Månadsrapport 2017-07

Portfölj 1 (Trending Value) : – 1,28 %
Portfölj 2 (Magic Formula) : + 1,96 %
OMXSGI : – 3,02 %

Portfölj 1 fortsätter nedåt, men denna månad var det åtminstone inte lika mycket som OMXSGI. 5 bolag kommer med sina rapporter i augusti, så rapportsäsongen är långt ifrån över för min del. Nästa månad har det gått ett halvår sedan rebalansering och jag kommer då visa statusen för de olika jämförelseportföljerna som jag startade samtidigt och beskrev i det här inlägget.

Portfölj 2 har nu ökat i värde 13 månader i rad! Trots att de två senaste månaderna har varit ganska skakiga utökade den sitt försprång till index med nästan 5%! Tyvärr är det flera av innehaven som har gått ganska dåligt (t.ex. Skanska som överraskade med ganska stora nedskrivningar). Istället har Fingerprint gått som tåget och även NOTE har fortsatt uppåt i stadig takt.

Första året med portföljen var det flera av innehaven som det kom uppköpsbud på (Transcom Worldwide, Black Earth Farming och Rezidor Hotel Group). Den sistnämnda valde jag att inte tacka ja till eftersom budet låg under dåvarande kurs. I slutändan behöll jag aktierna till dess att jag rebalanserade portföljen och sålde de sedan över marknaden. Strax efter kom det nyheter om att utbetalningarna fördröjs från början av juni till slutet av september. Även om budet var högre än vad jag sedan sålde dem för så känns det i efterhand som rätt beslut. Jag har fortfarande en del av förra årets kapital låst i Black Earth Farming, så jag hade ogärna haft ytterligare en del bunden i ännu en segdragen uppköpsaffär.

Apropå Black Earth Farming så kom de med nyheten att en rad faktorer lett till att det inte längre kommer att vara 7,2 – 7,5 kr/aktie som betalas ut, utan lägre än så. Exakt hur mycket mindre det handlar om kommer nog bland annat bero på om kronan fortsätter stärkas gentemot dollarn. Hur som helst är hela affären inte särskilt snyggt skött och det återstår att se om det dyker upp fler “överraskningar” som gör att jag kanske tvingas revidera ned förra årets resultat med någon halv procent.

 

Nästa månad startar jag den tredje portföljen! Det ska bli otroligt roligt och den kommer att skilja sig en hel del från de första två. Mer om det om ungefär en månad alltså!

Fler resultat finns under fliken “Portföljernas resultat“.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *