Rebalansering av Portfölj 2 (Del 2/3): Årsrapport!

Portfölj 2 - 1 År

Äntligen rebalansering! Det känns väldigt skönt att till sist kunna säkra vinsten i en del av bolagen och samtidigt göra sig av med en del riktigt sura innehav som det ibland känts som att de är de enda på börsen som inte har gått väldigt bra det senaste året. Jag tänker nämna några resultat från året som har gått och sedan gå vidare med vilka 12 bolag som screenades fram för de kommande 12 månaderna. Resultat även för denna portföljen kommer från och med nu att kunna följas här. För övrigt kommer det senaste årets innehav bara att kunna ses i en månad till (till dess att jag i början av juli uppdaterar resultatsidan med den första månadens utveckling), så passa på att ta en titt innan det är för sent!

 

Året som har gått:

Den uppmärksamme ser att jag enligt resultatsidan har haft den här strategin igång i 14 månader. Det beror på att jag började med att bara köpa 1/12 av portföljen per månad. Efter 2 månader bestämde jag mig för att det skulle vara bättre att ligga fullinvesterad från början istället för att bygga upp den under ett helt år. I efterhand var det ett mycket bra beslut med tanke på hur bra börsen har gått sedan förra sommaren. Efter de första två månaderna låg jag ändå på en nästan oförändrad utveckling, så det har inte påverkat mitt resultat mer än några tiondels procent.

Det senaste året har jag haft 24 innehav i den här portföljen, eftersom det fram till i mars var min enda kvantitativa portfölj. I och med att jag delar upp dess värde på fyra, lika stora portföljer så drar jag ned antalet innehav till 12. Stockholmsbörsen är alldeles för liten för att ha fyra portföljer igång med 24 innehav i varje. Jag räknar med ett visst överlapp mellan en del av portföljerna, men det återstår att se längre ned i det här inlägget när jag visar det kommande årets innehav. Jag har även skrivit mer om detta i ett tidigare inlägg.

 

Som jag nämnde i det förra inlägget så har året gått fantastiskt bra. Hela +61,0% i avkastning! Det största bidraget kommer från G5 Entertainment, som inklusive utdelningen har gett mig en värdeökning på 550,8%! Helt makalöst. Därmed stod den för hela 16,9% av den totala avkastningen. Tack vare att den här portföljen har presterat så bra under det första året kommer det nog bli lite lättare att hantera något/några sämre år framöver. Jag har ett bra försprång på index (OMXSGI) eftersom jag överavkastade med 32,5%, och fick en rätt skaplig direktavkastning på 4,8%. Det är inget som jag tar hänsyn till när jag screenar fram bolagen, men det är ändå kul att se att den blev så pass hög.

Årets tre bästa och tre sämsta innehav (inklusive utdelningar) är följande:

Vinnare_Förlorare 2016

Att jag inte vet exakt vad Black Earth Farming landade på beror på att slutpriset inte har fastställts än. Pengarna från det uppköpet bör komma inom några veckor, så då får jag eventuellt gå tillbaka och justera siffrorna för året. Jag har tills vidare antagit att priset blir den nedre gränsen i intervallet, d.v.s. 7,20 kr/aktie.

Det var ett väldigt händelserikt år sett till bolagshändelser som jag behövde ta ställning till. Flera av bolagen har avnoterats från Stockholmsbörsen (Transcom Worldwide och Black Earth Farming). Även om åtminstone den förstnämnda nog hade kunnat avkasta rätt bra om den fått vara kvar på börsen så låg budet 46,5% över mitt inköpspris, så jag ska inte klaga över den avkastningen. Det var även nära att Rezidor Hotel Group gick samma väg. Där valde jag att tacka nej till budet, men eftersom de flesta bud som läggs är med en viss premie så kommer det vara mer regel än undantag att tacka ja till uppköpsbud i framtiden. En del bolag gjorde nyemissioner under året (Elanders och VBG Group). I båda fallen valde jag att vara med i emissionen. Det är också någonting som jag kommer ha för vana att göra, men förstås ändå ta ställning till beroende på vad syftet med emissionen är.

 

De kommande 12 månadernas upplägg:

Nu är bolagen sålda och 12 nya fräscha bolag har screenats fram. Som jag nämnt tidigare så har jag justerat strategin något till att ta hänsyn till hela F-Score och inte bara periodiseringar (och book-to-market). I artikeln som Piotroski presenterar den här metoden i definierar han ett högt F-Score som 8-9 och ett lågt som 0-2. Det är även med den avgränsningen som han får en genomsnittlig årsavkastning på 23%. Jag har funderat länge över vad jag ska ha för avgränsning med F-Score. För mig är det viktigast att ha Magic Formula som basen i strategin, och använda F-Score för att skilja agnarna från vetet. Jag vill därför inte sätta ett för snävt spann i mitt F-Score, så att jag måste leta ända nere bland den andra eller tredje decilen i Magic Formula-rankingen för att få ihop 12 bolag. Jag har även funderat på om jag skulle lägga extra stor vikt vid vissa av Piotroskis kriterier. Exempelvis låter det bättre än vad det är om bolaget rapporterar ett positivt operativt kassaflöde (2), men samtidigt ökar skuldsättningen (5) eller minskar likviditeten (6). Jag vill dock hålla det någorlunda enkelt, så därför kollar jag inte närmare på vilka av kriterierna som inte är uppfyllda för respektive bolag.

Jag har i slutändan landat i jag kommer att välja ut de 12 bolag i den översta decilen i Magic Formula-rankingen som har högst F-Score. På så sätt blir intervallet för mitt F-Score flytande från år till år. Den ena året kanske det finns 12 bolag bland de 10% som är lägst värderade som har ett F-Score på 8-9. Något annat år kanske jag måste ända ned till 5 eller 6 för att få ihop 12 st. Det gör inte så mycket, eftersom de alltid kommer att ha en relativt hög Magic Formula-ranking. Jag behöver heller inte göra en subjektiv avvägning varje år när jag ser hur många eller få bolag jag har att välja på med höga F-Score (eller vilka dessa bolag är!). Slutligen tar jag inte med bolag inom Finans & Fastighet, eftersom dessa inte passar in i de nyckeltal som används av Magic Formula.

De 12 bolag som jag fick fram denna gång är hur som helst följande (sorterat efter Magic Formula):

Portfölj 2 - 2017.png

Ett stort tack till Börsdata som gör det så enkelt att tillämpa dessa strategier! Det finns nog ingenting som det är mer värt att lägga sina pengar på än deras fantastiska tjänst! Jag har gått och funderat på om jag ska slå till på en 24-månaders prenumeration, men det beror lite på om jag kommer att kunna använda Börsdata även för Portfölj 3 och 4. Jag får se när jag har bestämt mig för vilka strategier som jag ska tillämpa i de portföljerna (och om de har hunnit lägga till vissa funktioner till dess)…

Tre av innehaven (Avega Group, Wise Group och JM) har jag redan i min Trending Value-portfölj. Avega Group, Wise Group och Softronic har jag även haft i denna portföljen under det senaste året, så de tre får förnyat förtroende trots värdeökningar på 36,6, 48,2 respektive 25,5%. Resten av de tidigare bolagen har fått lämna plats för nya. Portföljen har ett genomsnittligt P/E-tal på 12,2 och en direktavkastning på 3,6%. Utdelningssäsongen är ju i princip över så det kommer antagligen vara helt andra siffror nästa vår beroende på om de flesta höjer eller sänker utdelningen (eller låter bli att dra in sin utdelning, Fingerprint…). :)

Mid Cap är inte representerat alls och jag täcker endast in 3 sektorer den här gången. Jag har inga regler för detta, men får nog räkna med ett ganska volatilt år.

 

Fördelning.png

 

I nästa inlägg kommer jag visa ett par olika jämförelseportföljer som jag kommer att hålla koll på under året.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *