond). Kan det vara så enkelt att han har den bara för att den heter likadant som honom, eller är det i själva verket en del i en långsiktig plan att äga en massa amerikanska fastigheter som Nordkorea kan planera sina aktioner från? Det beror nog på vad man tror om Kimpan. Är han lite enfaldig, eller är det bara en front? I övrigt har han en ganska skum spridning på sina återstående innehav, med kaffe, guld och en stabil hörnpelare med lite dagligvaror i form av Unilever. Det går säkert att dra några konspirationstrådar mellan de innehaven, men det lämnar jag åt någon annan.

 

Resultat

Donald lyckas faktiskt leverera en positiv avkastning under perioden. Det handlar inte om några billions and billions and billions” som han ofta brukar tala om, och hans CAGR på 3,7 % är riktigt dålig med tanke på att det är under en av de bättre tjurmarknader vi har haft i modern tid.

Kim har däremot haft en helt bedrövlig utveckling. Han har negativ avkastning efter sex år (en CAGR på -1,30 %!), en nästan obefintlig Sharpe- och Sortinokvot, och titta bara på hans brutala drawdown som han hade mellan 2012-2014…

Nej nej, jag tror att han lever lite väl mycket i sin egen bubbla för att ha en chans i västerländska investeringar. Han borde tänka lite mer på sin gode vän Dennis Rodman och ta hjälp av Rodman’s Paradox för att försöka motverka nedgångarna en del.

Vinnare: Donald Trump

Där har ni det. Det verkar som att Supreme Leader Kim får “avskeda” några av sina rådgivare inom detta. Ett hett tips åt honom är ju att investera lite i vapentillverkning (eller kan det räknas som insiderhandel när det de facto är han som kontrollerar Mr. Market i den frågan?).

President Trump låter hälsa att utgången var given på förhand och vill framföra följande via hans presstalesperson Sarah Huckabee Sanders:

I know stocks. I own only the best companies, really, they’re great. I have methods, the best methods, and I use them to screen wonderful companies at fair prices. Our alternative facts show that stocks hold by me, Donald Trump, are superior to stocks that the fake financial media promote. Invest like me, and we will make the stock market great again! U-S-A! U-S-A!

Donald Trump

Till skillnad från den förra duellen tänker jag inte pinga inblandade parter i det här inlägget (speciellt inte Kim Jong-un!). Då skulle det nog vara det sista ni hör av Applying Value…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *