Vilket jämförelseindex passar dig?

Det här är ett inlägg som jag har funderat på att skriva länge, men det passade bra nu eftersom jag själv var tvungen att ta ställning till detta på ett annat sätt än tidigare (mer om det i ett senare inlägg). Jag har inte hittat mer än något enstaka blogginlägg i den här debatten, även om det har diskuterats kort på Twitter lite då och då.

Många av er som läser detta bryr er antagligen inte om hur bra ni gör ifrån er gentemot diverse index. Ni är utdelnings- investerare / jägare / seglare / stugor / pirater / odlare / sparare / smålänningar, eller investerar i allmänhet efter en buy-and-hold mentalitet. För er del gör det inte så mycket om kurserna i bolagen går ned (så länge inget fundamentalt har ändrats) eftersom ni då kan köpa på er mer och kanske öka er DA. Kanske finns det även de som råkar ha samma bolag som i OMXS30, men struntar trots det i index utan kör sin grej.

Men de flesta som följer andra investeringsprinciper eller är nya på aktier har antagligen någon gång funderat över vilket index de ska jämföra sina resultat mot. Många lägger inte mer än några sekunder på att konstatera att det är enklast att använda det som de flesta andra använder och känner till, nämligen OMXS30. Vissa går ett steg längre, tänker på att OMXS30 inte räknar med utdelningar och väljer istället ett index som tar hänsyn till detta (OMXSGI / SIXRX). En klar minoritet väljer en högpresterande fond, en ETF eller någon annan måttstock. Här påstår jag att man kan dela in sättet att se på detta i olika kategorier. Det finns förstås inget rätt eller fel vid val av index, utan det beror helt på följande:
Vad vill du säga med ditt index? Vad ska ditt index motsvara?

 

Något välkänt (OMXS30, SIXRX, S&P 500)

Ett välkänt index gör det lätt för utomstående att sätta dina resultat i perspektiv, även om din portfölj inte liknar indexet. De flesta människor (inte bara de som håller på med aktier) kommer direkt förstå hur det går för dig i jämförelse med “Stockholmsbörsens” siffror som de ser på nyheterna varje kväll (OMXSPI).

Det kan vara index som inkluderar utdelningar och sådana som inte gör det. Men var ändå gärna medveten om vilka regler som styr ditt jämförelseindex. Det blir mindre imponerande att hålla jämna steg med OMXS30 om du dessutom får utdelningar på ett par procent om året. Ett passande exempel är hur Nordea (och säkert många andra) tog för vana att göra förr för att få deras fonder att se bättre ut än vad de var.


Bilden ovan visar skillnaden i avkastning över tid mellan två index, där det enda som skiljer dem åt är att SIXRX inkluderar utdelningar.

 

Välkänt, men liknar portföljens inriktning

Du kanske främst har utländska innehav, eller investerar på tillväxtmarknader (Emerging Markets). Då är det inte så stor vits med att jämföra sig mot ett svenskt index. Som tur är finns det index (och ETF:er) även för detta (t.ex. MSCI World eller MSCI Emerging Markets). De är väldigt breda, men också lätta för utomstående att relatera till.

 

Fokus på att likna portföljen

För den som vill att ens index ska ha en liknande sammansättning som portföljen passar det ofta bättre att jämföra sig mot en fond eller en ETF med samma tanke bakom. Ta min Consumer Staples-strategi som exempel. Om jag jämför den mot XLP (en ETF som följer sektorn som helhet) kan jag enkelt se om mina valda nyckeltal lyckats hitta bolag som går bättre än genomsnittet för sektorn. Det passar bra om jag vill ha exponering mot en viss sektor, börslista eller vad nu strategin fokuserar på, men inte är säker på om jag har valt rätt metod för att filtrera fram bolag.

 

En investering som är helt passiv

Aktiv förvaltning eller ej? För den som undrar om det hade varit bättre att helt enkelt månadsspara i en bred fond till en låg avgift passar det förstås bra att jämföra sig mot en sådan. Förslag på dessa är Avanza Zero eller Nordnet Superfonden.

 

Ett alternativ till aktiemarknaden

Är du skeptisk till om du över huvud taget gör rätt som investerar i aktier och fonder? Det finns ju en hel del andra sparformer som också ger en viss förväntad avkastning, som du då kan jämföra dig mot. Utan hänsyn tagen till inflationen så ger pengar i madrassen 0% per år (och är kanske en helt okej lösning vid riktiga krascher), medan du kan komma upp i en eller ett par procent om året med sparkonton och obligationer. Du kanske annars skulle ha spekulerat i fastigheter och använder prisökningen i din kommun/stadsdel att jämföra dig mot. Till sist kanske du skulle ha valt att investera i utlåningstjänster, såsom Tessin eller Lendify. Varför inte jämföra dig mot dessa istället? Det är mindre relevant för utomstående, men vad gör det?

 

Någon du ser upp till/tävlar mot

Kanske har du som mål att prestera bättre än en kollega eller familjemedlem. Du tävlar mot kompisar, eller kanske mot en investerare som du ser upp till, men som du har som mål att slå på fingrarna. Det kan vara allt ifrån din mormor (har allt i en svindyr fond som rekommenderades av en “rådgivare” på en storbank) till Vahastu (38% mer än OMX per dag. Varje dag). Att jämföra sig mot Vahastu låter för övrigt som ett rimligt jämförelseindex för daytraders, att döma av vad som visas på Twitter.

 

I slutändan är det bara du som väljer vilket index (om något) du vill använda dig av. Du kanske har 100% Anoto, men ändå väljer att jämföra dig mot OMXS30. Fine, du har dina egna anledningar till att göra så.

(Index går i regel inte att investera i direkt, men ofta indirekt genom en fond eller ETF. De kommer ofta med avgifter och tenderar att lagga efter indexet så att det blir omöjligt att få en perfekt korrelation. Därför är det tyvärr omöjligt att i verkligheten få exakt den avkastning som indexet visar.)

 


I ett tidigare inlägg nämnde jag att jag en tid framöver kommer ha med en tipslänk i slutet på inläggen. Genom att teckna ett mobilabonnemang hos Vimla via den länken kan man få rabatt på sin månadskostnad. Dessutom kan man sprida sin egen länk vidare till vänner och familj och sänka sin kostnad ytterligare. Använd gärna länken om du funderar på att byta operatör till någon billigare, så sparar vi båda några slantar på det!

Vimla tipslänk – få 10 kr i rabatt på din månadskostnad

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *