Månadsrapport 2017-09


Illustration credit: Vecteezy.com

Trending Value: + 4,82 % (IWN: + 6,83 %)
Magic Formula: – 0,06 % (IWN: + 6,83 %)
Consumer Staples: + 2,01 % (XLP: -1,33 %)

Tre portföljer att skriva om framöver alltså. När jag startar den fjärde strategin i december får vi se om jag fortsätter vara ambitiös nog att varje månad skriva några rader om varje strategi, eller om jag upplever att det tar för mycket tid i anspråk.

 

Trending Value

Lite upprättelse för den här portföljen sett till de senaste månaderna. Jag var uppe på 16 % avkastning redan i maj, men sedan hade jag tre månader i rad med negativt resultat. Den här månaden gick den upp hela 4,82 %, och jag är igen uppe och nosar på årsbästa. IWN gjorde snäppet bättre än så med 6,83 %. Av mina 12 innehav är det nu bara JM som ligger kvar på minus. Den rapporten kommer i slutet av denna månad, så det ska bli intressant att se om byggföretagen har fått oförtjänt mycket stryk det senaste kvartalet, eller om marknaden har gjort rätt som har handlat ned dem.

 

Magic Formula

-0,06 %… minus noll komma noll sex procent… Portföljen har alltså ökat i värde varje månad sedan juli 2016, bara för att sedan bryta den trenden med så vansinnigt lite att det knappt ens är mätbart. Vissa hade kanske valt att trixa lite med siffrorna, eller bara visa en decimal för att kunna låtsas om att det har fortsatt gå uppåt, men det skulle inte bli någon vidare bra utvärdering av metoden, eller hur? Som om inte det vore nog blev jag dessutom rejält utklassad av IWN som slutade månaden på 6,83 %! Fantastiska siffror på en enda månad. Det innebär att jag ligger efter IWN sedan portföljen rebalanserades i juni. Jag ligger nu på 2,65 %, medan IWN har avkastat 7,96 %. Jag har ju förstås ett rejält övertag om jag räknar från när portföljen startades (april 2016), men målet är förstås att prestera bättre än mitt jämförelseindex varje år. Åtta månader kvar, så än är det ingen ko på isen.

Nu är äntligen Black Earth Farming ett avslutat kapitel. I våras var det sagt att ersättningen skulle landa på 7,20-7,50 kr/aktie. Efter diverse bortförklaringar blev det i slutändan 6,76 kr/aktie. Fortfarande en uppgång på 69 % för den aktien mot när jag köpte den i juni 2016, men det gör att jag har reviderat ned förra årets resultat, från 61,01 % till 60,55 %. Jag klarade mig fortfarande över 60 %, vilket känns otroligt skönt.

 

Consumer Staples

Ändrade planer! Det var bara häromdagen som jag skrev att jag inte tänkte ta hänsyn till valutaeffekterna på Portfölj 3 annat än vid varje rebalansering. Nu kommer jag i alla fall tills vidare göra så att resultaten som jag visar varje månad är inklusive dessa. Det var för många andra delar som blev lidande av att inte kontinuerligt räkna med valutaeffekterna, så det får bli på det här sättet istället. Resultaten för min Consumer Staples-strategi blir därför endast riktigt representativ för den som investerar från Sverige (bloggen är ju ändå på svenska). Avkastningen för de som följer mig på Shareville kommer därmed också stämma bättre överens med vad som rapporteras här. Vid rebalanseringarna lär jag notera vad den totala valutaeffekten blev under året, så det kommer ändå gå att få fram en mer objektiv avkastning för den som är intresserad. (Jag har ändrat i det förra inlägget så att framtida läsare inte ska bli förvirrade)

En godkänd första månad för strategin, och mycket skönt att den allra första månaden slutade på plus. Portföljen gick upp 2,01 % medan XLP slutade på -1,33 %. Det visade sig också vara två innehav som kom med sina kvartalsrapporter under den gångna månaden (GIS och KR) som båda kom in under analytikernas förväntningar. Å andra sidan gick Tyson Foods (TSN) ut med en omvänd vinstvarning i fredags vilket fick aktien att avancera rejält.

Tyvärr verkar det som att rapportdatum för utomnordiska innehav inte är sådant som finns hos Avanza eller Nordnet. Jag ska kolla runt lite för att se om det går att hitta någon slags rapportkalender (helst för både svenska och amerikanska bolag) där man inte måste söka på varje enskilt bolag för att se datumen. Det optimala vore ju en sida där man kan skapa en fiktiv portfölj och där se alla datum för rapporterna. Jag har kollat på ett par olika sidor (Yahoo Finance, Finviz), men inte hittat någon sådan funktion än.

 

Ett tag framöver kommer jag att på prov visa hur mycket kapital jag har i de fyra portföljer jag visar här på bloggen (den fjärde startas i december). I det räknas även månadssparande som jag inte har hunnit sätta i arbete. Det är alltså inte bara avkastningen som driver staplarna nedan, även om den får större inflytande ju mer kapital jag hanterar (vid ett oförändrat sparande).

 

För övrigt har jag precis fått min första 3-stjärniga portfölj på Shareville! Det är min tjänstepension som jag flyttade över till Nordnet i slutet av förra året som har gått riktigt bra på sistone. Jag kommer eventuellt att beskriva den närmare här på bloggen, men det blir en annan gång.

Fler resultat finns under fliken “Portföljernas resultat“.

 


I ett tidigare inlägg nämnde jag att jag en tid framöver kommer ha med en tipslänk i slutet på inläggen. Genom att teckna ett mobilabonnemang hos Vimla via den länken kan du få rabatt på din månadskostnad. Dessutom kan du sprida din egen länk vidare till vänner och familj och sänka din kostnad ytterligare. Använd gärna länken om du funderar på att byta operatör till någon billigare, så sparar vi båda några slantar på det!

Vimla tipslänk – få 10 kr i rabatt på din månadskostnad

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *