Lågprisabonnemang – Viktigt om kommande regeländring

pexels-photo-359757

Det här inlägget ska inte ses som ett angrepp på någon av operatörerna, utan jag vill lyfta fram information som jag tror att många missar.

Precis som många andra har jag just bytt mobilabonnemang (till Vimla), och genom att värva fler kunder till dem får både jag och de som värvas rabatt på sina månadskostnader. Därför kommer jag längst ned i inläggen framöver ha med en länk till dem, och de som väljer att byta abonnemang till Vimla (via den länken) kommer få 10 kr lägre månadskostnad. Dessutom sänks min månadskostnad med 10 kr för varje person som gör detta genom denna länk.
När man sedan har tecknat sitt abonnemang får man själv en länk som man kan dela med sig av till sina vänner och familj och på så sätt sänka sin egen månadskostnad. Det är #sparadkrona om något!

Vimla tipslänk – få 10 kr i rabatt på din månadskostnad

Däremot – innan ni glatt klickar på länken och bara väljer det billigaste de har att erbjuda så uppmanar jag alla att läsa vidare!

 

Jag har de senaste veckorna sett en hel del prat på Twitter (och blogginlägg) om att byta sitt mobilabonnemang till någon av de lågprisoperatörer som har ploppat upp de senaste åren. Jag gissar att det är många som tack vare detta har bytt sitt gamla, dyra abonnemang till något billigare. Men jag kan inte skaka av mig känslan att många säkert har gått i fällan att bara välja det billigaste alternativet, utan att läsa på om kommande regeländring.

I och med att operatörerna i somras (och Telia delvis redan förra sommaren) tvingades öppna upp för “fri” surf inom EU (enligt denna EU-förordning) har de sedan dess gnisslat sina tänder över alla pengar de går miste om. En naturlig följd av detta är att de nu försöker hitta andra sätt att få in dessa pengar. Det görs t.ex. genom att få kunderna att byta till andra abonnemang inom samma operatör. Enligt förordningen får de inte begränsa surf i de flesta befintliga abonnemang, men det finns inget som hindrar dem från att helt spärra abonnemang från att användas utomlands!

Följande är taget direkt från Vimlas hemsida:
“Efter den 1 oktober behöver du som har både den lägsta datanivån och lägsta samtalsnivån uppgradera antingen data- eller samtalsnivå för att använda abonnemanget utomlands. Under sommarens semestrar går det dock finfint att använda ditt abonnemang inom hela EU.”

Vad detta innebär är att flera av operatörerna kommer att införa denna förändring från och med den 1 oktober 2017. Vissa av de billigaste abonnemangen kommer (såvitt jag har kunnat förstå) inte gå att användas utomlands överhuvudtaget.

Vimla är tyvärr inget undantag, så om du väljer deras billigaste abonnemang med 60 samtal & 600 sms/mms, med 2 GB surf/månad verkar det alltså som att du inte ens kommer att kunna ringa utomlands efter den 1 oktober.
Detsamma gäller för Hallon Liten, Comviq Fastpris Mini (som redan nu endast fungerar inom Sverige) och möjligtvis fler. Det här visar på vikten av att läsa vilka villkor som gäller för något innan man tecknar ett avtal. Kom ihåg att all information som står här gäller när detta inlägg publiceras (23/8 2017) och det kan därför se annorlunda ut vid ett senare tillfälle.

 

Jag har själv valt Vimlas 60 samtal & 600 sms/mms, fast det näst billigaste med 4 GB surf. Jag kommer då billigare undan än med mitt förra abonnemang, kan använda telefonen utomlands och med deras tipsrabatt kan det bli riktigt bra.

Byt gärna till billigare alternativ för att fortsätta driva prispressen hos operatörerna, men kom ihåg att om något erbjudande låter för bra för att vara sant – så är det ofta det…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *