Investerarduell — Kavastu/Vahastu

De syns båda väldigt mycket på Twitter och har en lång historik av att prestera bättre än OMX genom att satsa på kvalitet. Men vem är egentligen den bästa investeraren av de två estländska legendarerna?

Vahastu brukar påstå att han är fullinvesterad i ca 156 kvalitetsbolag i bulltrend medan Kavastu håller sig till lite mer rimliga 50-60 st. Applying Value har fått tag på exklusiv information över vad de båda herrarna egentligen har i sina portföljer. Den tänker jag dela med mig av nedan, och sedan ställa dem mot varandra för att en gång för alla se om de gör skäl för sina rykten som investerare utan jämlikar.

 

Portföljer

Först ska vi titta lite närmare på vad det är för typ av bolag som tydligen faller dem i smaken:

Tvärtemot hur det brukar låta ser vi här att Kavastus portfölj inte består av ett enda investmentbolag! Flingor, naturgas, sensorer samt uran. Nu ska jag erkänna att jag inte har varit på någon av Kavastus Trender, men jag har fått intrycket av att han nog brukar vara lite mer diversifierad än så här…

Vahastu har även han valt att lägga de flesta äggen i samma korg. IT, tung inom tele, hotellverksamhet samt lite uran även där. Agilent Technologies är en gammal HP-spinoff som sysslar med elektronisk utrustning inom hälsovård. Det är tydligen så mycket kvalitet i den att han köpte den två gånger. Är det verkligen sådant här man får lära sig på Trendceptions?

 

Resultat

Jag har uppgifter på att de startade sin bana med $100 000 i dessa portföljer i april 2010. Vad har de lyckats göra med dessa under de senaste 7-8 åren?

Kavastu har en så jämn och fin utveckling att man skulle kunna missta honom för en räntefond. Ingen hög standardavvikelse, ingen hög drawdown. Han har lyckats göra 8-9 % om året på den här strategin, lång ifrån den avkastning man får intrycket av att han presterar. Om det ska bli någonting av Arnes “så gjorde jag” som han tänker komma med 2023 börjar det bli dags att sätta fart nu.

Vahastu däremot kämpar i motvind under vissa perioder, bara för att sedan blixtra till och verkligen leverera med ett snitt på nästan 14 % per år. Där ser man hur det kan gå när man följer trenden i trenden. Om han fortsätter i samma tempo som de senaste två åren kan det snart vara motiverat att betala de 169 000 SEK som han tar för Trendceptions.

Vinnare: VAHASTU

Ja, kära vänner. Där har vi det svart på vitt. HSI eller VSI? Det är väl ganska tydligt vilken strategi som lönar sig i längden? Inte undra på att många är avundsjuka med ett sådant resultat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *