Rebalansering av Portfölj 2 (Del 1/3): Magic Formula + F-Score

Det här kommer att bli det första inlägget av tre om Portfölj 2. Jag har valt att göra flera inlägg med lite olika fokus istället för ett enda, som både skulle vara kolossalt långt och väldigt spretigt. I det här inlägget kommer jag förklara det som jag har hintat om i vissa tidigare inlägg.

Det andra inlägget är en årsrapport över det första året med den strategi som jag har följt. Jag rebalanserar portföljen och presenterar de innehav som jag kommer att hålla under de kommande 12 månaderna.

I det tredje inlägget visar jag ett par olika jämförelseportföljer som jag kommer att kolla till igen vid nästa rebalansering. Det blir på samma sätt som med de jämförelseportföljer jag visade när jag startade Portfölj 1 i mars, för att se om min avgränsning verkligen visar sig vara den optimala eller om det om ett par år verkar finnas fog för att justera något.

 

Recap:

Det finns alltså mycket att ta upp nu när jag äntligen ska rebalansera min andra portfölj! Eller, rebalansering…? Vänta nu… Jag har väl bara en portfölj igång än så länge? Nja, här har jag inte varit helt ärlig. Jag har faktiskt sedan ett år tillbaka haft en kvantitativ portfölj igång. Det är den som det nu har blivit dags för att rebalansera, och jag kommer även att justera strategin något. Från och med nu kommer den att gå som Portfölj 2, finnas med på bloggen och redovisas månadsvis precis som min Trending Value-portfölj.

Jag har fram till nu haft ganska mycket kapital allokerat i den här strategin. Men eftersom den har gått så vansinnigt bra under det första året så har jag mer och mer känt att jag hellre delar upp den på flera olika strategier för att förhoppningsvis få en lite jämnare utveckling i mitt investerande. Den uppgången som har varit det senaste året kommer det nog dröja innan jag får vara med om igen. När tanken slog mig att hålla flera olika strategier igång väcktes även idén till den här bloggen (som för övrigt har en ny layout sedan någon månad tillbaka!).

Även fast jag i teorin delade upp den redan i mars och placerade 1/4 av kapitalet i Portfölj 1 så har jag valt att låta den här portföljen vara intakt fram till nu. Det eftersom jag på det stora hela kommer att fortsätta med min nuvarande strategi i Portfölj 2 och då ville ha ett intakt år med den strategin bakom mig. Jag lånade därför 1/4 av portföljens värde från mig själv i mars för att kunna starta Portfölj 1 och kommer föra tillbaka det beloppet nu när jag säljer av/rebalanserar portföljen. 1/4 från den här portföljen kommer att ligga kvar och utgöra startkapitalet för Portfölj 2. Resterande två fjärdedelar kommer ligga mer eller mindre oinvesterade till dess att det är dags att starta Portfölj 3 & 4 i september och december. Hängde ni med? :)

Det kommer kännas rätt skönt att ha ganska mycket likvida medel en period framöver eftersom jag inte tror att värderingarna kommer att fortsätta stiga i samma takt som tidigare.

 

Vad är det då för strategi som jag har följt under det senaste året, och vad tänker jag göra för ändringar? Strategin som jag har haft fram till nu kallas MFI_BACC och är i grunden Magic Formula med hänsyn tagen till book-to-market och periodiseringar, som är en av parametrarna i Piotroskis F-Score. Fler detaljer kring just den varianten av Magic Formula finns i examensarbetet i länken nedan som jag hittade när jag började fundera på kvantitativa strategier för lite mer än ett år sedan. Jag kommer inte ihåg exakt hur jag hittade det, men det kan mycket väl ha varit genom Investerarfysikerns blogg (han skriver mängder av intressanta inlägg för den som gillar kvantitativ investering).

Effektivisering av Magic Formula Investing – En studie över investeringsstrategier på den svenska aktiemarknaden

I det arbetet visade sig MFI_BACC ge något högre avkastning än en renodlad MF-strategi. Däremot var det ganska omständligt att screena fram bolagen förra gången, så jag känner att jag vill gå över till en metod som tar mindre tid i anspråk inför varje rebalansering. Jag vill ha Magic Formula som bas, men även ha med någonting som “säkerställer” att de bolag jag köper har vissa kvaliteter, trots att de är lågt värderade i jämförelse med övriga börsen. Därför har jag valt att låta strategin för Portfölj 2 vara följande: Magic Formula + F-Score.

Greenblatt_Piotroski

Kortfattat så kommer jag först att screena fram bolag utifrån Magic Formula och sedan välja ut 12 bolag med hjälp av F-Score. Exakt hur jag går till väga går jag in på i nästa inlägg. Både Magic Formula och F-Score finns utförligt beskrivna på mängder av ställen så jag går inte in närmare på vad de innebär. Att jag väljer att blanda in hela F-Score i strategin är för att minska risken att investera i bolag som t.ex. ökar sin skuldsättning, har dåliga kassaflöden eller är frikostiga med att trycka nya aktier (nyemissioner behöver dock inte vara negativa om de t.ex. används för att finansiera förvärv). Sådant skulle inte sållas bort i en renodlad MF-strategi.

 

Som avslutning på det här inlägget tänkte jag nämna hur jag kom in på kvantitativa strategier. Jag hade precis kommit ur ett par riktigt dåliga investeringar och insett att jag kan alldeles för lite om aktiemarknaden för att själv kunna hitta bolag att investera i. När jag då först fick höra talas om något som kallades “Magic Formula” var jag förstås tvungen att läsa vidare. Vad var detta för en magisk strategi som verkade kunna få pengar att växa helt utan ansträngning? Jag insåg förstås snabbt att resultaten som Joel Greenblatt fick i sin bok (A Little Book That Beats The Market) aldrig skulle gå att uppnå i praktiken. Men att överhuvudtaget känna sig någorlunda trygg i att på sikt kunna avkasta bättre än index kändes där och då som en skänk från ovan.

Jag läste vidare och kunde hitta en hel del matnyttigt på Investerarfysikerns hemsida. Sedan hittade jag även Josefs blogg, där han sedan april 2014 har applicerat Magic Formula på den svenska börsen. Resultaten, både backtests och Josefs verkliga resultat, övertygade mig om att själv göra ett försök med detta. Jag började med att köpa ett par bolag i månaden, precis som det är föreslaget i boken. Ganska snart insåg jag att det nog trots allt skulle vara bättre att ligga fullinvesterad från början istället för att låta det ta ett helt år att starta portföljen (och tur var väl det, med tanke på den bullmarknad som har varit det senaste året).

Nästa inlägg blir som sagt själva rebalanseringen av portföljen, med faktiska siffror och bolagsnamn och inte bara en massa tankar och funderingar!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *