Consumer Staples – Jämförelseportföljer

För läsare som inte har uppmärksammat mina tidigare jämförelseportföljer för Trending Value och Magic Formula, så håller jag koll på några andra uppsättningar bolag parallellt med de som jag har köpt in. Tanken är att utvärdera om de nyckeltal jag baserar strategierna på verkligen är de som även ger bäst avkastning framöver. Om det efter ett par års utvärdering visar sig att andra kriterier presterar på en helt annan nivå än min portfölj så får jag utvärdera vad det beror på. Är det något som kan förväntas reversera framöver, eller är det kanske något fundamentalt som har ändrats som gör att ett visst nyckeltal inte längre är lika användbart? Att jag redan följer ett par olika varianter av varje strategi kommer åtminstone underlätta för mig när den frågan dyker upp.

Det nyckeltal som under perioden 1967-2009 skulle ha gett högst avkastning i sektorn är Shareholder Yield (med de avgränsningar som O’Shaughnessy gjorde i WWOWS). För mina jämförelseportföljer kommer jag även att hålla koll på de nyckeltal som gav den näst högsta och den tredje högsta avkastningen (Dividend Yield och EV/FCF). När man sedan applicerar en sådan här strategi på riktigt blir skillnaden i historisk avkastning mellan de olika nyckeltalen förstås försumbar (17,25-17,80%). Det inflytande som spreaden mellan tillgängliga köp- och säljkurser har är antagligen större. Historiskt sett har däremot en strategi baserad på EV/FCF haft avsevärt större nedgång under ett enskilt år (-49,02% mot -33,71% för SY), vilket har stort inflytande på ens benägenhet att hålla i metoden och inte kasta in handduken på botten.

EV/FCF står för Enterprise Value / Free Cash Flow, där
EV = Marknadsvärde eget kapital + Bokförda skulder – Likvida medel
Free Cash Flow = Kassaflöde från löpande verksamhet – Totala investeringar

Varje lista innehåller en salig blandning av extremt välkända bolag och bolag med så märkliga namn att jag nästan undrar om de är på riktigt (e.l.f. Beatuy…). Lite kul kuriosa är att Altria Group (tidigare Philip Morris) är det bolag i S&P500 som har avkastat mest sedan 1957! Inte illa för en sektor som annars ofta beskylls för att inte vara lika spännande som andra sektorer.

Jag kommer att hålla koll på dessa på samma sätt som för övriga jämförelseportföljer, och göra en avstämning åtminstone vid varje rebalansering (kanske även halvårsvis). Jag utgår bara från stängningskursen den 1/9 och den direktavkastning som gällde vid det tillfället.


I ett tidigare inlägg nämnde jag att jag en tid framöver kommer ha med en tipslänk i slutet på inläggen. Genom att teckna ett mobilabonnemang hos Vimla via den länken kan man få rabatt på sin månadskostnad. Dessutom kan man sprida sin egen länk vidare till vänner och familj och sänka sin kostnad ytterligare. Använd gärna länken om du funderar på att byta operatör till någon billigare, så sparar vi båda några slantar på det!

Vimla tipslänk – få 10 kr i rabatt på din månadskostnad

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *