Grunderna i min investeringsfilosofi – Del 4

Mäklare

Jag har valt att ha alla portföljer hos Nordnet. I början funderade jag kring att ha dem utspridda hos den mäklare som gav bäst villkor för respektive strategi, vilket gjorde att jag övervägde DeGiro för en eller flera av dem. Med courtagefri handel på Stockholmsbörsen tänkte jag att jag skulle kunna spara några tiondels procent, vilket som bekant kan få en betydande påverkan på lång sikt (ränta-på-ränta). Efter att ha läst deras villkor insåg jag dock att de med råge tar igen det som de förlorar på courtagefri handel genom att ha absurda priser på t.ex. flytt av värdepapper och deltagande i nyemissioner.

(Gå in och läs deras Prisöversikt – jag trodde inte mina ögon när jag fick se vilka ockerpriser det handlar om)

I och med att varje portfölj inte startas med ett så stort belopp skulle det slå väldigt hårt på avkastningen under de första åren, vilket sätter sina spår även på efterföljande år.

Eftersom jag har en annan portfölj på Avanza som jag är mycket mer aktiv i blir det en fördel att ha dem någon annanstans där jag inte ser dem varje dag, vilket gör att det blir lättare att inte göra något förhastat med dem om något oförutsett händer.

Sedan några månader tillbaka har jag en del av min tjänstepension på Nordnet, som jag också har placerat enligt en kvantitativ strategi. Där märker jag att jag inte alls känner ett behov av att kolla till hur den går, så jag hoppas att samma gäller för dessa portföljer. Delvis beror det på att Nordnets hemsida lämnar en hel del att önska vad gäller det estetiska och hur lätt det är att få fram bolagsnyheter m.m. Dessutom vet jag ju att jag inte kommer kunna ta del av avkastningen från tjänstepensionen förrän om mycket lång tid, så det gör säkert också sitt till för att behovet att kolla till den ofta inte finns där.

 

Det här var nog det sista jag hade tänkt ta upp vad gäller generella grundregler för portföljerna. Jag lägger upp en sammanfattning av dessa inlägg inom kort. Den går även framöver att se under fliken “Grundregler för strategierna”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *