Månadsrapport 2017-08

Vector illustration credit: www.Vecteezy.com

Portfölj 1 (Trending Value) : – 0,12 %
Portfölj 2 (Magic Formula) : + 0,29 %
OMXSGI : – 0,78 %

En väldigt svajig månad, som trots det slutade på i princip oförändrat resultat både för portföljerna och för index. Rapportsäsongen är över och endast ett fåtal bolag överraskade positivt. Även om många rapporter var i linje med förväntningarna så verkar det nästan krävas omvända vinstvarningar för att de inte bara ska tas emot med ett “meh”. Byggbolagen har tagit mycket stryk den senaste tiden, och jag tror tyvärr inte att det kommer att vända på ett tag. En fortsatt stigande konjunktur kan mycket väl göra att även den sektorn hänger med upp en bit till, men marknaden verkar se en ökad oro i att det produceras fler lägenheter framöver än vad det finns efterfrågan på.

Från och med nästa månad kommer även min tredje portfölj (Consumer Staples) att ta plats i mina månadsrapporter. Det ska bli väldigt intressant att följa en uppsättning amerikanska bolag. Förhoppningsvis kan deras utveckling motverka dollarns fortsatta tapp mot kronan.

Trending Value

Tredje månaden i rad med förlust. Portföljen fortsatte dock utöka sitt försprång till OMXSGI och har nu överavkastat med över 8% det senaste halvåret.

Nu har det alltså gått 6 månader sedan jag startade strategin och även skapade mina jämförelseportföljer för att kunna följa olika varianter på Value Composite. Två av varianterna screenade fram samma uppsättning bolag efter att jag strök Transcom WorldWide för den ena (TWW blev uppköpt i början av året och ströks därför när den dök upp i screenern). Min variant har än så länge gett sämst avkastning, även om alla är klart godkända i jämförelse med OMXSGI.

Strategi2017-03-01 - 2017-08-31
VC 111,49%
VC 1 + Dividend Yield14,09%
VC 214,09%
VC 2 - P/B10,96%
OMXSGI3,12%

 

Magic Formula

Den här månaden kom jag verkligen undan med blotta förskräckelsen. Jag låg på minus under större delen av månaden, men tack vare en stark återhämtning under de sista dagarna är jag nu uppe i en 14 månader lång svit med positiv utveckling för portföljen! Samtidigt har OMXSGI tappat under 4 av de 14 månaderna. Med lite tur lugnar Kim Jong-Un och Trump ned sig lite och låter börserna göra sina vanliga positiva höstutvecklingar. Annars finns det risk att kurserna framöver kommer styras mer av kärnvapentester och huvudlösa tweets än av bolagsnyheter.

Fler resultat finns under fliken “Portföljernas resultat“.


I ett tidigare inlägg nämnde jag att jag en tid framöver kommer ha med en tipslänk i slutet på inläggen. Genom att teckna ett mobilabonnemang hos Vimla via den länken kan man få rabatt på sin månadskostnad. Dessutom kan man sprida sin egen länk vidare till vänner och familj och sänka sin kostnad ytterligare. Använd gärna länken om du funderar på att byta operatör till någon billigare, så sparar vi båda några slantar på det!

Vimla tipslänk – få 10 kr i rabatt på din månadskostnad

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *